Tips veilingmeesters

Hoe bepaal je de waarde van oude poppen?

Geschreven door Irene  | 3 juli 2018

Eeuwenlang waren poppen een manier voor volwassenen om hun jeugd her te beleven. Enkele van de mooiste, meest levensechte en gedetailleerde poppen zijn door de jaren heen gemaakt, dit biedt de verzamelaars van nu een interessant stukje geschiedenis. Heb je je ooit afgevraagd hoeveel jouw oude poppen waard zijn? Hier zijn de richtlijnen van onze experts voor het bepalen van de waarde van jouw oude poppen.

____________________

Factor 1: Aantrekkingskracht
De eerste factor om rekening mee te houden is de aantrekkingskracht van jouw oude pop. Zou iemand de pop in zijn verzameling willen tentoonstellen? Hoewel de aantrekkingskracht van een object natuurlijk zeer subjectief is, zijn er enkele concretere kenmerken die aan de belangstelling voor een pop bijdragen. De kwaliteit van de mal, bijvoorbeeld, en de expertise van de kunstenaar die de pop geschilderd heeft, zullen invloed hebben op de populariteit en de waarde van de pop. Realistische kleuren en gelijkmatig geschilderde wenkbrauwen en lippen dragen bij aan een grote aantrekkingskracht, terwijl ogen die niet precies op de juiste plek staan de pop scheel zullen doen lijken.


Factor 2: Markeringen
Markeringen kunnen een pop meer waard maken. Dat wil zeggen, als de aantrekkingskracht en de staat ook goed zijn. Over het algemeen kun je deze markeringen vinden achter op het hoofd of op de schouderplaat. De markeringen kunnen een naam bevatten, het jaar van productie, een serienummer of de markering van een merk zoals SH voor Simon & Halbig. Andere merken om naar uit te kijken zijn:


Deze Käthe Kruse No. 1 pop hierboven werd voor € 2.000 verkocht op Catawiki

Factor 3: Originele onderdelen

Bekijk je oude pop eerst goed voordat je overweegt om hem ter veiling aan te bieden. Is hij compleet? Als de pop bijvoorbeeld oorspronkelijk geluiden kon maken, zal de pop veel meer waard zijn als die functie nog steeds werkt. Veel poppen die we tegenwoordig vinden zijn samengesteld uit onderdelen van oude poppen, terwijl een volledig originele pop die bestaat uit de oorspronkelijke onderdelen, pruik en kleren, steeds zeldzamer wordt. Een originele pop met antieke kleding van een andere pop kan nog steeds behoorlijk veel waard zijn, echter, zoals deze pop die oorspronkelijk werd gemaakt door Simon & Halbig laat zien, met haar hoofd afkomstig van een Kämmer & Reinhardt, werd ze voor veel minder verkocht dan wanneer ze helemaal origineel was geweest.


Het hoofd en het lijfje van deze pop zijn van verschillende merken en ze werd getaxeerd op zo‘n € 220, flink wat waard, maar niet zoveel als wanneer ze helemaal origineel was geweest

Factor 4: Staat

Zoals met elk antiek object is de staat essentieel voor verzamelaars: niemand wil een pop waarvan overmatig gehouden is. Poppen in nieuwstaat zijn echter zeer zeldzaam, dus wees niet te teleurgesteld als jouw pop een defect heeft. Deze Jumeau 8 hieronder uit 1900 bijvoorbeeld, is in goede staat en was € 580 waard, terwijl een Jumeau 8 pop uit dezelfde periode maar met schade door het spelen minder waard was, maar toch € 370 opleverde in een Catawikiveiling.

Deze Jumeau 8 pop uit 1900 is in goede staat en was € 580 waard

Wat geldt voor alle antiek geldt ook voor oude poppen: hoe beter de staat, hoe groter de kans dat je pop op een online veiling winst zal opleveren. Let op chips, vlekken, reparaties en gebruikssporen. Zou een verzamelaar de pop in een vitrinekast kunnen zetten? Controleer ook of het elastiek van je pop strak of los zit; Dit heeft invloed op de armen en benen en daarmee de houding van de pop.

Ben je er klaar voor?
Bekijk je oude pop eens goed: denk je dat het misschien de moeite waard is om hem te veilen? En ben je er klaar voor om hem te zien vertrekken naar een verzamelaar met een liefde voor poppen? Registreer je hier en ons eigen team van experts zal je helpen! Of neem een kijkje in onze Poppen- en berenveiling om je eigen verzameling uit te breiden.

_______________________

Ontdek meer oude poppen

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!