Tips veilingmeesters

Hoe bepaal je de waarde van je designerhandtas?

Door Stefania Filizola | 11 juni 2018

De tweedehandsmarkt voor designerhandtassen is momenteel booming. Sommige klassieke Chanel-tassen kun je nu bijvoorbeeld verkopen voor tweemaal de originele aankoopprijs! Hoewel de waarde van de meeste exclusieve tassen in de loop van de tijd iets daalt, zijn er nog steeds luxemerken waarvan je vrijwel zeker weet dat je in ieder geval de aankoopprijs terugkrijgt als je de tas doorverkoopt. Vraag je je af welke factoren invloed hebben op de waarde van designertassen? Onze mode-expert Stefania Filizola legt uit op welke 5 dingen je moet letten bij het bepalen van de waarde van tweedehands tassen.

Factor 1: Merk en model

Dit is een van de belangrijkste factoren. Elk merk heeft zijn eigen unieke status en aantrekkingskracht op de huidige markt. Specifieke, iconische modellen of zeldzame handtassen leveren altijd een hoge prijs op. Sommige merken behouden waarschijnlijk meer dan 70 procent van hun oorspronkelijke waarde, vooral luxemerken zoals Louis Vuitton, Chanel, Hermès of Goyard. Dit is echter ook sterk afhankelijk van de staat en periode. Door toenemende media-aandacht, bijvoorbeeld populariteit onder influencers en recente revamps van merken zoals Saint Laurent, Givenchy, Stella McCartney of Gucci, kunnen de wederverkoopprijzen ook stijgen.


Sommige merken behouden naar verwachting meer dan 70 procent van hun originele aankoopwaarde

Factor 2: Materiaal

Materiaal speelt ook een sleutelrol bij het bepalen van de waarde van een tas. Leren tassen zijn doorgaans meer waard dan tassen van stof of synthetisch leer. En exotische leersoorten zijn meestal duurder en zeldzamer. Het zal je verbazen hoe groot het prijsverschil uiteindelijk kan zijn voor hetzelfde model van hetzelfde merk, gemaakt van ander materiaal. 


LV Alma Monogram Canvas handtas, verkocht voor € 300 op de veiling | LV Alma Monogram Vernis leer, verkocht voor € 660 op de veiling van Catawiki

Factor 3: Staat

Zichtbare tekenen van gebruik hebben een belangrijke invloed op de waarde. Catawiki deelt tassen in verschillende klassen in, om een goede schatting te kunnen maken van de waarde. Deze klassen zien er als volgt uit:

Catawiki's beoordelingssysteem voor de staat van handtassen (ARP: aanbevolen retailprijs)

Handtassen van Hermès of Chanel, zelfs in redelijke staat (fair condition), kunnen een opmerkelijke waarde hebben op de huidige markt. Dankzij een goede ‘bag spa’ of ‘tassendokter’, kan de originele pracht van de tas meestal hersteld worden door wat geld te investeren in restauratie.

Factor 4: Originele accessoires

Door extra accessoires stijgt de waarde van je handtas vaak. Het kan dan gaan om hangsloten en sleutels, leren naamlabels, draagtas, pochettes en andere originele extra's die bij de tas horen.

Factor 5: Herkomst en aankoopbewijs

De originele verpakking, aankoopbon, certificaat, het label met het serienummer of andere papieren die de authenticiteit aantonen, zijn belangrijk voor de waarde. De verkoop zal er ook een stuk vlotter door verlopen. Het is altijd goed deze zaken te bewaren, vooral als je van plan bent de tas in de toekomst weer te verkopen.


Flap bag van Chanel, gematelasseerd leer

____________________

Ben je er klaar voor om je nieuwe kennis te testen? In onze modetassenveiling vind je elke week honderden prachtige handtassen. En als je zelf een tas hebt die misschien waardevol is, waarom zou je die dan niet aanbieden voor de veiling? Stefania en haar team zijn altijd op zoek naar designerhandtassen voor hun veilingen.

Meer ontdekken: Chanel | Louis Vuitton | Hermès

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!