Tips veilingmeesters

Wanneer sla je wijn in een kelder op?

Meer dan 8 miljard flessen wijn worden jaarlijks alleen al in Frankrijk geproduceerd. Hoe bepaal je welke wijnen je in de kelder opslaat met zoveel keuze op de markt? En hoe weet je wanneer jouw wijn moet worden opgeslagen? Een fles wijn openen die jarenlang gerijpt heeft, dat heeft echt iets romantisch, maar het kan ingewikkeld zijn om te bepalen wanneer je wijn opslaat. Druivenrassen, wijnstreken, producenten en wijnjaren doorgronden zijn stuk voor stuk zeer belangrijke aspecten bij het bepalen wanneer je collectie te beginnen. Patricia Verschelling, een van onze wijnexperts, heeft meer dan 10 jaar ervaring met wijnen en vertelt je er meer over. Lees verder voor de beste tips over wanneer je wijn de moeite waard is om in de kelder op te slaan.

Waarom sla je wijn in een kelder op

Alvorens te beslissen welke flessen je aan je verzameling toevoegt, moet je weten waarom mensen überhaupt beginnen met het verzamelen en in de kelder opslaan van wijn. Het is bekend dat de textuur, de smaak en de tonen van wijnen beter worden als je deze opslaat, en je dit niet zou ervaren als de wijn niet gerijpt heeft. Het opslaan verbetert niet alleen de kwaliteit van de wijn, maar verzamelaars slaan flessen wijn ook op om een belangrijke dag te markeren of een gebeurtenis te herdenken, zoals een bruiloft of de geboorte van een kind. Herinneringen aan een bijzondere gebeurtenis en stukjes geschiedenis vastleggen, terwijl de kwaliteit van de fles ook nog verbetert, is de reden waarom wijn verzamelen zo populair is. Maar welke wijnen zijn nu het verzamelen en opslaan waard?


Het is bekend dat de textuur, de smaak en de tonen van wijnen beter worden als je deze opslaat

Waar moet je op letten

Er wordt vaak gezegd dat slechts 1% van de wijnen de moeite waard is om in de kelder te leggen, daarom moet een verzameling uitgaan van strikte kwaliteitsnormen. Kennis van een wijnregio, de productie en de producent zorgt ervoor dat je kunt bepalen welke wijn wel goed rijpt en welke niet. Looizuur (tannine) houdt wijn vers, daarom hebben rode wijnen die goed rijpen vaak grote hoeveelheden daarvan, zoals de duurdere Bordeaux wijnen. Ook de suiker die je in witte wijn vindt, helpt om de wijn te conserveren en verslechtering tegen te gaan. Dus, hoe zoeter de witte wijn, hoe beter deze zal rijpen, dat is waarom dessertwijnen zoals Sauternes, zo enorm goed rijpen met de tijd. Naast hoge tannines en zoetheid hebben zowel rode als witte wijnen met een hoger zuurgehalte meer kans om langer mee te gaan, aangezien de lage pH waarden chemische veranderingen voorkomen die anders de wijn zouden afbreken. Rode wijnen zijn beter geschikt voor langdurige rijping in vergelijking met witte wijnen. Echter, sommige soorten witte wijn, zoals goede Chardonnay or Riesling kunnen ook baat hebben bij het opslaan in de wijnkelder.

Wijnen met grote hoeveelheden tannine, zeer zoete wijnen, en wijn met een hoge zuurgraad zijn goed geschikt om in de kelder op te slaan

Hoe belangrijk is het jaar

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, verwijst een jaar naar het moment dat de druiven zijn geoogst, en niet hoe lang de wijn gerijpt heeft, of het jaar dat de wijn op de markt gebracht is. Het is belangrijk om te weten welke wijnjaren goed waren voordat je ze in de kelder opslaat, omdat wijn van een slechte oogst nooit beter zal worden, hoe lang je hem ook hebt laten rijpen. Ideaal voor de groei zijn warme dagen en koele nachten. Dit helpt het aromatische potentieel, de rijpheid en de scherpe zuurtegraad van de druif te ontwikkelen, waardoor de wijn weer beter rijpt. En Patricia's laatste tip? Bekijk bij het kiezen van een wijnjaar een diagram van wijnjaren, die je online kunt vinden of in een wijnwinkel, om er zeker van te zijn dat je jouw verzameling goed begint.

Sla wijn van goede jaren in je kelder op want wijn van een slechte oogst zal nooit beter worden, hoe lang je hem ook hebt laten rijpen.

Op Catawiki zul je versteld staan van de indrukwekkende selectie van wijnen en andere bijzondere objecten die we aanbieden. Iedereen kan deelnemen aan onze online veilingen; je hebt slechts een één account nodig om te kunnen bieden, kopen en verkopen. Maak vandaag nog een gratis account aan en neem een kijkje bij de wekelijkse veilingen die worden samengesteld door onze interne experts.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!