Tips veilingmeesters

Hoe koop je het beroemde Muranoglas uit Italië online

Het heeft iets bijzonders Muranoglas. Maar er zijn al veel imitaties gemaakt van Muranoglas, dus is het belangrijk om te controleren of jouw object daadwerkelijk iets bijzonders heeft. Is je Muranoglazen vaas authentiek? Komt je Muranoglas uit Italië? Onze in-house expert op het gebied van Muranoglas, Fiammetta Fulchiati, erfde haar liefde voor antiek en vooral voor Muranoglas van haar familie. Ze reisde naar Murano af om voor zichzelf zien hoe de meesters te werk gaan, is een expert in haar familiebedrijf en gebruikt nu haar passie en expertise om onze veilingen van Muranoglas samen te stellen. Hier vertelt ze meer over de geschiedenis en de techniek van Muranoglas en hoe je echte stukken online koopt.

Over Muranoglas

De geschiedenis van Muranoglas gaat terug tot de 8e eeuw. Rond de 12e eeuw was Venetië zeer populair geworden vanwege haar fraaie glasproducten. Om de handel in glasproducten uniek en winstgevend te houden, werd in 1271 een wet ingevoerd die bepaalde dat er geen buitenlands glas mocht worden geïmporteerd voor productie en geen buitenlandse glaswerkers ingezet mochten worden. In de 13e eeuw, echter, werden alle glasproductie installaties bij wet verplaatst van Venetië naar Murano, omdat het vuur van de ovens een groot risico vormde voor de houten constructies van Venetië. Deze twee wetten zorgden ervoor dat Muranoglas nu nog steeds uniek is; gemaakt door kunstenaars en ambachtslui uit een kleine Italiaanse eilandengroep. De geheimen van het glas maken worden doorgegeven van vader op zoon en van meester op leerling.


Het 'speciale 'ingrediënt in Muranoglas is kiezelaarde zand, terwijl speciale stromen en stabilisatoren worden toegevoegd om het glas bij lagere temperaturen te smelten en er prachtige voorwerpen van te maken. Mineralen zoals kobalt en koper, evenals goud en zilver folie, worden vaak toegevoegd voor de kleur. Eeuwenoude technieken worden nog steeds gebruikt, wat Muranoglas tot een zeer speciale soort kunst maakt.

Helaas zijn er veel namaak glazen objecten te vinden, online en zelfs in de regio Murano. Vanwege de uniciteit, de verfijning en de complexiteit van techniek waarmee Muranoglas zich over de hele wereld onderscheidt, is het zeer populair om na te maken. Maar is het mogelijk om het verschil te zien tussen een echte Muranoglazen vaas en een onechte, zelfs wanneer je online koopt! Hier zijn 4 tips van Catawiki expert Fiammetta:

1. Website

Er zijn tal van aanwijzingen om te bepalen of een website betrouwbaar is. Italiaanse Muranobedrijven verkopen tegenwoordig online, en je vindt vele echte, vintage Murano-objecten op online veiling platforms zoals Catawiki. Wij hebben een team van experts zoals Fiammetta in huis, die alle Muranoglazen vazen en andere objecten die zijn aangeboden voor de veiling controleren op kwaliteit en authenticiteit. En ze kunnen je vaak veel vertellen over de geschiedenis van een object.

2. Het verschil

Elke Muranoglazen vaas en andere kunstwerken worden met de hand gemaakt, terwijl replica's vaak massaproductie betreffen. Dus als je online koopt, kijk dan goed naar de foto's voor onregelmatigheden: een enigszins onregelmatig oppervlak, of misschien een kleine luchtbel in het glas. Deze 'gebreken' maken Muranoglas uniek. Een ander kenmerk van Muranoglas is dat de kleuren zeer helder en rijk zijn, terwijl bij namaak de kleur er soms opgespoten is. Foto's met licht dat door het glas schijnt kunnen je helpen de kleur duidelijker te zien.


3. Bewijs van echtheid

Je krijgt vaak een bewijs van dat je Muranoglazen object echt is. Een certificaat van oorsprong, een afbeelding van de handtekening van de kunstenaar, een sticker met het officiële Vetro Artistico® Murano handelsmerk op de onderkant van het glas, of een inscriptie met 'Murano Glass' en niet 'Murano stijl' zal je helpen de echtheid te bepalen.

Echt vintage Muranoglas werd geproduceerd door een paar bekende glasfabrieken uit het verleden: hun namen, handtekeningen en labels zijn bekend en herkenbaar.


Wantrouw generieke etiketten op 'vintage' stukken, en zelfs alle generieke handtekeningen, omdat dit vrijwel zeker Muranoglas imitaties zijn. Als de handtekening op jouw stuk van een beroemde Muranomeester is, is het uiterst belangrijk om te controleren of het een echte handtekening is, door te vergelijken met betrouwbare handtekeningen van dezelfde glaskunstenaar.

Als het stuk niet gesigneerd of gelabeld is, echter, is het nog mogelijk dat het afkomstig is uit een minder bekende Muranoglasfabriek uit het verleden. In onze Muranoglasveiling zorgen wij ervoor dat de objecten onverdeeld echte stukken uit Murano, Italië zijn. En nu je weet waar je op moet letten, kun je het met je eigen ogen bevestigen door naar het glas te kijken, de productiedetails en de gebruikte techniek.


4. Prijs

Hoewel bijna iedereen het leuk vindt om op koopjes te jagen, is het beter dit niet te doen bij het kopen van Muranoglazen vazen en andere objecten. Muranoglas is niet goedkoop en met een goede reden: het glas is uniek, handgemaakt en geproduceerd door glaskunstenaars die oude speciale technieken gebruiken. Je kunt wel een goede prijs krijgen op een veiling bijvoorbeeld, maar blijf weg van koopjes. Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook!

Bent je er klaar voor om een Muranoglas collectie te beginnen? Of ben je op zoek naar een prachtige Muranoglazen vaas om je huis mee te decoreren? Bekijk onze Muranoglasveiling! Of misschien bezit je een stuk Muranoglas uit Italië dat je wilt verkopen. Het zou wat waard kunnen zijn, maar er is slechts één manier om erachter te komen. Registreer je als verkoper en bied het ter veiling aan!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!