Tips veilingmeesters

Hoe je je stripboeken in perfecte conditie houdt

Of je nu een stripboekenverzamelaar of investeerder bent, in beide gevallen wil je je stripboeken in perfecte conditie houden. Dit kan door ze op de juiste manier te behandelen en op te bergen. Maar wat is de juiste manier? En hoe kun je je waardevolle investeringen het beste beschermen? Een van onze stripboekenexperts, Rik Lok, heeft 30 jaar ervaring met het kopen, taxeren en onderzoeken van stripboeken. Hij schreef voor verschillende publicaties over zijn bevindingen en weet hoe je stripboeken in perfecte conditie kunt houden. Lees verder als je daar meer over wilt weten.

Je stripboeken sealen

‘Slabbing’ is een methode om waardevolle Amerikaanse comics te bewaren. De strip wordt professioneel beoordeeld en geseald in een omhulsel van hard plastic. Het is een interessante optie voor investeringen, omdat deze slabbed comics voor meer geld verkocht worden. Je kunt de strip echter niet meer lezen als hij eenmaal geseald is.


Dit is in Europa echter ongebruikelijk; het is veel waarschijnlijker dat je daar strips aantreft in transparante plastic hoezen. Dit geeft een zekere bescherming, maar veel plastic hoezen zijn niet zuurvrij. Hoesjes van mylar (polyester) worden echter ook in bibliotheken gebruikt, zijn zuurvrij en bieden een hoge beschermingsgraad. Ze zijn prijzig, maar een goede investering als je je strips in perfecte conditie wilt houden. Daarnaast kun je softcover-strips opbergen met een steunplaat erachter voor de stevigheid.

                                                                                     Foto: Dupuis

Waar berg je je verzameling op

Rik adviseert om stripboeken op te bergen in een ruimte met een relatief constante temperatuur, ideaal gezien tussen 18 en 22 graden, en een luchtvochtigheid van ongeveer 50 procent. Hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid kunnen leiden tot schimmelvorming. Lage temperaturen voorkomen verzuring en verkleuring van het papier. Grote temperatuurverschillen kunnen condens veroorzaken als de stripboeken in plastic verpakt zijn. Condens kan dan niet ontsnappen en wordt dus geabsorbeerd door het papier.


Om lichtschade te voorkomen, suggereert Rik om je strips op te bergen in een kamer op het noorden, zodat ze niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Het is ook een goed idee om na te denken over wat er verder nog in de kamer gebeurt. Een woonkamer is vaak behoorlijk druk, en daarom geen goede plaats om strips op te bergen. Er kunnen beter geen planten staan in een kamer waar strips liggen, vanwege het stuifmeel dat planten kunnen verspreiden en de mogelijke aantrekkingskracht voor insecten. Papiervisjes kunnen bijvoorbeeld aanzienlijke schade aanrichten aan stripboeken.

De plaats van je boekenplank is ook van belang. Plaats die nooit direct tegen een buitenmuur. Zorg er verder voor dat de onderste plank ongeveer 6 centimeter boven de vloer blijft. Hiermee voorkom je dat papier gaat omkrullen door de kou van de vloer. Het is je eerste bescherming tegen waterschade. Vergeet niet om stripboeken met een harde kaft liggend te bewaren. Als je hardcover-strips rechtop neerzet, kan er onherstelbare schade aan het omslag ontstaan.


Voorzichtig zijn

Was altijd je handen en droog ze goed af voordat je een stripboek vastpakt. Op deze manier verwijder je de natuurlijke oliën van je huid die vingerafdrukken kunnen achterlaten die later moeilijk te verwijderen zijn. Je kunt zelfs besluiten katoenen handschoenen te dragen, maar veel mensen vinden dat hinderlijk als het om delicate werken gaat. Met blote, maar schone handen kun je zorgvuldiger te werk gaan. Een slotadvies van Rik is om nooit een vol drinkglas op dezelfde tafel te zetten waar stripboeken liggen. Er hoeft maar één keer iets mis te gaan om een mooi stripboek compleet te ruïneren.

Met dit expert-advies ben je er helemaal klaar voor om je verzameling te beginnen of uit te bouwen. Bezoek onze wekelijkse stripveilingen voor een diverse selectie stripboeken en stripmemorabilia uit de hele wereld. Wist je dat je ook stripboeken kun verkopen op Catawiki? Als je goed geïnvesteerd hebt en je stripboeken in perfecte staat hebt gehouden, maak je misschien een leuke winst op de veiling. Maar daar kom je maar op één manier achter. Registreer je voor een gratis account en bied jouw stripboeken aan op de veiling. Iedereen is welkom om het te proberen, onze stripboekenexperts zien graag wat je te bieden hebt!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!