Gidsen en advies

Hoe bepaal je de waarde van je oude munten?

Nieuwsgierig om er achter te komen of je oude munten meer waard zijn dan hun nominale waarde? Een van onze eigen muntenexperts, Eric Toonen, heeft sinds zijn kindertijd al allerlei dingen verzameld, waaronder uiteraard munten. Hij reist graag door heel Europa, op zoek naar de beste stukken voor zijn collectie, waarbij hij gelijkgestemde verzamelaars ontmoet. Gedurende zijn 35+ jaar ervaring heeft hij een flinke collectie en een flink netwerk opgebouwd. Hierdoor is hij niet alleen in staat om enkele van onze beste muntenveilingen samen te stellen, maar kan hij ook nauwkeurig de waarde van oude munten bepalen. Hij deelt zijn deskundig advies met ons.

Hoe te beginnen
Om de waarde van je munten te bepalen, moet je volgens Eric eerst een vergrootglas van 30x sterkte of beter aanschaffen, en een nauwkeurige weegschaal. Hiermee kun je munten beter controleren op krassen en het gewicht bepalen als een manier om vervalsingen te herkennen. Vervolgens is het advies van Eric om kennis op te doen door catalogi en referentiewerken te kopen, muntbeurzen te bezoeken en te praten met muntenexperts, en de resultaten van eerdere veilingen te bekijken. Zo kun je leren over muntkwaliteit en waardering, en kom je goed beslagen ten ijs om de waarde te bepalen van je eigen oude munten.

Het bepalen van het gewicht van een munt is een manier om vervalsingen op te sporen

Authenticiteit
Voor alle verzamelobjecten geldt dat de authentieke stukken waardevol kunnen zijn, maar replica's niet. En deze regel geldt ook voor munten. Als je een authentieke munt hebt dan loont het om achter de waarde te komen door de volgende factoren te onderzoeken.

Zeldzaamheid
Hoeveel werden er van gemaakt? Hoeveel werden er ingeleverd en/of omgesmolten? Je kunt natuurlijk zelf al raden dat des te zeldzamer een munt is, des te waardevoller deze zal zijn. Als je in het bezit bent van een munt waarvan men weet dat er slechts een handjevol bestaan, dan zijn de kansen veel hoger dat je een goudmijn hebt. Andere vragen die je kan stellen bij het bepalen van de zeldzaamheid zijn: Is de munt een zeldzame variant? Zit er een misslag op? Je zal hiervoor wat onderzoek moeten doen, bijvoorbeeld het lezen van boeken over het onderwerp en/of een deskundige om advies vragen. Onze eigen muntexperts kijken altijd graag naar munten die je voor een veiling wil aanbieden en kunnen een waardering geven.

Een uitzonderlijk zeldzame gouden osella munt werd in 2017 voor €5.500 verkocht in onze Italiaanse muntenveiling

Herkomst
Voor oude munten (meer dan 1000 jaar oud) speelt de herkomst een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde van je munten. Als je het verhaal weet van waar de munt vandaan komt, en de geschiedenis van eigendom tot jij hem in handen kreeg, is dit waardevolle informatie bij het bepalen van de waarde.

Materiële zuiverheid en gewicht
Van welk materiaal is de munt gemaakt? Goud, platina, zilver? En wat is de zuiverheid van het materiaal en het gewicht? Dit is waar je precisieweegschaal van pas zal komen. Niet alleen voor het bepalen van het gewicht, maar ook om vervalsingen op te sporen. Er is vaak een merkbaar verschil in gewicht tussen een echte munt en een valse. Het is moeilijk om nauwkeurig het gewicht van een muntstuk te reproduceren, en elk gebruik van verschillende legeringen zal vaak resulteren in verschillende gewichten.

Certificering
Heeft je munt een certificering in een plastic box van NGC of PCGS? Zo ja, dan voegt dit zeker waarde toe. Als een potentiële koper ziet dat een munt officieel is gecertificeerd door een bekend, professioneel instituut, dan voegt dit veel vertrouwen toe. Dit vertrouwen leidt dan vaak tot hogere biedingen op een veiling.


Deze Chinese Dollar uit 1908 werd door PCGS gecertificeerd en verkocht in onze internationale muntenveiling in 2017  voor €1.701bijna 10 keer hoger dan de schatting van onze experts!

Verpakking
Zitten je moderne herdenkingsmunten nog in hun originele verpakking? Zo ja, dan zal dit de waarde van je munten verhogen. Voor muntensets en moderne zilveren en gouden munten moet de verpakking helemaal gaaf en compleet zijn. Muntensets in hun originele verpakking kunnen meer waard zijn dan losse exemplaren.

Markt
De basisprincipes van de economie leren ons dat vraag de prijs opdrijft. De markt speelt altijd een belangrijke rol in het bepalen van de waarde van verzamelobjecten. Als een munt zeer gewild is door verzamelaars dan zal deze automatisch meer waard zijn door de vraag ernaar. Maar zelfs als een munt zeldzaam is en in uitstekende staat, zal deze niet zo waardevol zijn als niemand hem wil kopen.

Een Russische Poltina 1705 "Restroom" zilveren munt werd in 2016 verkocht in onze Russische & Oost-Europese Muntenveilingvoor €7.500 - meer dan 5 keer de schatting van onze eigen experts!

Nu dat je bekend bent met een aantal factoren die de waarde van munten bepalen, kun je je eigen collectie eens gaan bekijken om te bepalen of er iets zeer waardevols tussen zit. En als je een schat ontdekt, dan kun je deze altijd aanbieden voor een veiling op Catawiki; Eric en zijn team zijn altijd op zoek naar speciale munten om op te nemen in onze wekelijkse muntenveiling!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu