Overig

De 5 duurste klokken ooit verkocht

Hoe vaak pak jij je telefoon als je wilt weten hoe laat het is? In dit digitale tijdperk denken we vaak niet meer aan de klok, een van de grootste wetenschappelijke verworvenheden van de mensheid. Het vakmanschap waarmee sommige van de eerste klokken ter wereld gemaakt zijn, maakt ze bijna letterlijk tijdloze stukken die veel enthousiasme oproepen als ze op de veiling verkocht worden. Ga met ons mee op een reis langs de historische kunst van de tijdmeting via onze lijst met duurste klokken ooit verkocht.

5. Thomas Tompion-klok
Klokken van onberispelijke herkomst en precisie worden vaak in zeer kleine hoeveelheden gemaakt. Dit is 1 van de 3 klokken die Engelands meest geprezen horlogemaker, Thomas Tompion, maakte rond 1700. Geen wonder dat deze klok in 1999 werd verkocht voor €1,9 miljoen.


Foto: Moneyinc


4. Mechanische klok uit de late 18e eeuw

Dit meesterwerk uit de late 18e eeuw werd in 2015 door de Chinese miljardair Liu Yiqian gekocht voor maar liefst €2,8 miljoen. Slechts een paar Chinese Imperialklokken uit Guangzhou zijn in particuliere handen. Dat betekent dat de verkoop van deze klok veel geïnteresseerde bieders trok. Op de klok zijn de 8 onsterfelijken uit het taoïsme afgebeeld op de magische berg Penglai. De figuren bewegen, waardoor deze muzikale klok tot leven komt.

Foto: Alain R. Truong


3. Chinese Ormoluklok
De leeftijd en pure schoonheid van deze Ormoluklok maken hem een van de meest indrukwekkende uurwerken ooit gemaakt. Deze prachtige mechanische klok werd meer dan 200 jaar geleden, tijdens de Qianlongperiode (1763-1795), gemaakt in China. Hij doorstond niet alleen de tand des tijds, maar maakt ook muziek. Het geluid van bellen en vogelgezang complementeert de twee Chinese figuren die continu bewegen tegen de achtergrond van een springende vis en geschilderde bloemen. Deze klok werd in 2008 voor maar liefst €3,7 miljoen verkocht op een veiling.

Foto: Artron

2. Duc d’Orleans Breguet Sympathique

De Zwitserse klokkenmaker Abraham-Louis Breguet ontwierp in 1795 een baanbrekende klok onder de naam Sympathique. Zijn ingenieuze en gedetailleerde ontwerp was vermoedelijk de inspiratie voor de docking stations van de smartphones die we tegenwoordig kennen. Een zakhorloge wordt gesynchroniseerd met de mechanische hoofdklok, Sympathique, als hij op deze klok wordt geplaatst. Aangezien er nog maar 10 functionerende Sympathiques bestaan, is het erg moeilijk om deze klokken te kopen. Meestal blijven ze binnen de familie die er een bezit. Waarschijnlijk leverde dit bijzondere exemplaar daarom in 2012 het duizelingwekkende bedrag van €5,2 miljoen op.


Foto: Forbes

1. Faberge-ei van Rothschild

Het duurste uurwerk blijkt ook het kleinste van alle klokken op deze lijst te zijn. Het Faberge-ei van de familie Rothschild werd in november 2007 gekocht voor het onvoorstelbare bedrag van €13,5 miljoen. De eieren van Peter Carl Faberge lijken op weelderige paaseieren en werden traditioneel ontworpen door de Russische juwelier voor de familie van tsaar Alexander III, tot de abdicatie en executie van de toenmalige tsaar en zijn gezin in 1917. Dit Faberge-ei, dat wel het mooiste ter wereld wordt genoemd, werd ontworpen voor de Franse familie Rothschild als een verlovingscadeau. De klok is helder roze van kleur, met kostbare metalen, zeldzame edelstenen en een haan die elk uur de tijd aankondigt.  


Foto: Moscow Times

Inspireren deze bijzondere ontwerpen je? Haast je dan naar onze klokkenveiling en bekijk onze kwaliteitsklokken die met vakmanschap gemaakt zijn. Elke vrijdag zijn er nieuwe veilingen, dus je kunt elke week zoeken in een nieuwe, spannende selectie.

Wil je zelf een bijzondere, kwaliteitsklok verkopen? Registreer je dan als verkoper en biedt hem aan op de veiling. Ons team experts ziet graag wat je te bieden hebt!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!