Bijzondere kavels van deze week

Keuze van de expert: Eric Toonen selecteert de hoogtepunten uit de munten- en bankbiljettenveilingen van deze week

Door Thomas | 9 januari 2019

In ’Keuze van de expert’ vertelt een van onze experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Deze week selecteert onze muntenexpert, Eric Toonen, diverse bijzondere stukken uit onze munten- en bankbiljettenveilingen voor je.


1. Portugal - Monarquia - D. Pedro IV (1826-1828) - Meia Peça (3.750 réis) 1827 - GENI - UNC Details - Goud

De Portugese monarch D. Pedro IV, die als bijnaam “De Bevrijder” had, gaf tijdens zijn bewind opdracht tot het slaan van gouden munten. Hij wilde alleen de "peças", met een waarde van 7.500 reis en de "meias peças", met een waarde van 3.750 réis. In onze Portugese muntenveiling (exclusieve selectie), vind je een meia peça in klinkende staat.


2. Nederland - ERU Goudgulden 1999/Jaarset 1988 'ERU Goudkuipje'


De enige particulier geslagen gouden gulden is de gulden uit 1999 van kaasmakerij Eru uit Woerden. Deze opmerkelijke munt wordt gepresenteerd in een zogenoemd ‘Goudkuipje’. De jaarset heeft een oplage van 5.000 stuks. Je vindt deze interessante Eru-set in de Nederlandse en Belgische muntenveiling (exclusief).


3. Nederland - 5 cent 1848 A Willem II – Zilver


Een andere interessante munt in de Nederlandse en Belgische muntenveiling (exclusief) is deze zeldzame munt van 5 cent, geslagen onder Willem II in 1848. Het is de enige munt van 5 cent geslagen onder zijn bewind, in een oplage van slechts 230 stuks. Deze munten waren de eerste in hun soort, tot ze in 1887 werden vervangen.


4. Portugal - República - 1 escudo 1926 - Escassa - Brons-Aluminium


Toen op 5 oktober 1910 een nieuw regime aantrad in Portugal, werd het beeld van de republiek aangenomen door de nieuwe Portugese Republiek. De buste van de republiek werd gebeeldhouwd door Simões de Almeida, geïnspireerd op “La Liberté” van Eugène Delacroix. In 1912 werd de buste van de Republiek het officiële standaardbeeld van de Portugese Republiek. In de Portugese muntenveiling van deze week vind je deze prachtige munt met het opvallende beeld.


5. Muntenveiling (Spanje - Katholieke Koningen)

Deze week is er een speciale veiling gewijd aan een beslissende periode in de wereldgeschiedenis: die van de Katholieke Koningen. De "Reconquista" was een lange periode. Die periode begon in 722, slechts 11 jaar nadat de troepen van Tarik Ibn Ziyad Hispania waren binnengevallen. De laatste periode van deze 700 jaar stond onder het bewind van Isabella I van Castilië. Ze trouwde met Ferdinand van Aragon, die Spanje verenigde onder één heerser. Isabella I trok ten strijde om Granada te veroveren, dat bestuurd werd door de Moor Boabdil. De paus gaf koningin Isabella en koning Ferdinand de titel Katholieke Koning en verdeelde de wereld in tweeën: het oosten ging naar de Portugezen en het westen naar de Spanjaarden. Tijdens de heerschappij van de Katholieke Koningen overtuigde een zeeman, Christoffel Columbus uit Genua, de koningin ervan om een avontuur te financieren: een zeiltocht naar Indië via de westelijke route. In 1492 "ontdekte" hij een nieuw land. Het was echter niet Indië, maar Amerika. In onze Spaanse muntenveiling (Katholieke Koningen), vind je veel zeldzame munten uit deze belangrijke periode.


____________________

Meer ontdekken Munten | BankbiljettenDeze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!