Geschiedenis

In gesprek met een expert: Hoe begin je je kunstcollectie van de oudheid en breid je deze snel uit

Geschreven door Peter Reynaers | 10 september 2018

Zo nu en dan geven we de metaforische pen door aan een van onze experts om een onderwerp te bespreken dat onder zijn of haar expertise valt. In deze editie geeft archeologie-expert Peter Reynaers advies over hoe nieuwe en jonge verzamelaars hun collecties met schatten van de oudheid kunnen beginnen en uitbreiden

___________________

Alle beginnende en jonge verzamelaars willen graag een aanzienlijke collectie waarvan ze willen leren en die ze aan hun vrienden willen laten zien. Gelukkig hebben we een grote verscheidenheid van objecten in allerlei prijsklassen op Catawiki, dus je kunt je verzameling snel laten groeien. Vanwege het oog van de deskundigen die betrokken zijn, doorstaan zelfs de kleine kunstwerken of de dingen die men in de oudheid gebruikte in het dagelijks leven de eerste set van regels voor kwaliteit en originaliteit.


Een mooie collectie van vuursteen en stenen instrumenten van het Europese Neolithicum (5000-2000 v.Chr.) een handbijl, slijpsteen en vijf aardewerken spinklosjes

In onze veilingen kun je een geweldig object aanschaffen voor slechts enkele tientallen euro‘s. Dit biedt nieuwe en jonge verzamelaars de mogelijkheid om te leren over echte stukken, zonder de hoofdprijs te betalen om iets uit de oudheid te bezitten. Dit resulteert in leren, aanraken, waarderen en het ontwikkelen van je begrip van de oude stukken.

Turquoise blauwe shabti met een driedelige zwarte pruik en zwarte baard, frontkolom met hiërogliefen. Egypte, ca. 640 v. Chr.

Soms verschijnt er een fragment van een papyrus en die geeft je het echte gevoel van een oude Egyptenaar die bij je in de buurt zit en zijn belastingaangifte doet of zijn boodschappenlijstje maakt. Of wat dacht je van een echt houten masker van een oude mummie? Het kan van jou zijn... en heb je gedroomd van de kleine Indiana Jones die deel uitmaakt van je fantasiewereld, alleen nu echt!


Oud Egyptisch houten sarcofaagmasker, 6de-4de eeuw v. Chr.

Elke week zijn er kavels met verschillende oude Romeinse fibula‘s of bronzen ringen waarvan je van alles kunt leren over het groene patina van oud brons en hoe brons in de oudheid werd gegoten.


Oude Romeinse ijzeren vuurmakers, 2e-3e eeuw n. Chr.

Schatten zoals Romeinse glazen kunnen ook worden gevonden in onze veilingen. Deze glazen bevatten meestal kostbare oliën en parfums die rechtstreeks van de oevers van de Nijl kwamen en die vervolgens werden geëxporteerd over de bekende wereld, van de hoge provincies in wat toen Germania heette tot aan de oevers van de rivier de Indus.


Klein, mooi bewaard gebleven, Romeins glazen balsamarium. 4e-6e eeuw n. Chr.

Klein aardewerk, gebruikt door Romeinse legionairs, hun wapens, (speerpunten, pijlpunten, kleine dolken), tonen ons de 'hardere' kant van het leven in die dagen, de tijd dat dieren achtervolgd moesten worden om aan voedsel te komen en er gevochten werd voor het behoud van hun manier van leven, of het nu om de Romeinen of de Kelten ging.


Prehistorische pijlpunten met drie inkervingen. 2e eeuw v.Chr. - 1e eeuw n.Chr.

Hier is mijn top 5 van tips voor nieuwe en jonge verzamelaars om hen te helpen de collectie uit te breiden.

1. Scrol door onze veilingen

Dit biedt je de mogelijkheid om over de oude stukken te leren, ze betaalbaar te kopen en aan te raken, ze te waarderen en er begrip voor te ontwikkelen, en het belangrijkste: je persoonlijke smaak te ontwikkelen.

2. Bezoek high-end kunstbeurzen

Op een beurs zul je de high-end stukken zien en ontwikkel je oog voor kwaliteit. Dit is belangrijk om schoonheid te herkennen in zelfs maar een klein stukje glas, wanneer we dat aanbieden.

3. Ga van galerij naar galerij

Leer van iedereen in de branche. Deze mensen zijn specialisten en begonnen hun reis op dezelfde manier als jij: door te kopen, zoeken, vergelijken en lezen. Zij bieden je dus belangrijke inzichten in wat een goed stuk is en wat het betekende voor de mensen in de oudheid.

4. Steun en bezoek je plaatselijke museum

De meeste lokale musea bezitten een klassieke verzameling van objecten van de oude wereld. Hoewel ze achter glas zitten, kun je er nog steeds van leren door het te bekijken zonder aan te raken.

5. Koop het beste wat je je kunt veroorloven

Deze laatste tip behoeft niet veel uitleg; hoe mooier een stuk is, des te meer het over de jaren in waarde zal stijgen. Maar wat je uiteindelijk ook koopt, het volgende cliché blijft toch van kracht: "vertrouw op je intuïtie en kies iets wat je aanspreekt."

____________________

Haal het meeste uit deze exclusieve gelegenheid om zelf een speciaal object te bezitten dat ooit werd gebruikt en geliefd door een oude Egyptenaar, Griek, Romein, Kelt of iemand anders uit andere tijden. Bezoek onze Archeologieveilingen en ontdek wat jou aanspreekt. Als je verkoper wilt worden, kun je je eenvoudig gratis registeren. Met een wereldwijd publiek is Catawiki het perfecte platform om je bijzondere objecten te verkopen.

Ontdek meer Oud Grieks | Oud Romeins | Oud Egyptisch | Keltisch

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!