Gidsen en advies

Gastblog: Willem Baars over het samenstellen van een goede kunstcollectie

Door Simone | 31 oktober 2018

Deze week overhandigen we de metaforische pen aan Willem Baars: kunstadviseur, kunsthistoricus en publicist bekend van onder andere De Wereld Draait Door. Hij is de man achter onze speciale Moderne en hedendaagse kunstveiling, waar je een selectie van prachtige kunstwerken kan vinden, samengesteld door Willem Baars. Deze veiling loopt van 2 tot 18 november 2018. Deze week vertelt hij hoe je een goede collectie samenstelt en deelt hij zijn advies voor jonge verzamelaars.

__________

Zo stel je een goede verzameling samen: doe nooit concessies aan de kunstmarkt! Het is de uitdaging om mensen te overtuigen met je verhaal. Daar draait alles om.

Mensen vergeten vaak dat sinds de komst van internet de hoeveelheid informatie sterk is toegenomen. Zo sterk zelfs, dat er sprake is van een overkill aan informatie en opties waaruit je als consument kunt kiezen. Natuurlijk is de kunstmarkt door deze ontwikkeling veel vluchtiger geworden. Veel mensen vinden het moeilijk om te kiezen als ze een kunstwerk willen kopen. Vooral bij jongeren zie je keuzestress.

Sommige kunstwerken zijn van zeer hoge kwaliteit, maar hebben nog steeds een undergroundstatus. Dat maakt mijn werk zo uitdagend en leuk. Ik geloof echt dat kunst van hoge kwaliteit door het publiek gezien moet worden. Daarom ben ik altijd 100 % overtuigd van de kunstwerken die ik in mijn galerie presenteer.


Mijn galerie moet een plek zijn van bespiegeling, waar de haastige, huidige kunstmarkt buitengesloten is. Ik probeer heel helder te zijn en richt me op kunstenaars die gaan voor de pure schilderkunst, en niet kiezen voor de gemakkelijke weg van eenvoudig te verteren kunstwerken. Dat leidt tot een heel andere manier van kijken naar kunst. Je moet er moeite voor doen! Het is een fenomeen: je hebt slow food, maar er is ook slow art. Deze kunst vertraagt de toeschouwer, omdat de kunst zelf van de waarnemer eist om echt te observeren en te ontdekken wat het beeld wil zeggen. Zo werk ik graag.

Het is een feit dat veel galerieën moeite hebben om te overleven. Een groot deel van de kunstwereld focust zich op oppervlakkige kunst. Die mag trendy lijken, maar is niet duurzaam op de lange termijn. Jonge verzamelaars moeten de mogelijkheid hebben een keuze te maken, in plaats van met de kudde mee te lopen!

Mijn advies voor verzamelaars is: observeer. Observeer veel en observeer dan nog wat meer. Lezen over kunst helpt je om kunstwerken in een context te plaatsen. Het is belangrijk je te verdiepen in de vraag waarom het tegenwoordig voor galerieën zo moeilijk is kunst te verkopen. Filter het nieuws en laat je niet door sociale media vertellen wat je wel en niet mooi moet vinden. Als je jong bent, weet je vaak niet direct hoe je moet beginnen met verzamelen. De eerste stap: ga elke week naar een museum en verdiep je in kritische teksten over kunst. Dat geeft je zo veel meer inzichten dan surfen op het internet.

Over de veiling

Deze veiling kent een grote verscheidenheid aan stijlen en kunstenaars. Samen vormen de kunstwerken een collectie met veel geschiedenis. Veel stukken zijn tentoongesteld in galerieën in Amsterdam die veel invloed hadden op de kunstmarkt. Neem bijvoorbeeld de galerie van Barbara Farber, die altijd een pionier is geweest als het gaat om internationale kunst in Amsterdam. Er valt veel te leren van de kunstwerken, de kunstenaars en de mensen die de kunstenaars representeerden in deze collectie. Ik adviseer je om deze veiling te ontdekken door de werken één voor één rustig te bekijken, en de moeite te nemen je eigen research te doen. Als je je op die manier inspant voor een kunstwerk, ben je klaar voor een goed doordachte aankoop voor je verzameling.

__________

Bezoek onze speciale Moderne en hedendaagse kunstveiling, samengesteld door Willem Baars, van 2 tot 18 november 2018.

Meer ontdekken Schilderijen | Nederlandse en Belgische kunst | Internationale moderne kunst

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu