Gidsen en advies

Wat je moet weten over het kopen van motoren online

Geschreven door Laura |23 juli 2020

Klassieke motoren hebben nog steeds een bijzonder plekje in ons hart. Van de typische Harley-Davidson tot de klassieke Vespa zijn. Maar als het gaat om het aanschaffen van een motor, dan maakt het nogal verschil of je hem zelf ziet of online. We vroegen onze motorexpert Manuel Garriga om tips over waar op te letten wanneer je online koopt. 

Wat bepaalt de waarde van een klassieke motor?

Waarde is een interessante variabele in een sector waar de vraag vaak hoger is dan het aanbod voor veel modellen. De waarde hangt af van factoren zoals de mechanische en esthetische staat van de motor, de geschiedenis, zeldzaamheid en hoe de vraag is gefluctueerd sinds de release van de motor. De vraag naar modellen uit de jaren 60-70 neemt momenteel toe, maar oudere modellen worden nog steeds actief gezocht door verzamelaars, vooral in heel Europa.De waarde is afhankelijk van factoren zoals de mechanische en uiterlijke staat van de motor, zijn geschiedenis, zeldzaamheid en de schommelingen in de vraag vanaf het uitbrengen van de motor 


Wat moet je controleren voordat je een motor online koopt?


Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen door gewoon gezond verstand te gebruiken en gerenommeerde bronnen. Om te beginnen controleer je de motor en de framenummers, zeker als de motor die je wilt kopen al wat ouder is. Deze twee gegevens zeggen je iets over zijn originaliteit. Bekijk vervolgens de belangrijkste onderdelen zoals de wielen, tank, stoel, remmen, stuur en dergelijke. Vergelijk ze met afbeeldingen van het model als hij nieuw is om eenvoudig te evalueren of er overeenstemming is met het origineel. Vergeet niet dat veel motoren zijn geweigerd in verschillende versies, waarbij de motoromvang, esthetiek, uitrusting en prestaties kunnen variëren. 


Controleer altijd of het model kan worden geregistreerd in het land van je keuze en tegen welke prijs, voordat je koopt. Binnen de Europese Unie kunnen motoren ouder dan 30 jaar normaal gesproken worden geregistreerd als een klassiek voertuig, wat relatief eenvoudig is. Hoewel wijzigingen in de registratie vaak eenvoudig zijn binnen de EU, kunnen sommige merken of modellen problematisch zijn: het is de taak van onze experts om potentiële kopers te informeren en te adviseren over deze procedures.


Het is het beste om waar mogelijk bij een gerenommeerde bron te kopen. Op Catawiki controleren en bevestigen onze motorexperts alle beschrijvingen en details voor elke motor die ter veiling wordt aangeboden. Als gevolg hiervan zijn veel aspecten die vaak worden aanbevolen om te controleren voordat je een motor online koopt, al voor je gecontroleerd door een team van specialisten.
Controleer altijd of het model van de motor die je koopt kan worden geregistreerd in het land van je keuze


Wat zijn enkele populaire merken?

 
Harley-Davidson, Vespa en een reeks Engelse merken (Triumph, Vincent, Norton), op de voet gevolgd door Duitse merken zoals BMW, zijn enkele van de belangrijkste voorbeelden.


Wat voor soort motoren zijn goede investeringen?

Motoren en bromfietsen van de jaren 50 tot en met de jaren 70 stijgen in waarde en populariteit. Ze zijn ideaal voor kleine uitstapjes of zelfs als decoratie. De motoren hebben vaak een grote cilinder, en prijzen variëren van € 500 tot meer dan € 5.000 voor een uitzonderlijk model.


Motoren en brommers uit de jaren 50 tot en met 70 zijn goede investeringen

Waar kan ik veilig een motor online kopen?

Tegenwoordig kopen mensen steeds meer producten online. Een motor is op geen enkele manier een eenvoudig object, dus het hangt sterk af van je eigen kennis van het onderwerp. Het het grootste risico ligt nog steeds in het groeiende aantal oplichters die internet gebruiken om onervaren, nietsvermoedende of onoplettende mensen te bedriegen. Pas op voor hen.

Er zijn veel online veilingen en marktplaatsen waar je klassieke motoren kunt vinden. Een van de voordelen van Catawiki is dat het het gemak van online kopen combineert met het vertrouwen van traditionele veilingen.


____________________

Investeer nu in een motor in onze wekelijkse motorveilingen  of registreer je als verkoper bij Catawiki.


Ontdek meer  klassieke motoren en scooters 


Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

Hoe Harley-Davidson een cult-aanhang inspireerde

Toekomstige klassiekers: de motoren die het waard zijn om vandaag in te investeren

De motor die niet zou moeten bestaan

  Maak je gratis Catawiki account aan

  Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

  Maak account
  Deel dit artikel
  Close Created with Sketch.
  Nog niet geregistreerd?
  Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
  Registreer nu