Overig

5 van de oudste meteorieten op aarde gevonden

Door Marieke | 4 juni 2018

De aarde wordt elke dag gebombardeerd met miljoenen tonnen aan materiaal uit de ruimte, en het meeste verdampt gelukkig, of valt in de oceaan, maar sommige grotere stukken komen op aarde terecht. Deze worden meteorieten genoemd. Stel dat je alles kon zien wat een meteoriet heeft gezien op zijn reis van vele jaren. Het zou ons zo veel kunnen vertellen over de wereld waarin we leven! Meteorieten behoren tot de oudste objecten die we op aarde vinden. In feite zijn sommige zelfs ouder dan de planeet waar we op leven - en vermoedelijk zelfs ouder dan ons zonnestelsel. Hier zijn enkele van de oudste meteorieten die ooit op aarde zijn gevallen en de verhalen die ze ons vertellen.

____________________


5. Fukang - meer dan 4,5 miljard jaar oud

Een van de oudste, mooiste en duurste meteorieten ter wereld is de Fukang. Hij werd gevonden in de Gobiwoestijn in de provincie van China van Xinjiang in het jaar 2000. Van buitenaf was het moeilijk om de echte schoonheid van deze meteoriet te zien, maar eenmaal opengesneden bleek er een prachtige honingraat-achtig mozaïek van doorschijnende olivijnkristallen in te zitten, vergelijkbaar met glas-in-lood. Deze formatie staat bekend als een pallasiet meteoriet en er wordt gedacht dat deze kristallen de "relikwieën van de vorming van planeten", volgens het Southwest Meteorite Laboratory van Arizona. Deze meteoriet is echt een juweeltje uit de ruimte. De hoofdmassa van de Fukang-meteoriet weegt meer dan 420 kilo en wordt getaxeerd op € 1,7 miljoen.4. NWA 7325 - 4,562 miljard jaar oud
De Noordwest-Afrika 7325 werd in 2012 gevonden in Erfoud, Marokko. De vreemd uitziende groene steen is gehuld in mysterie. Zijn samenstelling is complexer dan die van de meeste meteorieten. De steen bevat bijvoorbeeld een grote hoeveelheid magnesium en weinig ijzer, een compositie die overeenkomt met die van kwik. Sommige wetenschappers vermoeden daarom dat de NWA 7325 misschien de eerste uit kwik afkomstige meteoriet is die ooit de aarde heeft geraakt. Anderen zeggen dat dit niet waarschijnlijk is vanwege zijn leeftijd: ongeveer 4,562 miljard jaar. Dit zou te kort na de vorming van ons zonnestelsel zijn. Hoe dan ook, deze oude interstellaire steen ziet er hemels uit.

Foto: Space.com
3. Muonionalusta - 4,565 miljard jaar oud 
Hoewel hij een miljoen jaar geleden op onze planeet viel, en 4 ijstijden overleefde, werd het eerste fragment van de Muonionalusta-meteoriet pas ontdekt in 1906. Het is vernoemd naar de rivier Muonio, aan de grens tussen Zweden en Finland, boven de poolcirkel, waar hij werd ontdekt. In oktober 2017 werd een exemplaar van maar liefst 26,5 kilo voor € 15,999 geveild op Catawiki.
2. Allende - 4,567 miljard jaar oud
In 1969 verlicht een vuurbal de hemel in het noorden van Mexico. Terwijl de meteoriet uiteenspat, regenden talrijke fragmenten neer rond het kleine dorp Pueblito de Allende. Meer dan 2000 kilo puin werd gevonden en zo nu en dan worden nog steeds nieuwe stukken ontdekt. De Allende meteoriet is één van de meest bestudeerde in de wereld en heeft gezorgd voor inzicht en een beter begrip van de vorming van het zonnestelsel en de planeten. Deze flinke rots uit de ruimte bevat materialen die naar schatting 4,567 miljard jaar oud zijn, ongeveer 30 miljoen jaar ouder dan de aarde!


1. Hypatia - leeftijd nog nader te bepalen, vermoedelijk ouder dan de zon!
Begin 2018 kondigden wetenschappers spannend nieuws aan over een kleine kiezel die in 1996 in het westen van Egypte werd gevonden. Genoemd naar de filosoof, astronoom en wiskundige Hypatia van Alexandrië. In tegenstelling tot alle andere ontdekte meteorieten, bevat de steen verbindingen die nergens op onze planeet of het zonnestelsel voorkomen! Onderzoekers vermoeden dat het deels bestaat uit deeltjes die door de ruimte rondzwierven voordat de zon, de aarde en andere planeten van ons zonnestelsel werden gevormd. Over oud gesproken!


Foto: Scientias

Zou je zelf een van deze buitenaardse stenen willen bezitten? Neem een kijkje op onze Meteorietenveiling en sta verstelt van onze uitzonderlijke kavels! En wie weet... misschien neem je wel een stukje van een van de oudste meteorieten op aarde gevonden mee naar huis.

Ontdek meer meteorieten | archeologie en natuurlijke geschiedenis

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!