Overig

De gruwelijke verhalen achter jouw favoriete Disneysprookjes

Voor het laatst aangepast door Simone | 27 juni 2018

De Disneysprookjes die we kennen en graag zien zijn allemaal zoetsappig, met getjilp van vogels, diertjes die het bos schoonhouden en nog lang en gelukkig leefden. Maar de oorspronkelijke verhalen waarop de films zijn gebaseerd, zijn eigenlijk best wel griezelig. Laten we een kijkje nemen achter de verhalen van jouw favoriete sprookjes en hoe twee versies van hetzelfde verhaal zo verschillend kunnen zijn.

____________________

Assepoester

De Disneyversie

In de Disneyfilm uit de jaren 50 wordt Assepoester gekweld door haar stiefmoeder en stiefzusters nadat haar vader is overleden. Met de hulp van haar elfenpeetmoeder gaat Assepoester naar het bal en ontmoet ze de prins, maar zodra de klok 12 uur slaat loopt ze weg en verliest haar glazen muiltje. Na het doorzoeken van elk huis in het dorp op zoek naar het meisje van het bal, vindt de Prins ten slotte Assepoester, de schoen past, en ze leven nog lang en gelukkig.

De originele versie

In het oorspronkelijke verhaal van Charles Perrault eindigt het niet zo goed voor de stiefzusters van Assepoester. Assepoesters stiefmoeder snijdt de tenen van haar dochters af zodat het muiltje een van de twee past. Natuurlijk mislukt haar snode plan jammerlijk en Assepoester trouwt uiteindelijk alsnog met de prins. Dit is echter niet hun laatste straf. Tijdens de bruiloft van Assepoester vliegen duiven uit de lucht naar beneden en pikken haar stiefzusters de ogen uit.

De Kleine Zeemeermin


De Disneyversie

In Disney's interpretatie van dit verhaal sluit Ariel een deal met Ursula, de heks van de zee, om haar stem op te geven in ruil voor menselijke benen en stapt aan land op zoek naar de liefde. Ze wordt verliefd op Prins Eric, zij verslaan samen de boze heks en leven nog lang en gelukkig.

De originele versie

Het oorspronkelijke sprookje van Hans Christian Andersen zit vol met ellende. Om te beginnen verliest Ariel niet alleen haar stem in ruil voor benen. In haar contract met de heks van de zee is bepaald dat elke stap die Ariel neemt enorm pijn doet, alsof ze op scherpe messen loopt, omdat in het originele verhaal staat dat zeemeerminnen geen ziel hebben en daarom niet naar de hemel kunnen gaan. De enige manier voor Ariel om in het hiernamaals te komen is als de prins haar kust, maar die staat op het punt om met een andere vrouw te trouwen. Op de dag van zijn bruiloft gooit ze zichzelf in de zee en verandert in schuim.

Belle en het Beest


De Disneyversie

In dit verhaal eindigt Belle in het kasteel van het Beest, nadat haar vader gevangen is genomen door het beest toen hij probeerde te schuilen voor een storm in het bos. Belle biedt aan om haar vaders plaats in te nemen als gevangene. Aangezien Belle en het Beest samenleven, beginnen ze elkaar geleidelijk aan leuk te vinden en uiteindelijk worden ze verliefd op elkaar. Dit verbreekt de vloek die een tovenares ooit over het Beest uitsprak toen hij nog een kille prins was. De liefde tussen Belle en het Beest verandert de prins weer in zijn menselijke gedaante.

De originele versie

In het traditionele sprookje van ‘Belle en het Beest‘ heeft twee gemene zussen, en het Beest staat Belle toe om een week naar haar familie op bezoek te gaan. Tijdens de bezoeken, worden Belle's zussen jaloers op haar luxe leven in het kasteel met het Beest en proberen haar ervan te overtuigen langer met hen te blijven, zodat wanneer ze teruggaat naar het kasteel, het Beest woedend zou worden en haar doden. Maar hun plan werkt niet; ze komt een dag te laat terug en vindt het Beest half dood van liefdesverdriet. Als ze zegt dat ze van hem houdt, verandert hij terug in een prins.

Pinokkio


De Disneyversie

In de Disneyfilm maakt Geppetto, die altijd al een zoon wilde, een houten pop: Pinokkio. Een blauwe fee brengt vervolgens de pop tot leven, vertelt hem dat hij een echte jongen kan worden als hij zichzelf bewijst als moedig, eerlijk en onbaatzuchtig en benoemt Japie Krekel tot zijn geweten. Na een reeks van problemen en ellende, redt Pinokkio Geppetto van de walvis en de blauwe fee verandert hem in een echte jongen.

De originele versie

Hoewel de Disneyversie op zichzelf al vrij maf is, is het oorspronkelijke verhaal van Carlo Collodi nog veel gekker. In dit verhaal is Pinokkio geen goede jongen. In het echte verhaal gooit hij een hamer naar de krekel, (niet genoemd in dit verhaal), en doodt hij die per ongeluk aan het begin van het verhaal. Pinokkio verkoopt ook zijn schoolboek, dat Geppetto voor hem kocht door zijn enige jas te verkopen, om er kaartjes voor het theater mee te kopen. Pinokkio‘s streken worden steeds erger, waardoor het moeilijk wordt voor de lezer om medelijden met hem te hebben als Pinokkio een gruwelijke dood sterft.

De Klokkenluider van de Notre Dame


De Disneyversie

Disney's versie vertelt het verhaal van Quasimodo, een man die werd geboren met een lichamelijk afwijking, in de Notre Dame woont die hij niet mag verlaten en is weggestopt door de maatschappij. Hij valt voor Esmeralda, een jonge en mooie zigeunerin, en helpt haar te ontsnappen aan executie door de kerk.

De originele versie

Het oorspronkelijke verhaal geschreven door Victor Hugo eindigt voor geen van de personages aangenaam. Quasimodo kan Esmeralda niet redden, Frollo laat haar ophangen. Quasimodo doodt hem vervolgens en rouwt om Esmeralda door zichzelf te verhongeren.

Sneeuwwitje


De Disneyversie

De boze koningin, de stiefmoeder van Sneeuwwitje, beveelt de jager Sneeuwwitje te doden, nadat ze ontdekt dat Sneeuwwitje het mooiste meisje van het land is. Sneeuwwitje vlucht naar het bos en ontmoet de zeven dwergen, maar de koningin, vermomd als een oude feeks, vindt haar en geeft haar een vergiftigde appel. Sneeuwwitje valt flauw en men denkt dat ze dood is, totdat een knappe prins haar kust en ze wakker wordt. Samen vertrekken ze naar zijn kasteel en de boze koningin valt van een klif en sterft.

De originele versie

In het oorspronkelijke verhaal van de gebroeders Grimm is het lot van Sneeuwwitje min of meer hetzelfde. Dit kan echter niet worden gezegd van de boze koningin. Ze valt niet van een klif, maar sterft een iets origineler dood: de boze koningin wordt uitgenodigd op de bruiloft van Sneeuwwitje, waar ze is hete ijzeren schoenen krijgt en gedwongen wordt om daarin te dansen tot haar dood.

Doornroosje


De Disneyversie

De prinses wordt door Malafide verleid om zichzelf te prikken aan de spindel van een vervloekt spinnewiel, waardoor ze in een eeuwige slaap valt. De vloek wordt uiteindelijk verbroken door de prins die haar kust... en de rest kun je wel raden.

De originele versie

Het originele verhaal van Giambattista Basile heet 'Zon, Maan en Talia' en lijkt niet op de interpretatie van het verhaal door Disney. De prins is eigenlijk geen prins, maar een koning, en in plaats van de vloek te verbreken door een kus, verkracht hij Talia. Maanden later wordt ze wakker doordat ze van een tweeling bevalt - Zon en Maan. Zij en haar kinderen vinden hun weg vinden naar het kasteel van de koning, waar zijn vrouw probeert hem zijn kinderen van Talia op te laten eten. En het ergste? Hij gooit zijn vrouw in het vuur en trouwt met Talia.

____________________

Ontdek meer Disney | Sneeuwwitje | Boeken

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!