Geschiedenis

Insiders guide: checklist voor het vinden van waardevolle voorwerpen op de rommelmarkt

Door Simone | Laatst geupdate op 16 april 2019

Heb je ooit gedroomd dat je over de Vrijmarkt slentert en dan struikelt over een echt schilderij van Rembrandt, zodat je het voor miljoenen dollars kan verkopen en nooit meer hoeft te werken? Een originele Rembrandt is misschien wat vergezocht, maar met een paar handige tips en een beetje geluk kun je zeker iets op de rommelmarkt vinden wat je met winst kunt verkopen. In deze gids geeft onze antiekexpert Jeroen Zoetmulder je enkele tips om je kansen te vergroten.

Tip 1. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

Zet je wekker goed vroeg, als het kan zelfs voordat de markt begint. Vroeg komen kan je kans op het vinden van een schat aanzienlijk vergroten. Pak een goede nachtrust, zodat je helder en gefocust bent om van een afstand de pareltjes tussen de rommel te spotten.

Tip 2. Ga voor kwaliteit & controleer op merktekens

Het is essentieel dat het object van goede kwaliteit is, vooral als het om antiek gaat. Bij gouden of zilveren objecten is het belangrijk om te controleren of het echt goud of zilver is, evenals hoe zuiver het goud of zilver is. Je kunt goud en zilver herkennen door te kijken naar de keurtekens en de getallen. Controleer ook altijd of het object een merkteken heeft. Dit is vooral belangrijk voor objecten die zijn gemaakt van zilver, kristal, keramiek en glas, want het is niet onmiddellijk zichtbaar of je iets bijzonders voor je hebt. Bekijk de onderkant van vazen en andere objecten: dit kan geslepen zijn en een merkteken of handtekening dragen.

Controleer altijd of het object een merkteken heeft

Wanneer je boeken of strips bekijkt, zorg er dan voor dat je extra aandacht besteedt aan het jaar waarin het boek gedrukt is en om welke editie het gaat. Eerste edities zijn vaak meer waard.

Kijken we naar vintage mode - tassen, bijvoorbeeld - dan zijn merken zeer belangrijk. Het lijkt misschien een open deur, maar zorg ervoor dat het logo en de merknaam hetzelfde zijn wanneer je designkleding of -tassen koopt. Er is niets frustrerender dan te denken dat je een dure designtas voor weinig geld gekocht hebt en het een Hermis blijkt te zijn in plaats van een Hermès. En als de stiksels gelijmd zijn is het misschien beter om weg te lopen.


Tip 3: Let op de materialen

Belangrijk bij het bepalen van de waarde van een object is het materiaal waarvan het gemaakt is. Porselein, kwaliteitshout en kristal zijn meer waard dan alledaagse materialen. Je kunt kristal herkennen aan zijn glans en stevigheid. En welke handige tip heeft Jeroen voor het herkennen van zilver? Neem een magneet mee naar de markt. Echt zilver is niet magnetisch!

Tip 4: Kijk goed naar de staat van het object

Uiteraard is de staat van het object van vitaal belang. Bekijk nauwkeurig of het object intact is en of het geen gebruikssporen vertoont. Wanneer een object in slechte staat is, kan de waarde aanzienlijk verminderen. Ook zijn gerestaureerde objecten vaak minder waard dan objecten die zich nog in hun oorspronkelijke staat bevinden. In bijna alle categorieën is het belangrijk om uit te kijken voor replica's, met name bij antiek. Replica's zijn vaak te onderscheiden door het ongewone gebruik van materialen, een slechte afwerking of afwijkende kleuren. Let ook op scheuren, krassen, verkleuring en tekenen van restauratie (bijv. lijm, verschillende soorten schroeven en ontbrekende onderdelen).

Wanneer een object in slechte staat is, kan de waarde aanzienlijk verminderen

Tip 5: Volg de trends

De vraag in de markt is ook belangrijk. Op dit moment stijgen art deco en art nouveau objecten in populariteit, evenals vintage tapijten. Vintage designkleding is ook een hit. Objecten die populair zijn en waar veel vraag naar is zijn goede beleggingen.

Ter aanvulling op deze vijf tips heeft Jeroen nog een handig ezelsbruggetje voor je met enkele belangrijke algemene punten om rekening mee te houden. ZEGEN. Dit acroniem kun je gebruiken om unieke schatten te vinden. Het staat voor: Zeldzaamheid, Esthetiek, Gezochtheid, Echtheid en Nog in zeer goede staat. Als iets voldoet aan al deze vijf vereisten, kun je er zeker van zijn dat je iets waardevols in handen hebt.

______

Benieuwd naar de waarde van jouw object?

Heb je een bijzonder object gekocht en ben je benieuwd hoeveel het eigenlijk waard is? Bied het aan voor een van onze wekelijkse veilingen. Onze experts geven je een schatting van de waarde en nemen het eventueel zelfs op in de veiling. Meer informatie over verkopen op Catawiki vind je hier.

Ontdek meer: Antiek | Sieraden | Vintage

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!