Tips veilingmeesters

Advies van een expert: Hoe je Vinylcollectie te verzorgen

Heb je jouw oude vinylplaten nog ergens rondslingeren? Volgens vele fans van vinyl gaat er niets boven het geluid van oude platen. Maar om de kwaliteit te handhaven moet je goed voor je verzameling zorgen. Hoe langer je jouw platen in nieuwstaat houdt, des te langer je van de muziek kunt genieten. Niemand weet dit beter dan onze in-house vinyl expert, Jeroen Hamelink. Als voormalig platenzaak manager en nog steeds een fervent vinylverzamelaar weet hij het best hoe je vinylplaten beschermt. Lees verder voor zijn deskundige tips en trucs over hoe je vinylcollectie te verzorgen.

Behandeling van je vinyl

Vinylplaten zijn altijd kostbare voorwerpen, dus behandel ze met zorg. Wanneer je de plaat uit zijn hoes haalt, zorg er dan voor dat je de groeven niet aanraakt. Wanneer vingerafdrukken op het vinyl achterblijven, kunnen ze het geluid veranderen, en dat zou jammer zijn. Wanneer je vinyl vastpakt, doe dit dan alleen bij de rand en het etiket in het midden.


Beschermhoezen

De papieren binnenhoes kan stof aantrekken en zal na verloop van tijd ook op je vinyl krassen als schuurpapier. Het is daarom raadzaam om je platen in een speciale binnenhoes te bewaren met een antistatische laag, om ervoor te zorgen dat er geen stof op komt. Gebruik een plastic hoes voor om de buitenste omslag om het te beschermen. Plaats de plaat niet in de buitenste omslag, maar erachter om ringsporen te voorkomen.


Opslag
Je platen moeten rechtop bewaard blijven. Leg je vinyl nooit plat, en vooral niet gestapeld op elkaar, omdat de platen die onderop liggen uiteindelijk het gewicht niet meer zullen kunnen dragen, en uiteindelijk een keer zal verbuigen. Een reksysteem zorgt ervoor dat je ze verticaal kan bewaren.


Sorteren

Wanneer je een grote verzameling vinylplaten hebt, kan het frustrerend zijn als je de plaat die je wilt afspelen niet kunt vinden. Breng wat structuur aan in je collectie door de platen te sorteren in categorieën, met behulp van platenverdelers. Sorteer ze op genre, chronologisch of alfabetisch. Het zal je verzameling een nog professionelere uitstraling geven.

Schoonmaken

Maak je platen regelmatig vóór en na het afspelen schoon, om ze stofvrij te houden. Je kunt ze gemakkelijk reinigen met alleen water, zeep en een microvezel reinigingsdoek, maar zorg ervoor dat de zeep geen citroen bevat! Anders zal het zuur van de citroen je plaat aantasten. Je kunt ook een speciale reinigingsspray op je platen gebruiken. Voor platen waar wat stof en gruis op gekomen is, kun je altijd gebruik maken van professionele reinigingsmachines. Het is ongelooflijk hoeveel muziek je uit je platen krijgt als het vuil eenmaal verwijderd is door dergelijke machines. Meer over het schoonmaken van je platen lees je hier. En vergeet niet ook de platenspeler en de naalden schoon te maken. Deze zijn ook van invloed op de staat van je vinylplaten. Zorg ervoor dat de punt van de naald altijd schoon is, omdat die gemakkelijk stof opneemt.


Met wat liefdevolle aandacht zal je verzameling de volgende generatie overleven. Het is de tijd en moeite waard omdat vinylplaten nu zeer gewilde verzamelobjecten zijn. Je kunt je verzameling uitbreiden op onze wekelijkse Platen / Vinyl veiling of nu profiteren van de markt en je platen ter veiling aanbieden.  Of je nu honderden of een handvol speciale platen hebt en of je nu een veiling pro bent of dat dit je eerste keer is dat je verkoopt, Jeroen en zijn team zien graag wat je te bieden hebt en hopelijk wordt jouw vinyl in onze volgende wekelijkse veiling opgenomen.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!