Geschiedenis

Diverse druktechnieken toegelicht door onze kunst experts

Zou je graag investeren in een kunstdruk? Ze komen in alle vormen en maten, dus voordat je gaat bieden is het aan te raden om na te gaan wat voor soort druk je koopt. Is het een lithografie, een zeefdruk of een giclee? Is de druk een fotomechanische reproductie? En wat zijn de verschillen tussen al deze druktechnieken? Het kennen van de verschillende technieken zal je helpen om de juiste beslissing nemen en niemand kan deze verschillen beter uitleggen dan onze eigen kunst expert, Michiel Vliegenthart. Lees verder; Michiel geeft meer uitleg over de verschillende druktechnieken.

Fotomechanische reproductie

Laten we beginnen met de definitie van een fotomechanisch kunstwerk. Dit is een zeer brede term die veel verschillende drukken omvat, maar in wezen betekent elk fotomechanisch gekopieerd kunstwerk dat het een reproductie betreft. Bij dit proces, de naam zegt het al, wordt een fotografische afdruk gemaakt met inkt op papier, en niet met lichtgevoelig materiaal. Je kunt het zien als een vroege brug tussen de analoge en digitale tijd. 


Bijfotomechanische reproductiewordt een fotografische afdruk gemaakt met inkt op papier, en niet met lichtgevoelig materiaal.

Zeefdruk

De zeefdruk is een oude druktechniek gebruikt tijdens de Song-dynastie in China van 960-1279 AD. Het is een drukproces gebaseerd op een sjabloon. Het wordt gemaakt met een sjabloon op een gaas en hoewel de zeven oorspronkelijk van zijde gemaakt waren, zijn ze nu gemaakt van fijn geweven polyester of nylon. Hoe werkt het? De inkt moet zich een weg banen door de delen die het sjabloon niet blokkeert. Elke kleur wordt toegepast met een nieuw sjabloon of zeef. Een definitieve zeefdruk wordt gemaakt met prachtige kleuren en texturen, met verbazingwekkende afbeeldingen achter elkaar gemaakt.


Een zeefdruk, ook bekend alssilkscreen print is een drukproces gebaseerd op sjablonen gebruikt omprachtige kleuren en texturen te creëren

Lithografie

Uitgevonden in 1796, wordt lithografie beschouwd als een autonome artistieke druktechniek. Het wordt gebruikt om een tekening te vermenigvuldigen in een drukversie met behulp van een steen of metalen plaat om rechtstreeks op het papier te drukken. De kunstenaar schildert een afbeelding op de plaat met behulp van een stof die inkt op basis van olie aantrekt. Water wordt gebruikt voor de andere delen, omdat het de inkt afstoot. De plaat wordt vervolgens op het papier gedrukt, waarmee de afdruk wordt gemaakt. Meestal wordt een beperkte hoeveelheid litho's gemaakt met één plaat. Als de kwaliteit van een litho uitstekend is en er slechts weinige geproduceerd zijn, heeft het een aanzienlijke waarde.


'Litho' betekent 'steen - een verwijzing naar steen of metaal om direct op het papier te drukken

Giclee

Een giclee is een moderne druk van hoge kwaliteit. Het is een van de nieuwste technieken en werd voor het eerst gebruikt in de jaren `90. De giclee wordt gemaakt met een digitaal bestand, zodat kunstenaars hun werk digitaal kunnen maken. De prints worden gemaakt met een complex en professionele grootformaat printer, die tussen de 8 en 12 kleuren inkt gebruikt (terwijl thuisprinters slechts 3 kleuren gebruiken). Deze printers spuiten 1 miljoen microscopische inkt druppels per seconde, waardoor een diep contrast, intense kleuren en de hoogst mogelijke resolutie ontstaan. Alleen wanneer deze speciale printers worden gebruikt kunnen de prints giclee genoemd worden. Wanneer gedrukt op papier van hoge kwaliteit met inkt op basis van pigment, is de giclée waardevol vanwege de uitstekende kwaliteit die het meer dan 100 jaar kan behouden.


Een giclee is een moderne, hoogwaardige druk gemaakt met een digitaal bestand en een complexe, professionele grootformaat printer

Bij de kunstveilingen van Catawiki vind je een scala aan verschillende drukken te koop, van klassieke werken op papier tot moderne druktechnieken. Vind je favoriete drukken in onze klassieke kunstveiling, waarin drukken tot 1945 staan of ga op zoek naar digitale drukken in onze Moderne kunstveiling. Wist je dat je slechts één Catawiki account nodig hebt voor toegang tot alle voordelen van kopen en verkopen op onze veilingen? Het gaat snel en eenvoudig dus registreer je met een account en begin direct. 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu