Overig

De 5 duurste Bob Marley memorabilia

'Het mooie van muziek is: als het je raakt, voel je geen pijn.' De Koning van de Reggae, Nesta Robert 'Bob' Marley (1945-1981) had een grote invloed op de muziekgeschiedenis, politiek en Rastafari. Bijna vier decennia na zijn dood inspireren zijn muziek, uitspraken en liedteksten nog steeds mensen over de hele wereld. Maar zou je geloven dat iets wat de Reggae-legende zelf bezat wel eens € 1,5 miljoen waard zou kunnen zijn? Lees verder om te ontdekken welk object dat was; hier presenteren we je de 5 duurste Bob Marley memorabilia ooit verkocht.

5. Rasta hoed - € 17.062
Deze hoed is gedragen en was eigendom van de Jamaicaanse ster in de video voor 'Is This Love' - een single uitgebracht door Bob Marley and The Wailers in 1978. De rode, gele en groene strepen van deze beanie muts weerspiegelen Marley's rasta oorsprong. Hij is uitgerust met een dunne elastische band rond de binnenkant van de hoed en hij paste mooi op Marley's hoofd. Deze muts werd in 2017 geveild. 


Foto: Verdict

4. Rubik Rebel Music - € 22.734

Dit beeld van Bob Marley & the Wailers’ Rebel Music album cover is volledig van Rubiks kubussen gemaakt. Het kunstwerk werd in 2010 gemaakt door Invader, een Franse urban kunstenaar die incognito wil blijven en daarom altijd een masker draagt. Veel van zijn werk is samengesteld uit vierkanten, geïnspireerd door de pixels van vintage video games. 'Rubik Rebel Music' werd geveild in Hong Kong in 2016 en bracht € 22.734 op.


Foto: Artnet

3. ‘Bronx Jam’ Audio Cassette Tape - € 25.602

Voordat hij de koning van de reggae werd, wilde Bob Marley een Amerikaanse-stijl R&B zanger zijn. Hoe dat klonk kan worden beluisterd op deze audio-tape, opgenomen in 1968 in de Bronx, New York. De zelfgemaakte opname bestaat uit ruw materiaal voor acht nummers die Marley produceerde met Jimmy Norman, songwriter en toekomstig lid van de R&B groep The Coasters. Leuk feitje: alle nummers van de 'Bronx Jam' zouden worden aangepast en later in zijn carrière worden uitgegeven door Marley.


Foto: NPO Radio 2

2. Notitieboekje met handgeschreven liedteksten - € 54.031

Het op-één-na duurste Bob Marley item is dit notitieboekje dat toebehoorde aan Neville Garrick, art director voor Bob Marley & The Wailers. Het omvat setlists, liedteksten en notities geschreven door Garrick en Bob Marley zelf. In 2006 werd het verkocht voor bijna € 55.000!


Foto: The City Review


1. Washburn 22 series Hawk Guitar - € 1.5 miljoen

Na Marley's vroegtijdige dood nam de Jamaicaanse regering bezit van de meeste eigendommen van de zanger, nadat ze als nationaal erfgoed waren aangemerkt. En de duurste van allemaal? Een van de slechts zeven gitaren van Marley: deze op maat gemaakte Washburn 22 series Hawk. Zal deze ooit worden verkocht en eventueel toenemen in waarde in de toekomst? Misschien ooit op een dag.


Foto: The Telegraph

Ben jij ook een reggae fan? Neem dan eens een kijkje bij onze wekelijkse platen / vinylveilingen voor een prachtige collectie memorabilia van Bob Marley. Wil je memorabilia van Marley of een ander artiest verkopen? Bij Catawiki kun je gemakkelijk bijzondere objecten online verkopen. Simpel: registreer je als verkoper en bied ze aan voor de veiling. Het aanbieden van je objecten voor de veiling kost niets, en onze experts zijn altijd benieuwd naar wat men te bieden heeft!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!