Bijzondere kavels van deze week

De 'Black Shadow', de ultieme motor uit de jaren '40 en '50?

We hebben op dit moment één van de meest gewilde motoren van de vorige eeuw in de veiling. Het gaat om een Vincent Black Shadow HRD 1000 Series D uit 1955. Mede door zijn topsnelheid van tegen de 200 km per uur was deze motor in de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw voor velen de ultieme motor. Voornamelijk omdat er in die tijd geen sneller voertuig op de weg was. Wat deze motor zo bijzonder maakt? Onze motoren-expert John Searle geeft uitleg.

 

De aantrekkingskracht van het Britse merk Vincent lag voor een groot gedeelte in het feit dat er in die jaren simpelweg geen sneller voertuig op de weg was dan de Vincent Black Shadow. De motor in de veiling één van de laatste Vincents ooit gemaakt en daarom wordt er een hoge opbrengst verwacht. Uiteindelijk zijn er maar 144 van deze ultieme Black Shadows gemaakt. De motor in de veiling is ook nog eens helemaal fabrieks origineel en dat maakt deze nog waardevoller.

In zijn zwembroek
De snelheid van de Vincent Black Shadow kwam uit een krachtige 1000cc V-Twin motor, met voor die tijd veel innovatieve details. De motor kreeg wereldwijde bekendheid toen de Amerikaan Roland Free in 1948 op een Vincent het snelheidsrecord op een motor verbrak met een snelheid van 240 km/uur. Voor die tijd ongekend. Opvallend was dat hij dit deed liggend op de motor met alleen zijn zwembroek aan. De foto waarop Free liggend op de Vincent het record verbreekt is nog altijd één van de meest iconische foto's van het motorrijden.

 

De veiling van de Vincent is inmiddels gestart en duurt tot en met dinsdag 1 november en is te bekijken via www.catawiki.nl/vincent

Profiteer van alle voordelen van Catawiki!

Uw aanmelding op Catawiki opent een wereld van mooie, zeldzame en exclusieve verzamelobjecten. Voltooi uw registratie en mis geen veiling meer!

Maak account
Deel dit artikel