Overig

5 kenmerken van Bauhaus kunst, architectuur en design

Door Rosanne Schipper | 23 mei 2018

Hoewel het Bauhaus Instituut voor architecten, ambachtslieden en kunstenaars eigenlijk maar 14 jaar bestond, van 1919 tot 1933, liet het een blijvend gedachtegoed na in de wereld van kunst, architectuur en design. De werken van topkunstenaars en architecten zoals Lyonel Feininger, Paul Klee, Marcel Breuer en Mies van der Rohe overtuigden het modernistische publiek. En dat doen ze nog steeds. Je kunt Bauhaus kunst, architectuur en design herkennen aan 5 kenmerken.

1. Vorm volgt functie

De Amerikaanse architect Louis Sullivan was de eerste die de beroemde uitdrukking ‘vorm volgt functie’ gebruikte. Dit werd een van de fundamentele ideeën van Bauhaus. Het betekent dat bij design een vorm altijd toegepast moet worden vanwege de functie en niet vanwege de esthetische aantrekkingskracht. Praktisch nut kwam op de eerste plaats en excessieve decoratie werd vermeden.  

2. Pure materialen

Docenten van Bauhaus vonden dat de ware aard van objecten en gebouwen gereflecteerd moest worden in de gebruikte materialen. Een eerlijk ontwerp was erg belangrijk. Dat betekende dat materialen niet veranderd of verborgen werden om esthetische redenen. Het was niet nodig om de constructie van een object of gebouw te verbergen: staal of balken mochten gezien worden, omdat ze integraal onderdeel van het design waren.

Het Bauhausgebouw in Dessau (Duitsland) van binnen

3. Minimalistische stijl

In de minimalistische stijl van Bauhaus kunst, architectuur en design reflecteerden deze ideeën over functionaliteit en pure materialen. Onder invloed van bewegingen zoals het modernisme en De Stijl, kozen kunstenaars van Bauhaus voor strakke en geometrische vormen, terwijl bloemvormen en kromme lijnen werden vermeden. Alleen de lijn, vorm en kleur deden ertoe. De rest was onnodig of van ondergeschikt belang.  

4. Gesamtkunstwerk

Walter Gropius, de oprichter van Bauhaus, was de eerste die het idee ‘Gesamtkunstwerk’ - een synthese van kunst - toepaste in de moderne tijd. Een Gesamtkunstwerk bracht in het geval van Bauhaus verschillende kunstvormen, zoals schone kunsten en decoratieve kunst, samen met de architectuur. Een gebouw was niet alleen een lege constructie voor Bauhaus, maar slechts een onderdeel van een ontwerp waarin alles binnenin iets toevoegt aan het totaalconcept.  

5. Vereniging van kunst en technologie

In 1923 organiseerde Bauhaus een tentoonstelling waarmee een nieuwe richting werd ingeslagen. Deze tentoonstelling heette ‘Kunst und Technik: Eine Neue Einheit‘. Vanaf dat moment was sprake van een nieuwe nadruk op technologie. Bauhaus-werkplaatsen werden gebruikt als laboratoria waar prototypes van producten, geschikt voor massaproductie en typisch voor hun tijd, met zorg werden ontwikkeld en verbeterd. De kunstenaars omarmden de mogelijkheden van de moderne technologie.  

Bauhaus was een revolutionaire beweging die kunst, design en architectuur voor altijd veranderde. Belangrijke Bauhaus-objecten zijn tegenwoordig nog steeds op de markt te vinden, of je nu zoekt naar de beroemde Wassily-stoel van Marcel Breuer, de Barcelona-stoel van Ludwig Mies van de Rohe of de iconische schaakstukken van Josef Hartwig. Bauhaus-objecten zijn belangrijke stukken kunstgeschiedenis, die nog verrassend goed bij onze tijd passen. Wil je zelf Bauhaus-design aanschaffen, neem dan eens een kijkje bij onze designveiling.

Meer weten Bauhaus | Design | Moderne en hedendaagse kunst

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!