Bijzondere kavels van deze week

Keuze van de expert: Daniel Heikens kiest de top-items uit de fotografieveiling van deze week

Door Simone | 20 december 2018

In 'Keuze van de expert' vertelt een van onze interne experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Deze week selecteert onze fotografie-expert, Daniel Heikens, vijf top-items uit onze eindejaarsfotografieveiling. Daarbij zit materiaal van grote kunstenaars uit de fotografiegeschiedenis.


"Met deze collectie presenteren we de top-items van dit kwartaal, om het jaar met een knaller af te sluiten. Met originele foto's, variërend van het vroege modernisme en humanisme tot de Chinese hedendaagse fotografie, hebben we voor elke huiskamer iets moois.“ - Daniel Heikens

1. William Klein (1928-) - Pont Alexandre III et Marines, Paris (Vogue), 1960

Gesigneerde gelatine-zilverdruk, later afgedrukt. Grootte: 20,5 x 30,3 cm | Herkomst: Howard Greenberg, New York, Sotheby’s Amsterdam, privécollectie

William Klein had een grote impact op de modefotografie. Deze Parijse haute couture-foto, een typische Klein, maakte hij toen hij voor Vogue werkte.

2. Leni Riefenstahl (1902 - 2003) - Liebestanz, Nuba, 1975

Gesigneerde Lambda-afdruk uit 2001, afgedrukt in een oplage van 10. Grootte: 190 x 128 cm

Na haar controversiële regisseurswerk ten tijde van het Derde Rijk werd ze geschuwd. Riefenstahl blies haar carrière nieuw leven in met een serie over het Soedanese Nubavolk. Deze foto is een van de mooiste uit de serie.

3. Hendrik Kerstens (1956-) - Curl, 2009

Gesigneerde C-print, afgedrukt in 2010 in een editie van 5. Grootte: 150 x 120 cm.

Hendrik Kerstens combineert zijn persoonlijke leven met fotografie en de lange traditie van de Nederlandse schilders in dit iconische portret van zijn dochter Paula uit 2009. Zijn werk is onder meer te vinden in The Sir Elton John Photography Collection in Londen, het MoPa Museum of Photographic Art in San Diego (VS) en het Fotomuseum in Den Haag.

4. Herb Ritts (1952-2002) - 'Djimon with Octopus'', Hollywood, 1989

Gesigneerde gelatine-zilverdruk (reliëf) uit een oplage van 25. Grootte: 43,8 x 38,2 cm.

Op deze foto staat een naakt, mannelijk bovenlijf met een octopus afgebeeld. Hij werd gemaakt tijdens het hoogtepunt van Ritts carrière.

5. Ruud van Empel (1958-) - Study in Green #16, 2004

Gesigneerde cibachrome-afdruk op dibond in een oplage van 7. Grootte: 59 x 42 cm.

Van Empel werd beroemd om zijn fotografische constructies. Deze foto is een prachtig voorbeeld in dit oeuvre. Zijn werk is te vinden in veel internationale collecties. Het Rijksmuseum in Amsterdam en het George Eastman House in Rochester NY (VS) zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

____________________

Deze foto's en meer vind je in onze eindejaars-fotografieveiling van 21 december tot 30 december 2018.

Meer ontdekken Fotografie | Prints | Persfoto's

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!