Tips veilingmeesters

Advies van een deskundige over hoe zilveren juwelen te reinigen

Bezit je een mooie en waardevolle sterling zilveren halsketting? Of misschien een verfijnde antieke zilveren zegelring? Welke sieraden je ook verkiest, als je zilveren sieraden bezit, wil je ze graag zo lang mogelijk schoon, glanzend en in uitstekende staat houden. Hoewel niet alle zilveren juwelen zomaar verkleuren, geldt als algemene regel dat hoe lager het zilvergehalte van een stuk is, des te sneller het zal verkleuren en des te donkerder. Dus hoe kun je dit voorkomen? En wat is de beste manier om je zilver schoon te houden? Onze eigen sieradenexpert, Jonathan Cox, werkt al meer dan 20 jaar met sieraden en hij helpt je hierbij op weg. Lees verder om te leren hoe je zilveren sieraden kunt reinigen.

Reinigen van je zilveren sieraden

Jonathan raadt aan te kiezen voor een beproefd professioneel reinigingsmiddel, plaksel of doek om je zilver effectief te reinigen. "Het kan een vuil werkje zijn" waarschuwt hij, "dus draag beschermende handschoenen om je handen schoon te houden, vooral als je een plaksel gebruikt, omdat de chemische stoffen die erin zitten niet goed zijn voor je huid." Zet voordat je begint al je zilver op een vlakke, niet-poreuze ondergrond, en reinig dan zorgvuldig je sieraden met een minimale hoeveelheid kracht. Als je een droge doek gebruikt dan zou achteraf drogen niet nodig hoeven zijn. Maak je echter gebruik van een vloeistof die na afloop met water afgespoeld dient te worden, zorg er dan voor dat je het stuk goed afspoelt en poets de juwelen dan nog een keer goed na om watervlekken te voorkomen.  

Begin met al je zilver op een vlakke, niet-poreuze ondergrond te zetten, en reinig dan zorgvuldig je sieraden met een minimale hoeveelheid kracht.

Reinigingstechnieken

Dus hoezeer moet je je zilver laten glanzen? Veel juwelen zijn niet ontworpen om een spiegelachtige glans te hebben; Soms hebben ze een matte afwerking of met textuur. Reinig het zilver daarom totdat het een kleur krijgt waar jij tevreden mee bent. “Poets oude objecten of zilveren juwelen echter nooit te veel, want na verloop van tijd kan dit belangrijke keurmerken doen slijten“, voegt Jonathan er aan toe. Je zult er achter komen dat sommige complexere objecten extreem moeilijk te reinigen zijn vanwege de vele groeven, filigraandelen of stukken die mogelijk af kunnen breken. In dat geval kunnen wattenstaafjes zeer nuttig zijn om in krappe openingen en plekken te komen.


Gebruik een wattenstaafje om in krappe openingen van juwelen met complexe detaillering te komen.

Zilveren sieraden met edelstenen reinigen

Jonathan adviseert ook extra aandacht te besteden aan zilveren juwelen die met stenen bezet zijn. Controleer om welke stenen het gaat en hoe ze erin gezet zijn en kies vervolgens de reinigingsmethode die er bij past. Als je sieraden bijvoorbeeld iets bevatten wat organisch is of water doorlatend zoals parels, opaal, amber of turkoois, gebruik dan nooit enige vorm van reinigingsvloeistof. En vermijd bij poreuze of zeer kwetsbare stenen zoals diamanten of opalen het gebruik van een ultrasoon reinigingsmiddel. Controleer voordat je chemische of ultrasone reinigingsmiddelen gebruikt of de stenen er in gelijmd zitten of eraan verbonden zitten. Dit is belangrijk, omdat chemische reinigingsmiddelen bindmiddelen kunnen oplossen of verwijderen, dus als ze ermee in contact komen kunnen je stenen er direct uitvallen of na verloop van tijd.


Als je sieraden iets bevatten wat organisch is of water doorlatend zoals parels, opaal, amber of turkoois, gebruik dan nooit enige vorm van reinigingsvloeistof.

Voorkomen van verkleuring

Het voorkomen dat je zilver vuil wordt en verkleurt voordat het gereinigd moet worden, is vaak een van de beste manieren om voor je sieraden te zorgen. Jonathan adviseert dat als je bepaalde sieraden een tijd lang niet draagt, het altijd beter is om ze op te bergen. Wanneer je zilver blootstelt aan zonlicht op een vensterbank of nachtkastje, kan dit het oxidatieproces versnellen - de natuurlijke aantasting van het zilver waarbij de buitenkant een stuk donkerder wordt na verloop van tijd. Het zo lang mogelijk voorkomen van oxidatie van zilver bespaart je op de lange termijn werk, want hoe meer het zilver verkleurt, des te moeilijker het wordt om het te reinigen.


Sla je sieraden veilig op waar geen zonlicht komt, om te voorkomen dat je zilver te snel verkleurt

Nu je weet hoe je zilveren sieraden kunt reinigen, kun je je armbanden, kettingen, ringen en oorbellen er voor vele jaren sprankelend uit laten zien. Wil je meer zilveren sieraden aan je verzameling toevoegen, dan vind je een brede en prachtige selectie in onze Sieraden veiling. Heb je iets gezien wat je graag wilt hebben? Je hebt alleen maar een gratis account nodig en kan gelijk aan de slag. Eenmaal geregistreerd, kun je bieden, kopen en verkopen in een van de Catawiki veilingen en genieten van het spannende aanbod van nostalgische, luxueuze en verzamelwaardige objecten in de veiling. Registreer je voor een gratis account om te beginnen.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!