Overig

Japanse krijgers: 5 weetjes over Samoerai

Geschreven door Hazel | 27 juni 2018

Onverschrokken. Krachtig. Dodelijk. De Samoerai waren Japanse krijgers die een opmerkelijk pantser droegen, unieke wapens hadden en prachtige gevechtstechnieken. En toch is er nog zoveel meer te ontdekken over deze nobele krijgers die van 1185 tot 1868 dienden in Japan. Hier zijn vijf dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over Samoerai.

1. De Samoerai hadden meer wapens dan slechts één zwaard

Vanaf de dertiende eeuw maakten de Samoerai naast zwaarden al gebruik van projectielen als wapens. Vreemd genoeg was het pas toen Europa jaren later zijn eigen geweren introduceerde dat Japan deze wapens niet langer gebruikte. De Samoerai staan natuurlijk bekend om hun gebruik van het korte zwaard dat wakizashi heet, en een langer zwaard met de naam katana. Daarnaast gebruikten Samoerai meerdere messen, kettingen, boksbeugels en werpsterren in hun arsenaal.


Samoerai gebruikte meerdere messen, kettingen, boksbeugels en werpsterren in hun arsenaal.

2. Vrouwen en kinderen konden ook Samoerai-krijgers worden

Misschien een van de meest verrassende feiten over de Samoerai, en een die een mythe ontkracht, is dat niet alle krijgers mannen waren. Hoewel het zeker ongewoon was voor een vrouw om niet de traditionele route van koken en schoonmaken te doorlopen, bestonden de 'onna bugeisha' - ‘vrouwen van de oorlog‘, wel. Bekende Samoerai-vrouwen waren onder meer Tomoe Gozen en Hangaku Gozen, legendarische strijders uit de 12e en 13e eeuw. Wat betreft kinderen: die kregen vanaf 3 jaar houten zwaarden om te oefenen en slechts 4 jaar later echte wapens, voordat ze onderwezen werden in militaire tactiek en gevechtsvaardigheden. 


‘Onna bugeisha’ - dat vrouwen van de oorlog betekent - waren ongewoon, maar bestonden wel.

3. Samoerai pantser was uiterst functioneel

Hoe uitgebreid en fascinerend Samoerai gevechtskleding ook was, de outfits gedragen door deze Japanse krijgers werden puur ontworpen met het oog op de strijd. Elk aspect van het harnas werd gemaakt om sterk te zijn, er intimiderend uit te zien en om ervoor te zorgen dat de drager er zo goed mogelijk mee uit de voeten kon. Nekbescherming, metalen beplating en symbolische beelden ontworpen om de vijand af te schrikken, hielden de drager extreem goed beschermd, en het was licht en flexibel. De kracht van hun metalen beplating was zodanig, dat de eerste kogelvrije vesten geïnspireerd waren op de Samoerai pantsers. Meer recentelijk heeft dit pantser andere onderdelen van de populaire cultuur geïnspireerd, inclusief de helm van een zeker sith lord, Darth Vader van Star Wars.


 De invloeden van de indrukwekkende Samoerai pantsers zijn nu nog steeds zichtbaar

4. Een Samoerai moest welwillend zijn, maar kon een man doden als hij daarvoor koos

Samoerai leefden volgens de 'bushido code,' een set van waarden waarbij ridderlijkheid, mededogen en een sterk karakter belangrijk waren. Krijgers werden geacht deze waarden hoog te houden als een morele standaard en niet voldoen aan deze verwachtingen zou de Samoerai in grote mate onteren. Een Samoerai mocht echter het recht in eigen handen nemen en mensen van een lagere klasse doden als ze de wet braken. Ze hadden ook het recht om niet één, maar twee zwaarden te dragen als een teken van hun hoge status. Andere privileges waren de mogelijkheid om een achternaam te gebruiken en paard te rijden.


Samoerai leefden volgens de 'bushido code,' een verzameling heilige waarden

5. De laatste echte Samoerai was één van de meest invloedrijke en ook een van de langste

De blockbuster 'The Last Samurai' uit 2003 met Tom Cruise is gebaseerd op ware gebeurtenissen met betrekking tot Saigo Takamori - de laatste echte Samoerai. Hij leefde in de late Edo en vroege Meiji perioden en was een held van de restauratie van het keizerlijke gezag in Japan. Hij kwam ook in opstand en stierf uiteindelijk in de strijd tegen zwakheden die hij in de regering zag. Hij wordt beschouwd als een legende vanwege zijn moed en heldendom. Met 1,82 m zou Takamori aanzienlijk groter dan zijn collega Samoerai, die gemiddeld slechts 1,60 m tot 1,65 m waren. Je kunt gerust zeggen dat Saigo Takamori een reus was onder mensen en in de geschiedenis.


De laatste Samoerai, Saigo Takamori, zal de geschiedenis ingaan als een heroïsche leider

____________________

Neem voor spannende Samoerai objecten uit de Japanse geschiedenis een kijkje in onze Samoerai veilingen. Alle items in deze veilingen zijn een voor een geselecteerd door ons team van eigen Aziatische kunst en antiekexperts.

Ontdek meer Samoerai | Aziatische kunst 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!