Verkooptips

Hoe bepaal je de waarde van oude radio’s? Advies van een expert

Bijna een eeuw geleden deed de radio zijn intrede in de westerse samenleving. Oude radio‘s zijn tegenwoordig gewilde collector‘s items. Verzamelaars gebruiken ze als decoratief object, om eraan te sleutelen of ernaar te luisteren vanwege het nostalgische geluid. Maar hoe bepaal je nu de waarde van je antieke radio? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven: het hangt af van een combinatie van factoren zoals staat, type en schaarste. Presentatie speelt ook een belangrijke rol, zoals je kunt lezen aan het einde van dit artikel. Heb je nog een zeldzame bakelieten Tesla 208U “Talisman” of wil je weten wat jouw Philips B5X43A waard is? Er zijn een paar dingen waar je op moet letten, als je overweegt je oude radio aan te bieden voor de veiling.

Bouwjaar

De leeftijd van je radio kan invloed hebben op de waarde: een vroege radio is historisch gezien interessanter dan een radio uit de jaren 1950, maar er spelen meer factoren een rol. Het is belangrijk te weten dat zelfs in de jaren 1920 goedkope modellen werden gemaakt. Deze radio‘s kunnen minder waard zijn dan modellen van hoge kwaliteit uit de jaren 1960. De meeste radio’s kun je herkennen aan het modelnummer. Dat is te vinden op de behuizing of een component binnenin de radio.

Leeftijd kan mede-bepalend zijn voor de waarde van een oude radio. Deze ronde, bakelieten Ekco AD65 uit 1934 is op onze radioveiling verkocht voor € 2.226

Type

Bekende merken zoals Philips, Grundig en Tesla doen het vaak goed op onze hifi- en radioveilingen. Maar dat betekent niet dat kleine merken minder interessant zijn. Die kunnen zelfs zeer waardevol zijn door een combinatie van historische waarde en schaarsheid. Als je een verzameling oude radio’s wilt beginnen, adviseren onze interne experts je om zoveel mogelijk te leren over deze radio’s. Op deze manier kun je voorkomen dat je een model van lage kwaliteit koopt, of dat je een unieke, waardevolle radio verkoopt voor te weinig geld.

Deze unieke Zvezda Red Star Roter Stern uit de periode 1945/1955 is op onze radioveiling verkocht voor € 1.001.

Staat

De staat van oude radio’s heeft invloed op de waarde. In het algemeen is het zo dat een radio goed moet werken, als je hem wilt verkopen. Een klein defect dat eenvoudig te repareren is, of niet storend is, is soms nog acceptabel. Maar niet alleen de technische staat doet ertoe: mensen kopen oude radio’s ook vaak vanwege hun decoratieve waarde. Dat deze Excelsior uit 1955 op Catawiki € 1.600 opbracht, was deels te danken aan het feit dat hij er nog prachtig uitziet en perfect werkt.

Deze Excelsior SNR 55-radio uit 1955, in zeer goede staat en volledig werkend, is op onze radioveiling verkocht voor € 1.600

Presentatie

Het is moeilijk de waarde van een radio te bepalen zonder de online presentatie mee te wegen. Onze interne radio-experts zeggen dat kavels het veel beter doen als ze vergezeld gaan van foto’s van goede kwaliteit, genomen vanuit alle hoeken. Een goede duidelijke beschrijving met gedetailleerde informatie is ook zeer gewenst. Geef om te beginnen informatie over het merk, model en accessoires zoals afstandsbedieningen; als je meer weet over de mechanica of de unieke geschiedenis van de radio, meld dat dan ook altijd. Goede foto’s en informatie kunnen het enthousiasme van kopers opwekken. Het zorgt er ook voor dat ze beter weten waarop ze bieden.

De beste manier om achter de waarde van een oude radio te komen, is hem aan te bieden voor de veiling. Je kunt om te beginnen een gratis account aanmaken. Onze experts zijn graag bereid je te helpen! Ben jij op zoek naar antieke radio’s om je verzameling uit te breiden of te beginnen? Met hetzelfde account kun je ook bieden en kopen. Neem dus vandaag nog een kijkje bij onze hifi- en radioveiling!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu