Interviews

In gesprek met een expert: Anne-Sophie Bigot, de dame van de Whisky

'Ik wou dat ik kon zeggen dat ik vroeger in een vat whisky ben gevallen of dat ik als kind midden in de Schotse Hooglanden woonde... maar dat is niet zo.' Gevraagd naar hoe haar passie voor whisky is begonnen, vertelde onze interne whisky-expert, Anne-Sophie Bigot, ons dat haar innige relatie met whisky 5 jaar geleden in Schotland begon. Ze werkte voor verschillende distilleerderijen en heeft zelfs haar eigen whiskybar geopend. Nu organiseert ze de wekelijkse whiskyveilingen samen met haar team en zorgt ze ervoor dat alleen de beste whisky's erin opgenomen worden. Hoe is ze van het ontdekken van haar liefde voor whisky uiteindelijk terechtgekomen bij het organiseren van wekelijkse whiskyveilingen? Lees haar verhaal hieronder.

Hoe is je passie voor whisky ontstaan?

Ik wou dat ik kon zeggen dat ik vroeger in een vat whisky ben gevallen of dat ik als kind midden in de Schotse Hooglanden woonde... maar dat is niet zo. Mijn liefde voor whisky begon ruim 5 jaar geleden, toen ik voor het eerst in Schotland was voor een korte stedentrip met mijn partner die uit Schotland komt. Zoals het goede toeristen betaamt, bezochten we een distilleerderij en uiteraard met een proeverij. De distilleerderij was toevallig Auchentoshan (vlakbij Glasgow). Hoewel ik eerder whisky had gedronken, was dit absoluut de whisky die mijn waardering voor deze amberkleurige drank aanwakkerde en mij motiveerde het verder te ontdekken.

Onze in-house whisky expert, Anne-Sophie Bigot, begon haar whisky-avontuur 5 jaar geleden in Schotland

Welke ervaring heb je? Hoe ben je een expert geworden?

Ik studeerde Chinees aan de Universiteit, en wist niet echt wat ik wilde doen met mijn leven (ik volgde daarvoor zelfs een kunstopleiding, wat ook geen succes was), toen ik voor het eerst besefte dat ik van mijn passie voor whisky een potentiële carrière kon maken.

Ik heb mijn diploma voor Chinees alsnog behaald en vervolgens een Master in hospitality & tourism management afgerond, waarbij ik me specialiseerde in whiskytoerisme. Meer in het bijzonder onderzoeken hoe de ervaring van de bezoeker in de distilleerderijen verder te verbeteren. Ik ging een tijdje in Schotland wonen om mijn kennis van whisky te verbeteren, werkte in een paar distilleerderijen & andere whisky-gerelateerde betrekkingen en kreeg toen direct na mijn studie een baan aangeboden door een Franse whisky distributeur, waar ik slechts enkele maanden heb gewerkt voordat ik mijn eigen zaak begon.


Voor haar komst naar Catawiki, werkte Anne-Sophie voor verschillende distilleerderijen, een Franse whisky-handelaar en in diverse andere whisky-gerelateerde betrekkingen

Daarnaast schoolde ik mezelf jarenlang bij door allerlei whiskyfestivals en -proeverijen te bezoeken, honderden boeken te lezen en vele distilleerderijen in veel verschillende landen bij te wonen.

Nog belangrijker, ik ben 4 jaar geleden mijn eigen blog begonnen, The Whisky Lady, wat in belangrijke mate heeft bijgedragen aan wat ik over whisky heb geleerd, en waardoor ik collega whisky liefhebbers kon ontmoeten, dingen delen met gelijkgestemden en enorm veel whisky had om te proeven en te beoordelen. Ik heb onlangs ook mijn eigen whisky bar geopend, samen met mijn partner, in Toulouse, Frankrijk: ‘The Hopscotch Pub & Brewery’ - oh ja, we brouwen ook onze eigen bieren! We houden daar whiskyproeverijen en zorgen voor de selectie van de whisky en events. We zijn nog maar 5 maanden open, maar de reacties tot nu toe zijn geweldig!

Wat maakt Catawiki aan betrouwbare plek om whisky te kopen?

Elke fles die op vrijdag online gaat is gecontroleerd door een interne whisky-expert. Ieder van ons heeft zijn eigen specialiteiten, dus als een van ons moeite heeft met een specifieke fles, is er altijd iemand om te helpen. We vullen elkaar allemaal aan op het gebied van whiskykennis, wat zeer belangrijk is, zodat er geen grijs gebied ontstaat!

Een ander belangrijk gegeven bij het kopen op Catawiki: je kunt altijd de reputatie en gegevens van een verkoper controleren zodat je niet in het wilde weg koopt - mocht er een probleem geweest zijn met een bepaalde verkoper, dan wordt dit genoemd. Dit maakt het hele aankoopproces zeer betrouwbaar!

Wij hebben ook een veilige betaalmethode die transacties zeer veilig maakt en een uitstekend team van Customer Support om hulp te bieden in 7 talen in het geval dat er een probleem is met je aankoop - wat niet vaak gebeurt!

We veilen ongeveer 400 flessen per week in verschillende themaveilingen (Exclusieve Whisky, Gesloten Distilleerderijen…), dat is een enorme hoeveelheid flessen op jaarbasis!

Alle flessen die in onze wekelijkse whiskyveilingen staan zijn gecontroleerd door een van onze interne whisky-experts

Hoe bepaal je welke kavels geschikt zijn voor de veiling

Het zou nogal saai zijn om je hier van alles te vertellen over accijnszegels, fiscale zegels en glascodes... Maar we weten waar we op moeten letten! Dat is ook waarom wij zeer kieskeurig zijn en om goede foto's vragen.

We zijn voornamelijk op zoek naar echte verzamelwaardige flessen, daarom veilen we geen algemeen verkrijgbare whisky - als je een fles kunt vinden in je lokale supermarkt, dan verschijnt hij niet op Catawiki (tenzij hij wordt aangeboden in combinatie met een minder gangbare fles). We streven ernaar alleen limited editions aan te bieden, gesloten distilleerderijen, oude jaren… Alles wat je niet eenvoudig vindt. Onze kopers komen vanuit de hele wereld, dus we moeten ook hiermee rekening houden: een fles die je gemakkelijk in Frankrijk of in het Verenigd Koninkrijk kunt vinden, zou wel eens niet verkrijgbaar kunnen zijn in Japan of Singapore!

Om te worden geveild, moeten flessen verzegeld zijn en in goede staat, afhankelijk van hun leeftijd uiteraard - we verwachten van een fles uit de jaren `40 niet dat hij er uitziet als nieuw!

We streven ernaar alleen limited editions aan te bieden, gesloten distilleerderijen, oude jaren, etc. in onze wekelijkse whiskyveilingen… Alles wat je niet eenvoudig vindt.

Wat kun je betekenen voor kopers en verkopers?

Maak ze blij! Ons einddoel is dat zowel de verkoper als de koper tevreden zijn met hun ervaring op Catawiki. Als deskundigen zijn we er om hen te helpen hun ervaring optimaal te laten verlopen.

Wat betreft verkopers zijn we er voor advies over hun product: hoe neem je goede foto's, welke informatie te onderstrepen, hoe je een gecombineerde partij het best kunt verdelen, de juiste veilingcategorie kiezen, schattingen doen enz. Sommige verkopers hebben zelfs mijn persoonlijke telefoonnummer. Het is voor mij heel belangrijk om beschikbaar te blijven en goede relaties op te bouwen... en ik ben altijd in voor een goed gesprek over whisky!

Voor kopers probeer ik elke week de meest rijke, gevarieerde en interessante veilingen samen te stellen, voor alle typen whisky verzamelaars: zij die geïnteresseerd zijn in de nieuwe releases, evenals liefhebbers van Scotch blends uit de jaren `80, gesloten distilleerderijen, of ander vloeibaar goud. Wij werken er ook hard aan met verkopers om ervoor te zorgen dat de prijzen de echte marktwaarde reflecteren en verzendkosten redelijk blijven; en geloof me, dat is een klus!


Anne-Sophie streeft ernaar alle kopers en verkopers tevreden te stellen door hen het maximale te laten halen uit hun ervaring op onze whiskyveilingen

Welk kavel zou je graag in de veiling zien?

Onlangs kregen we een zeer interessante drooglegging rye whisky uit Canada aangeboden, een botteling van 1925, en als expert is dit echt spannend om te zien, maar zeer moeilijk te taxeren! Deze flessen zijn echte stukjes whisky geschiedenis, een soort vloeibare tijdcapsules; ik vind ze fascinerend. Dus ik zou uiteraard graag meer van die gekke, unieke, zeldzame, oude flessen zien: whiskey van voor de drooglegging, Scotch whisky's van begin 1900... Maar ik heb ook veel met nieuwe innovatieve limited releases, en ik weet zeker dat er daarvan veel zullen binnenkomen, aangezien de nieuwe lichting craft distilleries langzaam maar zeker rijpt.

Wat is je favoriete kavel ooit dat op Catawiki verkocht is?

Ik houd niet zo van 'favoriete' vragen... Net als wanneer mensen me naar mijn favoriete whisky vragen... Er zijn zoveel verschillende whisky's waar ik van houd, elk met hun unieke stijl en kwaliteiten, elk ontworpen voor een ander moment en stemming, ik weet nooit wat ik moet zeggen en antwoord dan maar: de eerstvolgende die me wordt aangeboden.

Wordt jouw whisky de eerstvolgende en daarmee Anne-Sophie's nieuwe favoriet? Zij en haar team zijn altijd op zoek naar zeldzame, limited edition, unieke en speciale flessen whisky om in onze wekelijkse veilingen op te nemen. Dus heb je zulke flessen, waarom zou je ze dan niet aanbieden voor de veiling? Vergeet niet om een kijkje te nemen op onze wekelijkse whiskyveilingen om de fantastische selectie te zien die Anne-Sophie en haar team elke week samenstellen.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!