Inspiratie

Fantastische vondsten: Deze Fiji zeemeermin is niet alleen een verhaal met een staartje

Door David Leggett | 20 juli 2018

Zeemeerminnen bestaan echt, maar niet op de manier waarop je ze inbeeldt. Deze week brengt onze natuurhistorisch expert David Leggett je een fantastische vondst uit onze rariteitenkabinet taxidermieveiling die afloopt op 29 juli - een Fiji zeemeermin! Sceptisch? Nieuwsgierig geworden? Lees verder voor meer informatie over dit fabeldier en waar je het vindt.

De zeemeermin van Fiji

Gemaakt van het lichaam en de kop van een jong aapje, vastgezet op de achterste helft van een vis, werd de 'Fiji zeemeermin' voor het eerst getoond aan het publiek door de wereldberoemde P.T. Barnum in 1840 New York. Het verhaal ging dat dit prachtige schepsel 'gevangen was' door lokale vissers voor de kust van de Fiji-eilanden- destijds een magische en mysterieuze plek voor de gewone man.

Moderne replica's volgen een soortgelijk sjabloon - een aapachtig lichaam, (nu meestal gefabriceerd), gekoppeld aan een kunstmatige vis, zoals je ziet in de afbeelding hieronder. Een aantal voorbeelden zijn 'geskeletteerd' – waarbij het mysterieuze schepsel is teruggebracht tot de interne structuur, zoals het exemplaar in de veiling van deze week.

Dit fabuleuze antieke 'Fiji Zeemeermin' skelet in een vitrinekast staat in onze rariteitenkabinet taxidermieveiling

Een verhaal met een staartje

De waarheid achter dit fabeldier is wel enigszins anders. Vissers in Japan en elders in de Stille Oceaan hadden jarenlang de gewoonte om apentorso‘s aan vissenlichamen te naaien – naar verluidt voor "religieuze doeleinden".

Een Amerikaanse zeekapitein, Samuel Barrett Edes, kocht de Barnum 'zeemeermin' van Japanse zeilers in 1822 voor de enorme som van $ 6.000. Hij werd een tijd tentoongesteld in Londen, maar na de dood van Captain Edes, kwam de zeemeermin in bezit van zijn zoon, die hem later zou verkopen aan het Boston Museum. In de zomer van 1842 bekeek Barnum, een verwoed verzamelaar van curiosa, de zeemeermin en sloot een overeenkomst om het object te leasen voor de prinselijke som van $12.50 per week – de rest, zoals dat dan heet, is geschiedenis.

In de jaren 60 van de 19e eeuw woedde er diverse keren brand in het pand van Barnum, en de zeemeermin verdween. Men dacht dat deze was verwoest in een van de branden.

Maar de magie van het schepsel had door de jaren heen de aandacht van het grote publiek getrokken en er werden veel replica‘s gemaakt, die uiteindelijk over de hele wereld te vinden waren. Tot de dag van vandaag heeft Ripley's Believe It or Not! er een tentoongesteld in zijn Piccadilly showrooms in Londen en er is er zelfs een te vinden in het museum in Brighton aan de zuidkust van Engeland.

____________________

De rariteitenkabinet taxidermieveiling van deze week, die sluit op zondag 29 juli, bevat een Fiji zeemeermin, naar verluidt 'gevangen' aan het begin van de 20e eeuw, en op de juiste manier opgezet. Dit geweldige curiosa-object uit Frankrijk is getaxeerd door onze experts die de waarde schatten op € 1.100 tot €1.200.

Ontdek meer zeemeerminnen | taxidermie

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu