Bijzondere kavels van deze week

Fantastische vondsten: Een 98cc Vespa uit 1947 - het eerste model van een tijdperk

Door Davide Marelli | 10 juli 2018

Als je aan Italië denkt, wat zie je dan voor je? Iconische bezienswaardigheden? De wereldberoemde keuken? Of misschien de Vespa? Deze week presenteren onze motor- en bromfietsexperts een geweldige vondst uit onze veiling van Vespa's, Lambretta's en klassieke scooters die op 17 juli eindigt: een 98cc Vespa uit 1947, het eerste model van een tijdperk. Lees verder als je meer wilt weten over deze bromfiets en wat hij betekende voor de Italiaanse geschiedenis.

De Vespa

In 1946 kwam de eerste Vespa uit de Piaggiofabriek in Pontedera. Uit dit eerste model ontstond de 98cc uit 1947, die we in de veiling op Catawiki aanbieden. Hij is volledig en professioneel gerestaureerd met Piaggio-onderdelen en er hoort een zeer compleet fotoboek bij waarin elke fase van de restauratie is vastgelegd. Volgens Davide Marelli, motor- en bromfietsexpert, is het niet de allereerste Vespa ooit geproduceerd. Maar het is wel een goed voorbeeld van de 98cc Vespa: het eerste model van een tijdperk.


Zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog hebben invloed gehad op de ontwikkeling van de Vespa. De Piaggiofabriek in Genua, opgericht in 1884, ging tijdens de Eerste Wereldoorlog vliegtuigen produceren in plaats van de gebruikelijke spoorwegrijtuigen. Er werden nog twee fabrieken geopend, een in Pisa en een in Pontedera. Ook daar lag tot het einde van de Tweede Wereldoorlog - toen de fabrieken werden verwoest - de nadruk op luchtvaart.

Na de oorlog

Toen de fabrieken weer opgebouwd waren, zette Italië in op mobiliteit. Die taak belandde op de schouders van Corradino D‘Ascanio, die gezien wordt als de vader van de beroemdste scooter in de wereld. Hij gebruikte zijn achtergrond als luchtvaartingenieur bij het ontwerp van de Vespa.

De 98cc Vespa uit 1947 in actie voor en na de restauratie

Terwijl Italië het puin van de Tweede Wereldoorlog nog moest opruimen, was deze handige scooter voor veel Italianen een uitkomst. Het werd het enige gemotoriseerde vervoermiddel voor veel Italiaanse gezinnen. Eenvoudig en praktisch, met een stalen carrosserie en 2-taktmotor met luchtkoeling: deze eerste Vespa was bepalend voor de techniek en stijl die we in de daaropvolgende 70 jaar op de weg zagen. 


Enkele details van de 98cc Vespa uit 1947

Meer informatie en foto's van deze 98cc Vespa uit 1947 en de restauratie vind je in onze veiling van Vespa's, Lambretta's en klassieke scooters. Vergeet niet ook een kijkje te nemen bij onze andere wekelijkse motorenveilingen. Daar kun je nog meer bijzondere vondsten ontdekken.

Meer ontdekken Vespa | Bromfietsen

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!