Bijzondere kavels van deze week

Keuze van de expert: Daniel Heikens‘ favoriete zomereditie foto's

Door Daniel Heikens | 9 Juli 2018

In onze rubriek Keuze van de expert deelt een van onze eigen experts zijn of haar favoriete objecten in de veiling. Deze week selecteert onze fotografie-expert, Daniel Heikens, drie foto's uit onze zomereditie fotografieveiling (6-22 juli) die je niet wilt missen.


1. Hendrik Kerstens (1956-), 'Bag', 2007
UltraChrome print, gesigneerd en gestempeld op certificaat, editie; Artist Proof 1/2, grootte: 62,5 x 50 cm. 
Herkomst: Artist proof uit het 'Kerstensatelier' Amsterdam, naar privécollectie


Hendrik Kerstens combineert zijn persoonlijke leven, fotografie en de lange traditie van Nederlandse schilders in dit iconische portret van zijn dochter Paula in 2007. Het plastic tasje verwijst naar het meegeven van plastic tasjes in winkels en is een ecologisch statement. De manier waarop die tas wordt gedragen herinnert ons aan de manier waarop vrouwen hun hoofdtooien in de 17e eeuw droegen. In 2008 won deze foto de tweede prijs bij het National Portrait Gallery in Londen met de Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2008.

Het werk van Hendrik Kerstens kan onder andere worden gevonden in de collecties van; 'The Sir Elton John Photography Collection, London, UK', the MoPa Museum of Photographic Art, San Diego, USA en het Fotografiemuseum in Den Haag, NL.


2. Alfred Stieglitz (1864-1946), Spring Showers-The Street Cleaner, New York, 1900
Hand-getrokken, grote fotogravure op Japan vellum, gedrukt in ca. 1903/1904 afbeeldingsgrootte: 30 x 12.5 cm
Herkomst: Amy Wolf Fine Art, New York naar privécollectie


In 1911 publiceerde Alfred Stieglitz deze bijzondere afbeelding o.a. één van zijn "Camera Work" publicaties o.a. - hoewel in een kleiner formaat. Deze fotogravure is zo bijzonder vanwege de grotere omvang en zeldzaamheid en omdat hij werd getrokken in ca. 1903/1904, 7 tot 8 jaar vóór de publicatie van de "Camera Work". 


Het werk van Stieglitz kan worden gevonden in de fotografiecollecties van de National Gallery of Art, Washington DC, het Getty Museum, het Smithsonian American Art Museum en nog vele andere. 
  •  

3. Ansel Adams (1902-1984) - Winter Sunrise, Sierra Nevada van Lone Pine, 1944
Gelatine-zilver print, gesigneerd, afbeeldingsgrootte: 40 x 48 cm. 
Herkomst: Carl Siembab Gallery, Boston, verworven 1968 naar George Gund III Trust, San Francisco, CA. naar privécollectieHet kostte Ansel Adams 5 dagen om deze specifieke foto te maken. Hij had zojuist een nieuwe installatie op het dak van zijn auto geplaatst waarop hij zijn grote camera plaatste. Toen alle factoren waarop hij had gewacht samenkwamen, schoot hij het plaatje waarnaar hij had gezocht. Vele jaren later zei hij; "Soms kom ik op plaatsen net op het moment dat God klaar is om iemand op de knop te laten drukken." (Bron: 'The Ansel Adams Gallery')
  •  
Ansel Adams is een van de belangrijkste fotografen in de Amerikaanse geschiedenis. Zijn foto's zijn te vinden in de collecties van vele belangrijke Amerikaanse musea. Onder hen zijn het International Center of Photography in New York, het Museum of Modern Art (MoMa) en de Metropolitan (Metropolitan Museum of Art).
  •  

____________________

Geïnspireerd door de selectie van Daniel? Bezoek onze speciale Zomereditie fotografieveiling om de volledige selectie te zien en vergeet niet om een kijkje te nemen in de Kunstfotografieveilingen om meer uitzonderlijke foto‘s tegen te komen.

Ontdek meer fotografie | camera‘s Ansel Adams

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!