Overig

Expert aan het woord: Ed van Mil adviseert om in een digitale wereld te investeren in analoge camera's

Door Ed van Mil | 28 juni 20018

Zo nu en dan geven we de metaforische pen door aan een van onze experts om een onderwerp te bespreken dat onder zijn of haar expertise valt. In deze editie vertelt fotografie-expert Ed van Mil over de rauwe, organische wereld van analoge fotografie en waarom analoge camera's een spannende investering kunnen zijn in een digitale wereld die op volle toeren draait.

De belangrijkste reden waarom mensen van analoge camera‘s houden is omdat je veel moet weten over diafragma en sluitertijden om een goede foto te nemen. Het gaat om het toepassen van deze vaardigheden - je kennis van de camera en je passie voor het onderwerp dat je fotografeert - dat is zo spannend als het om analoge fotografie gaat. De techniek is wat mensen aantrekt, alles op een analoge camera werkt nog volledig mechanisch. Deze camera's hebben een sfeer van nostalgie over zich, en dat is waarom verzamelaars er graag in investeren.

Een Rollei 6006 verkocht voor € 2.000 in onze Camera‘s & Optische apparatuur veiling in 2016

Wat ook fantastisch is aan analoge camera's is dat een goed model zijn waarde behoudt. Camera‘s als de Leica, Hasselblad, Nikon en Canon worden nu nog steeds gebruikt voor het fotograferen met film omdat ze betrouwbaar, handig en tijdloos zijn. In het bijzonder zijn de eerste Nikon camera's zoals de Nikon M nog steeds zeer waardevol vandaag de dag, hoewel sommige al 70 jaar oud zijn. Verwacht ongeveer € 3.000 te betalen voor een van deze camera's. Bedenk ook dat de scherpte van de analoge foto's veel beter is dan met de moderne digitale camera's. Onderzoek heeft aangetoond dat je minimaal een 80 Gb camera moet hebben om digitaal hetzelfde resultaat te bereiken als analoog. Wanneer je in een analoge camera investeert, investeer je niet alleen in de kwaliteit van je camera, maar ook de kwaliteit van het eindresultaat.

Deze Nikon S2 rangefinder werd verkocht voor € 1.500 - het drievoudige van de prijs die door onze experts werd geschat!

Dus welke camera's zijn een mooie investering? “Investeer in een model van hoge kwaliteit, zoals een Hasselblad, Rollei of Leica. Deze camera's zijn zeer gewild, omdat ze nog steeds zeer geschikt zijn voor gebruik in het moderne digitale tijdperk," adviseert Ed. De meeste van de lenzen voor deze camera's zijn bijvoorbeeld ook bruikbaar op digitale camera's. Dit betekent dat je slechts één soort lens hoeft te kopen voor zowel op je digitale camera als op je analoge camera. Kodak en Agfa camera's doen het altijd goed bij verzamelaars. En als je aan een Leica uit de jaren 60 in uitstekende staat kunt komen, dan is er een enorme markt voor deze camera's.

Er is een enorme markt voor camera's zoals deze Leica M2 die in 2016 voor € 3.500 werd verkocht

Onze Camera‘s en Optische apparatuurveiling heeft enkele fantastische resultaten laten zien als het gaat om verzamelwaardige analoge modellen. Zo werd een Rollei 6006 met 4 lenzen en accessoires in 2016 verkocht voor het indrukwekkende bedrag van € 2.000. Zowel de koper als de verkoper was blij met deze deal. Een mooi voorbeeld van een Hasselblad verkoop was een 1957 SWA Superwide die voor € 1.500 werd verkocht. En een uitzonderlijke verkoop van een top collector's item was een Nikon S2 Rangefinder uit de jaren 50. De camera werd verkocht voor 3 keer de geschatte waarde, toen hij werd afgehamerd op € 1.500.

Ed adviseert te investeren in Hasselblad. Deze SWA Superwide Hasselblad werd voor € 1.500 verkocht in onze Camera‘s en Optische apparatuurveiling

Met digitale fotografie kun je tig foto's nemen en de foto‘s die je niets vindt gewoon direct verwijderen. Maar bij analoge camera's is dat anders - het draait allemaal om belichten, omkaderen, en het vastleggen van dat ene moment, om pas later de resultaten onthullen wanneer de foto ontwikkeld is. Deze ervaring heeft iets puurs en magisch, wat simpelweg niet vervangen kan worden.

Klaar om in de rauwe, organische wereld van de analoge fotografie te duiken? Investeer dan in je vakmanschap door onze Camera‘s en Optische apparatuurveiling te verkennen en vind jouw volgende camera.

Ontdek meer analoge camera‘s | Hasselblad | Leica

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!