Tips veilingmeesters

Deskundig advies over de verzorging van je mineralen

Hoe kun je het best met je mineralen omgaan? Hoe kun je je mineralen effectief en veilig reinigen? Van het opslaan van je mineralen tot het vervoeren ervan, Trevor Boyd, onze eigen Natural History experts vertelt je alles over wat je moet weten om je mineralenveilig, beschermd en goed te presenteren. Met meer dan 35 jaar ervaring is niemand anders geschikter voor die taak. Hier is het advies van Trevor over hoe je voor je mineralen zorgt.

Opslaan en presenteren van je mineralen
Hoe jij je mineralen wilt presenteren, hangt af van jouw collectie en je eigen voorkeur. De klassieke manier voor het opslaan van mineralen is het gebruik van kleine kartonnen bakjes, perspex platen of een acryl vitrinekastje. Deze zijn zeer effectief vanuit organisatorisch oogpunt en kunnen zeer geschikt zijn om je mineralen veilig en redelijk stofvrij te bewaren. De mineralen kunnen dan ofwel in een vitrinekast met glazen voorzijde gezet worden, met effectieve interne verlichting, of gewoon in lades die je open kunt trekken als je de inhoud wilt bekijken. Het is een goed idee om de exemplaren zo te rangschikken dat er een interessant verscheidenheid van kleuren te zien is, of misschien wil je je collectie sorteren op kleur, bijvoorbeeld de groene bij elkaar, de rode bij elkaar, et cetera. Verzamelaars kiezen er vaak voor om hun mineralen op type te sorteren, misschien om te laten zien hoe de kristallen van diverse plekken wereldwijd verschillen in vorm of kleur. Of misschien exemplaren van dezelfde locatie bij elkaar zetten, zodat een leuk overzicht ontstaat van welke mineralen je daar zoal kunt vinden.


Zet je mineralen in een vitrinekast met glazen voorzijde, met effectieve interne verlichting, of gewoon in lades die je open kunt trekken als je de inhoud wilt bekijken.

Schoonmaken van je mineralen
Mineralen moeten vaak gereinigd worden voordat ze in een vitrine geplaatst kunnen worden - vooral exemplaren die je zelf hebt verzameld. Schoonmaken kan variëren van eenvoudig spoelen met gewoon water tot behandeling met wat meer geavanceerder schoonmaakmiddelen. Mineralen die een laag met vuil en organische stof hebben gekregen, moeten wellicht gereinigd worden met een bleekmiddel, zoals natriumhypochloriet. Voor de moeilijkere vlekken, zoals verkleuring door ijzeroxide, kan oxaalzuur worden gebruikt. Wanneer je dergelijke chemische stoffen gebruikt, neem dan alle passende maatregelen ter bescherming van je huid, ogen en kleding. Wees je er ook van bewust dat sommige mineralen - inclusief sulfaten - met water reageren of in water oplosbaar zijn en dus nooit gewassen mogen worden. Dus doe onderzoek of raadpleeg een deskundige als je niet zeker van je zaak bent, voordat je de mineralen gaat reinigen.


Het schoonmaken van je mineralen varieert van eenvoudig spoelen met water tot behandeling met wat meer geavanceerde schoonmaakproducten


Behandeling van je mineralen
Neem bij de behandeling van je mineralen zowel de veiligheid van jezelf als die van de mineralen in acht. Als je geen showplaatje of -doosje hebt om de mineraal in mee te nemen zonder hem aan te raken, pak hem dan beet bij de steen waar hij in vast zit. Als er geen matrix aanwezig is, draag de mineraal dan zeer voorzichtig zodat er zo min mogelijk kracht op wordt uitgeoefend. Was altijd grondig je handen na het vastpakken van een mineraal en vermijd het inademen van de stof die er vanaf komt. Wees je ervan bewust dat bepaalde mineralen, inclusief degene die uranium, kwik of arseen bevatten, potentiële gezondheidsrisico's kunnen inhouden. Draag handschoenen bij het vastpakken van dergelijke exemplaren en overweeg ze apart van je andere exemplaren te bewaren, mogelijk zelfs helemaal buitenshuis.


Draag je mineraal zeer voorzichtig zodat er zo min mogelijk kracht op het exemplaar wordt uitgeoefend.

Vervoer van je mineralen
Mineralen zijn heel vaak het kwetsbaarst voor schade wanneer ze worden verplaatst of vervoerd. Meestal gebeurt dit op de plek waar ze worden opgehaald of gekocht. Trevor adviseert dat kranten zeer geschikt zijn voor het verpakken en beschermen van mineralen, vooral als je net op een verzameltrip bent geweest. "Er is niets zo deprimerend als thuiskomen na een dag verzamelen en dan exemplaren in stukken achterin de auto vinden!" zegt hij. Wat betreft verzenden van mineralen, zoals bij het verkopen van mineralen op Catawiki, dienen de exemplaren zo efficiënt mogelijk ingepakt te worden. Verpak het exemplaar in een papieren doekje of schuimrubber in een doosje of bakje en wikkel die vervolgens in noppenfolie of kranten. Plaats dit dan in een andere met kranten gevulde kartonnen doos en de mineralen zijn klaar om te worden verzonden. Voor de meest kwetsbare exemplaren is de beste manier van vervoeren eigenlijk in een doos gevuld met zeeppoeder. Dit zorgt ervoor dat het stuk helemaal niet kan bewegen en het poeder kan er nadien eenvoudig afgewassen worden. Ongewoon? Misschien. Effectief? Absoluut!


Mineralen zijn het kwetsbaarst voor schade wanneer ze worden verplaatst of vervoerd, dus neem van Trevor‘s advies ter harte om gebroken exemplaren en teleurstelling te voorkomen

Als je de tijd neemt om met zorg je mineralen te behandelen en bewaren dan zal je nog vele jaren plezier hebben van je verzameling! Daarom kun je een leven lang genieten van deze wonderbaarlijke natuurlijke schoonheden. Verzamelaar of handelaar, je vindt ongelooflijke collecties en community‘s hier op Catawiki‘s Mineralenveilingen en met slechts één gratis account kun je bieden en mineralen en andere bijzondere objecten kopen en verkopen. Registreer je voor een gratis account om direct aan de slag te gaan.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!