Overig

David Bowie's persoonlijke kunstcollectie

David Bowie (1947-2016) was een zanger, muziekproducent, songwriter, acteur en een legende. Maar wist je dat hij ook een fervent kunstverzamelaar was? Tijdens zijn leven omringde hij zich met inspirerende objecten en bouwde hij een uitgebreide collectie op van prachtige, unieke en verbazingwekkende kunstvoorwerpen - ooit noemde hij zijn liefde voor kunst zelfs een verslaving. Na zijn dood in 2016, werd zijn uitgebreide collectie van meer dan 400 kunstwerken geveild voor de totale verkoopprijs van 41 miljoen euro - maar liefst 23 miljoen euro meer dan geschat. Dus welke kunstenaars en stijlen verzamelde hij? Lees verder en neem een kijkje in David Bowie's persoonlijke kunstcollectie.

Britse kunstenaars

Een groot deel van Bowie's collectie was gewijd aan Britse kunst. Hij verzamelde een aantal van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw, onder meer Damien Hirst, Henry Moore, Graham Sutherland en Frank Auerbach. Over Damien Hirst zei Bowie trouwens ooit: "Zijn werk is in mijn ogen zeer emotioneel, subjectief, zeer verbonden met zijn eigen persoonlijke angsten — zijn angst voor de dood is zeer sterk — en ik vind zijn werk aangrijpend en helemaal niet luchthartig." Voor iemand die altijd zeer geïnteresseerd was in zijn eigen achtergrond en cultuur was het geen wonder dat hij kunstwerken verzamelde van zijn eigen Britse roots.


  • David Bowie met Damien Hirst bij de Gagosian Gallery in 1995
  • Ifoto bron: Het David Bowie Archief 

Art Brut

Bowie verzamelde niet alleen Britse kunst, hij was ook geïnteresseerd in een breed scala aan andere stijlen. Opvallend is dat het merendeel van de bewegingen die hij verzamelde van ongewone stijlen en kunstenaars kwamen, zoals Art Brut, Surrealisme en de Gugging kunstenaars - een groep psychiatrische patiënten die therapeutische kunstwerken maakten. Een van de hoogtepunten van de collectie van de zanger was "Air Power", een indrukwekkend kunstwerk van graffiti-schilder en rebel van de kunstwereld Jean-Michel Basquiat, dat in 2016 voor 8,2 miljoen euro werd verkocht. Bowie kocht het schilderij in 1995 en zei ooit over de kunstenaar: "Ik voel het exacte moment dat zijn penseel het doek raakte... Zijn werk komt zo dicht bij rock, dat lukt maar weinig andere beeldend kunstenaars."


  • Air Power van Jean-Michel Basquiat werd verkocht voor € 8,2 miljoen in 2016 - dit was het duurste schilderij van Bowie's collectie dat verkocht werd
  • Foto: The Telegraph 


Designstukken en meer

Niet alleen was de superster geïnteresseerd in kunst, hij was ook altijd bijzonder geïnteresseerd in design, en verzamelde een aantal unieke meubels voor de woonkamer. Hij was een fan van sculptuur-achtige werken van de Memphis Group, een groep van ontwerpers die in de jaren ‘80 probeerde los te komen van mainstream ontwerpen met hun eclectische, futuristische en kleurrijke stukken. En een van de meest verbazingwekkende stukken in zijn collectie lijkt volledig uit de toon te vallen: een altaarstuk van Tintoretto. Dit meesterwerk uit de laat-renaissance werd in 1570 gemaakt en er is geen duidelijke reden waarom Bowie dit bijzondere object verzamelde. Het werk werd voor ongeveer € 220.000 verkocht op een veiling en is momenteel in bruikleen gegeven aan het Rubenshuis in Antwerpen, België.

  • Een van de meest verbazingwekkende, uit de toon vallende stukken uit Bowie‘s verzamelingeen altaarstuk van Tintoretto
  • Foto: Rubenshuis


Bowie's collectie is uiterst divers. Dus hoe stelde hij zijn collectie samen? Meestal was het door te luisteren naar zijn gevoel en zijn passie te volgen. Hij kende een heleboel kunstenaars en kocht meestal werken van die degenen met wie hij een persoonlijke band voelde. Het eindresultaat was een collectie die een getrouwe weergave was van Bowie's eigen persoonlijkheid: eclectisch, nieuwsgierig, luidruchtig en creatief.

Inspireert dit je om ook kunstverzamelaar te worden, zoals David Bowie? Op Catawiki zul je versteld staan van het indrukwekkende aanbod aan bijzondere objecten dat we elke week hebben in onze Kunstveilingen en Design veilingen. Iedereen kan meedoen aan de online veilingen op Catawiki; je hebt slechts één account nodig om te bieden, kopen en verkopen. Maak vandaag nog een gratis account aan en neem een kijkje bij de wekelijkse veilingen die worden samengesteld door onze interne experts.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!