Overig

Hoe experts de waarde van klassieke schilderijen bepalen

Door Leo Setz | 25 juni 2018

Deze week in Advies van een expert leggen onze eigen experts, in volgorde van belangrijkheid ,uit welke factoren ze onderzoeken bij het bepalen van de waarde van klassieke schilderijen.

Kunstenaar

De belangrijkste factor bij het bepalen van de waarde van klassieke schilderkunst is de kunstenaar. Je kunt bij de meeste klassieke schilderijen de kunstenaar bepalen aan de hand van hun ondertekening en hun stijl. De historische betekenis en de productiviteit van de kunstenaar zijn twee factoren die de waarde in deze categorie zullen beïnvloeden. Werken van een kunstenaar die een belangrijkere rol in het vormgeven van de geschiedenis van de kunst hebben gespeeld, zullen over het algemeen meer waard zijn. Net als schilderijen van een kunstenaar die een beperkt aantal werken heeft gemaakt.

Documentatie

De echtheidscontrole van klassieke schilderijen is niet zo eenvoudig als het controleren van de echtheid van moderne werken omdat je het de kunstenaar nu eenmaal niet zelf kunt vragen. Documentatie helpt bij echtheidscontrole, soms zijn echter ook laboratoriumtesten vereist om de echtheid van het werk te controleren. Het belang van een certificaat van echtheid is groter in de hedendaagse kunstmarkt naarmate meer particuliere kopers op de markt komen en op veilingen schilderijen kopen zonder professioneel advies. Het spreekt vanzelf dat de juiste documentatie ter ondersteuning van de authenticiteit van een schilderij - zoals een certificaat van echtheid of laboratoriumverslagen - de waarde zal doen toenemen.


'Schitterende roze roos' van Jan Voerman Jr. ( 1890 - 1976) voor € 2.600 verkocht in onze klassieke kunstveiling in 2017

Thema

Een thema is niet alleen een kwestie van smaak. Sommige thema‘s zijn over het algemeen populairder dan andere. Een klassiek voorbeeld van wat wij hiermee bedoelen is een prachtig naakt tegenover een portret van een oude man. In gelijke omstandigheden, als je alleen afgaat op het thema, dan zullen de eerste altijd populairder zijn onder kopers. Dat gezegd zijnde, is het belangrijk om meerdere factoren van je klassieke schilderijen te beoordelen bij het bepalen van de waarde, omdat ze elkaar beïnvloeden. Een portret van een oude man met goede documentatie van een gevestigde kunstenaar zal waarschijnlijk meer waard zijn dan een naakt van een onbekende kunstenaar dat niet op echtheid kan worden gecontroleerd. Wij zullen op dit thema blijven voortbouwen bij de uitleg van de volgende factoren.

Herkomst

Herkomst is essentieel en des te beter als je deze kunt ondersteunen met solide documentatie. Hoe verder terug je een klassiek schilderij kunt traceren, des te meer het waarschijnlijk waard is. Let er daarnaast op of het werk opgenomen is in de 'catalogue raisonné' van de kunstenaar (indien van toepassing) en of het werk ooit eigendom geweest is van een beroemdheid. Beide factoren zullen extra waarde toevoegen, samen met een goed gedocumenteerde herkomst.

'Square Saint Pierre à Montmartre sous la Neige' van Maurice Utrillo (1883-1955) verkocht voor € 28.000 op onze klassieke kunstveiling in 2017

Restauraties

De omvang en de kwaliteit van de restauraties hebben een aanzienlijke invloed op de waarde van klassieke schilderijen. Sommige verzamelaars zijn alleen geïnteresseerd in ongerestaureerde kunstwerken, maar restauraties hoeven je schilderijen niet per se minder waard te maken. In welke mate de restauraties de waarde van je schilderij zullen beïnvloeden, wordt door de kwaliteit van de restauratie bepaald, hoe de restauratie de verschijning beïnvloedt en hoe de restauratie van invloed is op de structuur en integriteit. Professionele restauraties van hoge kwaliteit zullen de waarde minder sterk beïnvloeden dan slecht uitgevoerde restauraties die belangrijke delen van de verf en de structuur aantasten.

Kwaliteit en staat

Deze 2 factoren worden vaak verward, vandaar dat we ze allebei bespreken en het verschil uitleggen. De kwaliteit verwijst naar hoe het schilderij is gemaakt, de staat verwijst naar hoe goed het schilderij de tand des tijds heeft doorstaan. Werken van hogere kwaliteit zullen in een hogere waarde resulteren. Dit verwijst niet alleen naar de kwaliteit van het werk (alle kunstenaars hebben goede en slechte werken in hun oeuvre), maar ook naar de kwaliteit van de materialen. De staat is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van zo ongeveer alles en kunst is daarop geen uitzondering. Hoe beter de algehele staat, des te hoger de waarde. Vergeet niet andere factoren mee te nemen, evenals restauraties, omdat werk van een zeer prominente kunstenaar uiterst waardevol kan zijn ongeacht de staat of restauratie, simpelweg omdat het van de hand van de meester is.

'Zusjes bij de wieg' van Heinrich Marten Krabbé (1868-1931) verkocht voor € 1.600 in onze klassieke kunstveiling in 2017

Markt

Zodra je al deze factoren in beschouwing hebt genomen, is er nog een laatste ding om naar te kijken voor je de waarde van je klassieke schilderij kunt bepalen: de huidige markt. Helaas is de kunstmarkt veranderlijk en kan het moeilijk te voorspellen zijn, maar het speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde. Zelfs het mooiste schilderij vertegenwoordigt geen geldwaarde als er geen kopers voor zijn. Er kunnen zoveel factoren invloed hebben op de kunstmarkt, het is daarom belangrijk om deze goed bij te houden en waar mogelijk trends te spotten. Enkele dingen om te overwegen met betrekking tot de markt voor je klassieke schilderij zijn thema, de grootte, de economie en verkopen uit het verleden. Verschillende thema‘s en formaten van schilderijen zullen verschillende doelgroepen aantrekken. De eenvoudigste manier om dit aan te tonen is om je een schilderij van 10 meter hoog voor te stellen. De markt voor een kunstwerk van deze omvang is al beperkt tot degenen die er plaats voor hebben. En wat het thema ook is, de koper moet er genoeg door worden aangetrokken om te investeren in een 10 meter hoog doek ervan.

Veranderingen in de economie hebben meteen invloed op de kunstmarkt. Als er meer besteedbaar inkomen beschikbaar is, stijgt de vraag naar luxegoederen. En ten slotte is het belangrijk om de resultaten van verkopen uit het verleden op te zoeken als die beschikbaar zijn, aangezien deze je een goede indicatie kunnen geven van de mogelijke huidige marktwaarde van je schilderij.

__________

Klaar om het zelf te proberen? Ga naar onze wekelijkse Klassieke kunstveiling en ontdek de selectie van klassieke schilderijen of raadpleeg onze eigen experts door je schilderij aan te bieden voor de veiling.

Ontdek meer kunst | klassieke kunst | schilderijen

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!