Bijzondere kavels van deze week

Keuze van de expert: Surya Rutten selecteert de beste stukken uit de Aziatische kunstveiling van deze week

Door Surya Rutten | 9 januari 2019

In ’Keuze van de expert’ vertelt een van onze interne experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Deze week selecteert onze expert in Aziatische kunst & objecten, Surya Rutten, vier items voor u uit onze speciale collectie veiling (11 - 19 januari 2019).

1. Een groep van Shitenno boeddhistische beschermingsbeelden

Het is zeer zeldzaam om een complete groep Shitenno, boeddhistische beschermende beelden te vinden. De Shitennō zijn boeddhistische beschermers van de vier richtingen. Ze weren kwaad af, bewaken de natie en beschermen de wereld tegen kwaadaardige geesten, vandaar de Japanse term Gose Shitennō 護世四天王, letterlijk "vier wereld-beschermende deva koningen." Elk vertegenwoordigt een richting, het seizoen, de kleur, de deugd en het element.


2. Grote hurkende Bactrische kameel en buitenlandse berijder van aardewerk

Knappe, imposante en exotische kamelen zoals in dit kavel zijn van wetenschappelijk belang maar ook zeer decoratief. Veel van de informatie die wij over het leven tijdens de Tang-dynastie hebben, komt van archeologische vondsten die getuigen van angst voor de dood, evenals een wens om de levensstijl en comforts uit dit leven te herscheppen. Indrukwekkende beesten zoals deze kameel moesten daarom de overledene op zijn reis in het hiernamaals begeleiden.

De Bactrische kameel was een exotisch dier uit China bekend van de Han-dynastie, zij werden geprezen om hun vermogen om te overleven bij extreme ontberingen van warmte, kou en gebrek aan water bij het reizen door de woestijn. Kamelen werden symbool voor de vrije handel langs de zijderoute en dus de rijkdom en het kosmopolitische karakter van het hof van de Tang. Het is geen toeval dat de berijder van de kameel hier er duidelijk buitenlands uitziet, ook qua kleding.


Vroege Tang-dynastie (618-907) | Origineel pigment. Het resultaat van thermoluminescentie-test komt overeen met de datering van het item. 55 cm lang, 53 cm hoog. 3 stuks. Voorbeelden van Tang dynastie kamelen, zowel ongeglazuurd als met sancai glazuur, bevinden zich in belangrijke museumcollecties, waaronder het British Museum, Musée Guimet en het Metropolitan Museum of Art. Herkomst: Belangrijke en oude Duitse privécollectie, Dhr. W. R., Wiesbaden verzameld vóór 1995. 

3. Een groot bronzen standbeeld van Zhenwu uit China, Ming-dynastie (1368-1644)

Zhenwu (真武) of Zhenwudadi (真武大帝 "Ware krijger grote godheid"), is een godheid in de Chinese godsdienst, hij is een van de hogere goden in het Taoïsme. Hij wordt vereerd als een krachtige god, die de elementen kan bedwingen en tot grote magie in staat is. Hij wordt geïdentificeerd als de god van het noorden Heidi (黑帝 "Zwarte godheid") en wordt in het bijzonder vereerd door vechtkunstbeoefenaars. Hij is de beschermheilige van Hebei, Henan, Mantsjoerije en Mongolië.


4. Een kwalitatief zeer goede Samoerai harnasset, Kiritsuke Kozane 2-mai Dou Gusoku, het is gesigneerd en dateert van de vroege Edoperiode, ca. 1650.

Samoerai betekent 'hij die dient', en leden van de kaste van de samoerai volgden een strikte gedragscode die bushido heette: 'de weg van de krijger'. Het dragen van het juiste harnas en de juiste wapens werden belangrijke aspecten van het zijn van een samoerai. Dit is een originele set met een koboshi kabuto helm, Menpo ijzeren masker, met een ijzeren keelbeschermer yodare-kake.

Kiritsuke hon kozane dō bootsen de constructie na van een lamellair harnas maar in plaats van dat het is gemaakt van echte individuele schalen kiritsuke kozane zijn ze eigenlijk opgebouwd met lange lames (stroken of rijen) van harnas die zijn samengevoegd en zo een laminair harnas vormen.


Samoerai harnasset, Kiritsuke Kozane 2-mai Dou Gusoku, gesigneerd, vroege Edoperiode, ca. 1650. 

Sode, schouderbeschermers van ijzeren platen. Kote, armbescherming. Haidate, dijbescherming. Suneate, scheenbescherming. Alle harnasonderdelen zijn in de twee originele dozen bewaard.

Over de Nederlandse privécollectie

Deze Nederlandse collectie heeft een mooie mix van Chinese, Japanse en Tibetaanse objecten en sculpturen uit alle delen van de geschiedenis en voor alle mensen die houden van kunst uit China, Japan en Tibet. Alle items zijn verzameld met hetzelfde oog voor kwaliteit. Deze prachtige items zijn niet alleen interessant voor verzamelaars maar ook voor mensen die op zoek zijn naar een bijzonder object of een eye-catcher voor in hun interieur. Er zijn items voor de jonge verzamelaar en voor de meer gespecialiseerde verzamelaar, hetgeen dit een zeer mooie veiling maakt voor iedereen die geïnteresseerd is in Aziatische kunst en antiek.

____________________

Vind deze objecten en meer deze week in de Nederlandse privéverzameling veiling.

Ontdek meer Japans antiek | Japanse Samoerai | Aziatische kunst

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!