Nieuws

Expertadvies: waar moet je op letten bij het verzamelen van foto‘s?

Waarom zou je kunstfoto‘s verzamelen? Sommige mensen kopen foto's als investering, in de hoop winst te maken als werk van een bepaalde kunstenaar meer waard wordt. Anderen verzamelen foto's simpelweg omdat ze verliefd zijn geworden op een beeld, het willen etaleren en ervan willen genieten. Wat de reden ook is, er is een aantal dingen waar je op moet letten als je foto's verzamelt. Daniel Heikens, onze fotografie-expert, kan je er alles over vertellen. Met zijn achtergrond in de kunst, heeft Daniel een scherp oog en een passie voor de wereld van de fotografie. Lees verder als je wilt weten welke tips Daniel voor je heeft.

Beginnen met een fotoverzameling
“Er zijn geen vaste regels als het gaat om het soort foto's dat je wilt verzamelen. Persoonlijk zou ik adviseren alleen foto's te verzamelen waar je echt graag naar kijkt. Koop iets waar je verliefd op bent geworden,” zegt Daniel. De eerste stap is vervolgens om te gaan lezen over de fotografen en de tijdperiodes die je interesseren en tentoonstellingen, galerieën en veilingen te bezoeken, om je kennis en inzicht te vergroten. Van daaruit kun je naar soortgelijke werken en fotografen gaan zoeken, waardoor zowel je interesse als je verzameling groeit. Net als een foto, ontwikkelt ook een verzameling zich. “Je gaat vanzelf naar andere foto's zoeken als je verzameling groeit. En je smaak kan veranderen als je meer ziet en leest. Naarmate je collectie verder vorm krijgt en je smaak zich ontwikkelt, komt er vanzelf een moment waarop je afscheid neemt van bepaalde foto‘s die je minder zijn gaan interesseren” zegt Daniel. Wat is de volgende stap?


Deze foto van Rene Burri - 'Che Guevarra' - is verkocht voor €4.200 op onze kunstfotografieveiling

Gevestigde namen kopen
Als je foto's verzamelt van bekende fotografen, is kans groot dat ze in de toekomst meer waard worden. Hou wel in je achterhoofd dat je nooit een garantie hebt, als je foto's als investering koopt. Trends kunnen veranderen; sommige fotografen raken uit de mode, terwijl andere tijdelijk worden vergeten om daarna opeens weer populair te worden. Maar bepaalde namen uit belangrijke bewegingen in de fotografie blijven doorgaans in de belangstelling staan en zijn een veilige gok voor investeerders. Verdiep je in deze bewegingen en let op namen die opvielen in die bepaalde periode in de fotografie. Als je bijvoorbeeld naar de jaren 1940 kijkt, kom je namen tegen als Robert Capa, Henri Cartier Bresson en W. Eugene Smith. In de jaren 1980 waren Nan Goldin, Robert Mapplethorpe en Helmut Newton fotografen met grote invloed. Maar, voegt Daniel er aan toe, “Vergeet niet te kopen wat je zelf mooi vindt! Koop ‘grote namen’ niet alleen maar om de naam. Zoek naar beelden die je fascineren of raken, en koop iets waar je echt gepassioneerd van raakt.


Paradise Portraits "Nadia" van Erwin Olaf werd verkocht op Catawiki's kunstfotografieveiling voor €4.599

Opkomend talent
Heb je een geweldig kunstwerk ontdekt van een opkomende kunstenaar? “Het is altijd verstandig om te kijken of je meer te weten kunt komen over een nieuwe en opkomende fotograaf voordat je investeert,” zegt Daniel. Heeft deze fotograaf bijvoorbeeld prijzen gewonnen? Heeft hij of zij geëxposeerd op toonaangevende locaties? De meeste fotografen vermelden al deze informatie op hun website. En als je hierover niets kunt vinden? Volg dan je gevoel! “Het belangrijkste is dat je het mooi vindt,” zegt Daniel.


Ontdek foto's zoals Herb Ritts' 'Jack Nicholson I', uit de serie The Joker op onze kunstfotografieveilingen

Andere overwegingen
Waar moet je nog meer op letten als je foto's verzamelt? “De roem van de fotograaf, het formaat van de foto, of de foto is afgedrukt door de fotograaf of niet en het verhaal achter de foto zijn allemaal factoren die je mee moet wegen,” zegt Daniel. In combinatie met deze factoren, is ook de oplage van de foto van belang. In het algemeen is het zo dat een lagere oplage beter is. Vraag je ook af of de foto een vintage afdruk is of een meer recente afdruk.

En heb je eenmaal een prachtige foto gevonden voor je verzameling, dan bewaar je die natuurlijk op een plaats waar hij niet beschadigd raakt. Hoewel sommige fotografieprocessen erg stabiel zijn en direct licht kunnen verdragen, kunnen foto's in andere gevallen vervagen, waardoor je niet veel meer dan een stuk papier overhoudt. Daniel raadt daarom aan om altijd na te gaan welke techniek gebruikt is voor de foto, en uit te zoeken hoe je een foto waarbij dat specifieke proces gebruikt is het beste kunt bewaren. Zo weet je zeker dat je zo lang mogelijk van je foto's kunt genieten.


'Curl' van Hendrik Kerstens is verkocht voor €6.100 op onze kunstfotografieveiling

Foto's verzamelen voor jezelf
“De fotografiemarkt gaat een nieuwe fase,” voegt Daniel eraan toe. “Het is niet meer ongewoon dat een foto verkocht wordt voor meer dan een miljoen dollar. Het positieve hieraan? Fotografie krijgt meer invloed op de kunstmarkt.” Het is veilig om te stellen dat het nu een fantastische tijd is om te beginnen met een fotoverzameling. Waarom neem je niet eens een kijkje bij onze wekelijkse kunstfotografieveilingen om te zien welke selectie Daniel en zijn team hebben gemaakt? Elke vrijdag beginnen er nieuwe veilingen, dus haal het beste uit de traditionele en online veilingen op Catawiki. Met een gratis account kun je kopen en verkopen, en geld verdienen door foto's die niet langer in je verzameling passen aan te bieden op de veilingen. Daniel en zijn team zien graag wat je te bieden hebt!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!