Bijzondere kavels van deze week

Keuze van de expert: Posters uit de verloren wereld van geweldige oceaanstomers

Door Arjan den Boer | 6 september 2018

In ’Keuze van de Expert’ vertelt een van onze interne experts over zijn of haar favoriete veilingitems. Deze week is dat onze affiche-expert Arjan den Boer. Hij koos 5 affiches uit onze veiling met scheepsaffiches (7 tot 22 september) die een goed beeld geven van de verloren gegane wereld van oceaanstomers.


1. A.J. van 't Hoff - Holland-America Line - 1928


Dit is misschien wel de meest iconische art-deco-poster. Het iconische ontwerp was bedoeld als reclame voor de beroemde Holland-Amerika Lijn tussen Rotterdam en New York. Een tijdloos ontwerp van Wim ten Broek (1905-1993), dat duidelijk geïnspireerd is door posters van Cassandre, met diagonale lijnen en lage perspectieven. Een prachtig detail is het witte silhouet van een kleine zeilboot voor de gigantische oceaanstomer. De poster in de veiling is gegarandeerd een eerste, originele editie in zeer goede staat.

2. Reyn Dirksen - Holland-Amerika Lijn, SS Nieuw Amsterdam - 1953

Dit affiche door Reyn Dirksen (1924-1999) uit het midden van de vorige eeuw was ook bedoeld als reclame voor de Holland-Amerika Lijn. Op de poster is de SS Nieuw Amsterdam afgebeeld, door velen gezien als het mooiste schip van de Holland-Amerika Lijn. Talloze Nederlandse kunstenaars en ontwerpers werkten mee aan het interieur van het schip. De tekst op de posters zegt alles: "It's Good to be on a Well-run Ship". Dirksen beeldde het schip, en het kleurrijke leven op het dek, af vanuit het perspectief van een vogel. De poster uit 1953 is in perfecte staat.
  •  
3. Anoniem - Norddeutscher Lloyd Bremen - ca. 1930

Een ander hoogtepunt is een art-deco-poster in Japanse stijl, daterend uit ongeveer 1930. Deze poster maakt reclame voor de Norddeutscher Lloyd, die vertrok vanuit Bremen naar India, China en Japan. Hij is in het bijzonder indrukwekkend vanwege de geavanceerde druktechnieken en de prachtige kleuren die daarvan het resultaat waren. De letters, het schip en de kersenbloesem werden gedrukt in metallic goud, wat heel goed combineert met de oranje maan en de zwart met blauwe achtergrond. Deze zeer zeldzame poster wordt aangeboden zonder minimumprijs!
  •  
4. A. Brenet - Cie Transatlantique, Paquebot ville de Tunis - circa 1960

In de veiling zijn verschillende posters te vinden van de Compagnie Générale Transatlantique, overzees ook wel bekend als de French Line. Tot de compagnie behoorden veel Paquebots: vracht- en postschepen die ook passagiersaccommodatie hadden. Voor de bestemmingen - de Franse Antillen en Venezuela, en Tunis en Tunesië - werd reclame gemaakt door plaatselijke vrouwen bij aankomst van de schepen. De Franse schilder Albert Brenet (1903-2005) werkte geregeld voor Franse spoorweg- en luchtvaartmaatschappijen, maar was in de eerste plaats een maritieme schilder. Typerend voor zijn stijl is afwisseling van hyperrealisme met schetsmatige penseelstreken.

5. Roger Broders - Marseille, Porte de l'Afrique du Nord (1929) - 1989

Zelfs als je maar een klein budget hebt, kun je een mooie maritieme art-deco-poster bemachtigen. In 1989 kwam een re-release in echte lithografie uit van de beroemde Marseille-poster uit 1929 van de Franse spoorwegmaatschappij Paris-Lyon-Mediteranée (PLM). Daarop staan de vele stoomschepen afgebeeld die in de Middellandse-zeehaven vertrekken naar Noord-Afrika. De designer, Roger Broders (1883-1953), was vooral bekend vanwege zijn art-deco-scènes van stranden aan de Côte d'Azur en skigebieden in de Alpen. Voor een fractie van de prijs van een originele poster van Broders, heb je met de traditionele druktechniek (zonder drukraster) van de editie uit 1989, dezelfde afbeelding in dezelfde geweldige kwaliteit.
  •  
Ben je geïnspireerd geraakt door Arjans selectie? Zet dan direct koers naar onze veiling van scheepsaffiches om de volledige selectie te bekijken en een bod te doen.
  •  

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!