Overig

Hoe weet je of de handtekening van een sporter echt is?

Door Irene | 2 juli 2018

Sportmemorabilia zijn veel meer waard als ze gesigneerd zijn door de atleet waar ze een link mee hebben. Dat komt doordat handtekeningen er karakter en historische waarde aan geven. Maar hoe weet je nu zeker of een handtekening echt is? Onze interne sportmemorabilia-expert heeft 5 factoren op een rij gezet die van belang zijn bij het bepalen van de authenticiteit van een handtekening.

Factor 1: Pre-print

Op groot deel van de gesigneerde sportmemorabilia die te koop worden aangeboden op internet, staat een nephandtekening. Het gaat in dit geval om massaproductie waarbij de fabrikant de handtekening van de beroemdheid automatisch print. De beste manier om deze fakes te ontdekken op foto's en posters, is ze in het licht houden. Als de handtekening op dezelfde manier oplicht als de foto, is het een pre-print. Authentieke handtekeningen worden later toegevoegd en de inkt daarvan vertoont vaak een paarsgrijze kleur als je vanaf de zijkant naar de foto of poster kijkt. Maar wees voorzichtig, ook sommige handtekeningen die later gezet worden, kunnen vals zijn.

Factor 2: Autopen

Om veel reproducties van een handtekening te maken, kan een zogenoemde autopen gebruikt worden. Met een stylus verbonden met een mechanische arm kan een zeer realistische handtekening gezet worden. Politici bijvoorbeeld, gebruiken vaak een autopen om de honderden brieven die ze dagelijks versturen automatisch te ondertekenen. Als op jouw item een handtekening is gezet met een autopen, kan hij er authentiek uitzien: hij is er na het productieproces op gezet. Maar gelukkig is er een manier om het verschil te zien. De lijnen van een autopen hebben precies hetzelfde ritme en dezelfde dikte, anders dan bij authentieke handtekeningen.


Bij een echte handtekening verschilt de druk van de pen, waardoor de lijn niet overal even dik is

Een punt aan het einde en begin verraadt ook hoe de mechanische arm werkt: hij begint en eindigt abrupt. Bij een echte handtekening verschilt de druk van de pen, waardoor de lijn niet overal even dik is, zoals bij deze handtekening op een handschoen van Mike Tyson. Hier zie je dat de inkt niet consistent verdeeld is over de handtekening.

Factor 3: (Post-) print

Handtekeningen die er te mooi uitzien, zijn meestal nep. Op voetbalshirts worden bijvoorbeeld vaak de handtekeningen van het hele team afgedrukt, maar dat soort shirts zijn bijna altijd nep. Dat kun je zien aan de manier waarop de handtekeningen gelijkmatig over het shirt verspreid zijn. De lijnen van de handtekeningen zijn dun en er is evenveel inkt gebruikt voor elk deel van de handtekening. Mensen signeren niet op die manier.

Wat je moet weten, is dat twee handtekeningen nooit precies gelijk zijn. Vergelijk handtekeningen online. Vind je een ander item met precies dezelfde handtekening? Dan weet je dat die door een machine is geproduceerd, en niet door je favoriete atleet.

Factor 4: Stempels

Mensen die dagelijks honderden poststukken moeten tekenen, gebruiken daarvoor vaak een stempel. Maar jij wilt natuurlijk geen stempel op je favoriete sportmemorabilia! Hoe weet je of een handtekening met een stempel is gezet? De randen van de handtekening zullen dikker zijn dan het centrum en de inkt loopt vaak een beetje uit aan de randen van de lijnen.


Factor 5: Vervalsingen

Soms wordt een handtekening handmatig gekopieerd, maar ook dan is er een manier om dat te ontdekken. Heb jij wel eens geprobeerd iemands handtekening te imiteren? Dan weet je dat een vervalsing met de hand langzaam en aarzelend tot stand komt. Natuurlijke handtekeningen zijn het gevolg van een vloeiende beweging. Daarom ziet een echte handtekening er vloeiend en ontspannen uit: een gekopieerde handtekening begint en eindigt abrupt en kan wat onvast of onregelmatig zijn.

Het kan moeilijk zijn de authenticiteit van een handtekening vast te stellen, zelfs met deze tips. Gelukkig heeft Catawiki experts die alle handtekeningen controleren voordat items op de veiling worden aangeboden. Je kunt dus met een gerust hart bieden op memorabilia met een handtekening van jouw favoriete sporter! Neem eens een kijkje bij onze sportmemorabiliaveiling of registreer je hier als je een bijzonder item wilt verkopen.

Meer ontdekken gesigneerde sportmemorabilia

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!