Overig

Houding en gebaren van de Boeddha: de betekenis van de handen bij Boeddhabeelden

Het boeddhisme kent veel nationale en plaatselijke culturen en tradities. Maar hoewel de stijl van Boeddhabeelden per regio kan verschillen, zijn ze herkenbaar aan de handgebaren, of mudra's, die een spirituele betekenis hebben. Er zijn meer dan 100 verschillende mudra's. Maar wat betekenen al die verschillende handgebaren? Sarah Oxford, een van onze boeddhisme-experts, heeft jarenlange ervaring met Aziatische kunst en cultuur en stelt onze wekelijkse boeddhismeveilingen samen. Lees verder als je Sarahs uitleg wilt horen over de meestvoorkomende handgebaren van Boeddhabeelden.

Bhumisparsha mudra 

De Boeddha-bhumisparsha wordt altijd zittend afgebeeld, met de rechterhand rustend op de knie en vingers wijzend naar de aarde. De linkerhand rust op de schoot, met de handpalm naar boven. ‘Bhumisparsha’ betekent ‘de aarde aanraken’ of ‘de aarde als getuige oproepen’. Deze mudra staat voor het moment waarop de Boeddha verlicht werd onder de bodhiboom.

Dhyana mudra

Bij het Boeddhabeeld in dhynanahouding rusten beide handen op de schoot. De bovenkant van de rechterhand rust op de handpalm van de linkerhand. Vaak raken de duimen elkaar, waardoor een mystieke driehoek wordt gevormd. Dit is de meditatie-mudra, die wijsheid symboliseert. De Boeddha gebruikte dit gebaar tijdens zijn meditatie onder de bodhiboom toen hij verlichting bereikte.

Abhaya mudra 

Het abhaya-gebaar laat de Boeddha zien met de rechterhand opgeheven, de palm naar buiten en de vingers naar boven en de linkerarm naast het lichaam. De Boeddha kan zowel staand als zittend worden afgebeeld. Deze mudra staat voor onverschrokkenheid. Het gebaar symboliseert de fase uit het leven van de Boeddha direct na de verlichting.

Varada mudra

De rechterarm van het varadabeeld is naar beneden gericht, met de handpalm naar de toeschouwer toe. De vijf vingers symboliseren de vijf volmaaktheden: vrijgevigheid, moreel besef, geduld, inzet en concentratie. De varada mudra staat voor medeleven en liefdadigheid en wordt vaak gecombineerd met andere mudra's.

Karana mudra

Bij het karanagebaar wijzen de wijsvinger en pink recht omhoog, terwijl de andere vingers in de handpalm gevouwen zijn. Deze Boeddha kan zowel zittend als staand worden afgebeeld. De betekenis van dit gebaar is het afweren van het kwaad en het verdrijven van demonen en negatieve energie.

Dharmachakra mudra 

Bij deze mudra raakt de top van de wijsvinger de top van de duim en wijsvinger van de andere hand. Zo wordt een mystieke cirkel gevormd bij het hart. Dit gebaar verbeeldt het bewegende dharmawiel. Nadat de Boeddha verlichting had bereikt, gaf hij zijn eerste les aan een metgezel in het hertenpark Sarnath. Daarom staat deze mudra voor onderwijs.

Vitarka mudra

Bij de vitarka mudra raken de toppen van de duim en wijsvinger elkaar en vormen een cirkel. De rechterhand wordt omhoog gehouden naar de toeschouwer en de linkerhand rust op de schoot. Deze mudra symboliseert de onderwijsfase in het leven van de Boeddha. De cirkel staat voor eeuwig stromende energie.


Wil je zelf een Boeddhabeeld kopen? De beelden hebben allemaal een andere betekenis met betrekking tot een gebeurtenis in het leven van de Boeddha en verbeelden een belangrijke boodschap of les. Welke spreek je het meest aan? Koop nu je eigen Boeddhabeeld op onze wekelijkse boeddhismeveiling.

Wil je een bijzonder Boeddhabeeld verkopen? Iedereen kan op onze veilingen bijzondere objecten aanbieden. Je kunt je eenvoudig registeren voor een gratis account en direct beginnen met verkopen op de veiling.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!