Gidsen en advies

Hoe bepaal je de waarde van je antiek linnengoed

Door Irene | 13 augustus 2018

Antiek beddengoed, tafellakens, servetten en dergelijke kunnen je huis een sfeer geven waar modern beddengoed niet aan kan tippen. Zij zorgen voor een nostalgisch gevoel, terwijl de mooie kwaliteit van de stoffen en de handgestikte decoraties je antieke linnengoed veranderen historische kunstwerken. In dit artikel vertellen we over vier factoren die je kunnen helpen om de waarde van je antieke linnen te bepalen.

#1: Esthetiek

Zoals met alle antieke voorwerpen heeft de decoratieve aantrekkelijkheid heel veel invloed op de waarde van je beddengoed. Maar wat de een heel mooi vindt, vindt een ander gewoontjes. En hoewel een bepaalde stijl of vorm van handwerk enige tijd populair kan zijn, kan er een paar jaar later vrijwel geen vraag meer naar zijn. Timing is essentieel. Gehaakte details voegen in het algemeen niet veel toe aan de waarde van een zakdoek, terwijl handgemaakt kant veel meer in trek is. Er is ook een markt voor borduurwerk en punto tagliato. Figuren zijn meer gewild dan bloemen en een tafellaken verkoopt beter samen met een set van bijpassende servetten.


#2: Staat

Over het algemeen wordt alleen bedlinnen verkocht dat ongebruikt is of in goede staat, met een zeldzame uitzondering voor zeer oude en speciale exemplaren. Wees voorzichtig: soms ziet een stapel linnen er zo goed als nieuw uit, maar zie je bij het uitvouwen beschadigingen en vlekken. Dit komt omdat het gewicht van het linnen de stapel samendrukt. Dus vouw linnen altijd uit om te controleren of er geen gaten, vlekken, reparaties en dergelijke in zitten. Tegenwoordig gooien mensen beschadigd linnen weg, maar vroeger was het veel gebruikelijker om het te herstellen en opnieuw te gebruiken. Een ding om in het bijzonder op te letten is houtrot - gaten die groter worden als je er aan trekt. Om waardevol te zijn mag je beddengoed geen van deze gebreken vertonen.

#3: Herkomst

De voorliefde van mensen voor antiek linnen komt deels voort uit het feit dat het een verhaal vertelt, dus het is belangrijk om de herkomst ervan te weten als je de waarde wilt bepalen. Het land van oorsprong kan bijvoorbeeld al van invloed zijn op de waarde. Zo is Frans, Italiaans en Engels linnen over het algemeen van mooie kwaliteit, terwijl Chinees linnen van na 1930 veel minder waardevol is. Stukken van voor 1900 zijn zeer gewild als het linnen in goede staat is.

#4: Afmetingen

Zoals met de meeste soorten stof is linnen met grote afmetingen meer gewild en dus meer waard. Dit geldt voor zakdoeken, servetten, tafelkleden en meer. Servetten met een maat van rond de 1 tot 1,20 meter zijn erg in trek, als ze bestaan uit een set van op zijn minst een dozijn. Maar zo nu en dan kan een item ook te groot zijn. Sommige antieke tafelkleden werden bijvoorbeeld gemaakt voor hele grote eetzalen en tafels. Die passen niet meer in de meeste moderne huizen, zijn eerder een last dan een zegen en zijn daarom minder waard.

____________________

Bezit je beddengoed, een tafelkleed, quilt, zakdoeken, servetten of ander antiek linnen waarvan je denkt dat het waardevol zou kunnen zijn? Er is slechts één manier om daar achter te komen! Registreer je hier, stel een vraag aan onze experts en bied je antieke beddengoed aan om te veilen. Of kom je er nu misschien achter dat je van antiek linnen houdt en een verzameling wil beginnen: kijk eens bij onze veiling van verzamelobjecten voor de keuken voor meer mooie tafelkleden en meer beddengoed!

Ontdek meer antiek | antieke meubels

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu