Overig

Welke koninklijke memorabilia stijgen in waarde?

Van de beroemde Fabergé-eieren die populair waren bij de Russische tsaren tot herdenkingsbekers en -munten, koninklijke memorabilia heeft in de hele wereld fans. De pracht en praal, het ceremonieel, de traditie...koningshuizen hebben iets fascinerends. En daarom is de markt voor koninklijke memorabilia booming. Dat bleek onder meer uit de internationale hype die ontstond rond het koninklijke huwelijk van prins William en Kate Middleton. Nieuwe memorabilia vlogen van de schappen en vonden snel hun weg naar verzamelaars. Van herdenkingsobjecten tot persoonlijke items, mensen kunnen geen genoeg krijgen van memorabilia van de 26 koninklijke families die de wereld telt. Maar wat zijn dergelijke objecten nu waard? Welke stukken stijgen het meest in waarde en zijn interessant om in te investeren? Ontdek het hier.

Herdenkingsstukken

Koninklijke herdenkingsitems worden gemaakt voor speciale gelegenheden zoals huwelijken, troonswisselingen, jubileums en de geboorte van koninklijke baby's. Bij elke bijzondere gelegenheid worden grote aantallen koninklijke herdenkingsitems geproduceerd en verkocht. Om je een indruk te geven: Britse fans gaven maar liefst € 184 miljoen uit aan items die werden uitgebracht ter gelegenheid van het huwelijk van William en Kate. Maar wees gewaarschuwd: iedereen is vrij om dingen te produceren waarop leden van koningshuizen staan afgebeeld, hiervoor hoef je geen handelsmerk te hebben. Dat betekent dat deze massaproducten meestal weinig waarde hebben. Behalve als je een speciale uitgave of limited edition weet te bemachtigen. Die stijgen wel in waarde. Een goed voorbeeld is de populaire Mintonvaas die werd gemaakt voor het huwelijk van Charles en Diana - die kan ongeveer € 400 opleveren. Net als met veel historische objecten, is het vaak zo dat een object meer waard is als het ouder is. Als je herdenkingsobjecten weet te vinden van meer dan 300 jaar oud die in beperkte hoeveelheden zijn gemaakt, kun je geluk hebben. 


Memorabilia die als massaproduct gemaakt zijn, hebben niet veel waarde. Voor een interessante investering kun je beter op zoek gaan naar limited editions en oude objecten

Persoonlijke objecten

Het meest interessant om in te investeren zijn persoonlijke objecten, stukken die aangeraakt zijn door leden van koningshuizen of door hen gebruikt zijn. Je kunt dan denken aan handtekeningen, brieven, kledingstukken of historische objecten. Vooral stukken die gebruikt zijn door populaire royals zoals Diana, William en Kate, zijn interessant. De jurk die Kate Middleton droeg toen William haar voor het eerst zag, werd in 2011 verkocht voor € 89.700 De fiets waarop Lady Di fietste voordat ze in het huwelijk trad met prins Charles, werd in februari 2018 geveild voor € 10.400. Ook opmerkelijk: de bloomer (lange onderbroek) van de Britse koningin Victoria werd in 2011 verkocht voor bijna € 11.000, en ondergoed van koningin Elizabeth leverde in 2012 op een veiling bijna € 12.000 op.


  • Persoonlijke objecten die gebruikt zijn of eigendom zijn geweest van royals hebben veel waarde - de onderbroek van koningin Victoria werd in 2011 verkocht voor bijna €11.000
  • Foto: Mirror


Recente veilingen

Op Catawiki verkopen vaak we koninklijke memorabilia, en niet alleen Britse koninklijke memorabilia. In 2018 werd een buste van Beatrix uit de tijd dat ze koningin van ons land was, verkocht voor € 2.150. Ook zijn gesigneerde foto‘s van verschillende monarchen verkocht, zoals van Juan Carlos I, de voormalige koning van Spanje, en Nederlandse royals zoals Juliana en Bernhard. Die leveren soms honderden euro's op.


Een buste van oud-koningin Beatrix werd verkocht voor € 2.150


We hebben ook 2 indrukwekkende koninklijke auto's voorbij zien komen op de veiling. De een was een gepantserde Mercedes-Benz 450 SEL uit 1978, die eigendom was van het Spaanse koningshuis en gebruikt werd door koning Juan Carlos I. Het winnende bod voor deze auto in onze oldtimerveiling in 2017 bedroeg € 39,500 De andere auto in de veiling van Catawiki haalde de vastgestelde minimumverkoopprijs niet, en werd daarom niet verkocht. Het was een aangepaste Rolls-Royce uit 1933, de jachtauto van de maharadja van Jammu en Kasjmir.


Dit figuur van Diana Spencer werd in 2016 op de veiling verkocht voor € 244

Als je op zoek bent naar een geweldige koninklijke investering, let dan op zeldzame objecten, zeer persoonlijke items of bijzonder oude stukken. En zelfs als je niet aan investeren denkt, kun je natuurlijk ook gewoon plezier beleven aan koninklijke memorabilia als je het koningshuis een warm hart toedraagt. Of dat nu is in de vorm van een mok, een postzegel of een gesigneerde ansichtkaart.

Wil je investeren in koninklijke memorabilia? Ontdek jouw volgende verzamelitem in onze maandelijkse koningshuis- en regeringsveiling en begin je eigen collectie. Of je nu wilt investeren of een eerdere aankoop te gelde wilt maken, het kan allebei snel en eenvoudig op Catawiki. Iedereen kan meedoen aan onze veilingen en je hebt slechts één account nodig om te bieden, kopen en verkopen op onze veilingen. Meld je vandaag nog aan voor een gratis account en ontdek de koninklijke selectie die is samengesteld door onze interne experts. 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!