Tips veilingmeesters

Gesprek met een expert: Waarom verzamelen mensen obligaties en aandeelbewijzen?

Door Simone | 31 januari 2019

In ‘Gesprek met een expert‘ overhandigen we de metaforische pen aan een van onze experts om een onderwerp te bespreken dat onder zijn of haar expertise valt. Deze keer vertelt onze curiosa-expert, Roger Schreutelkamp, over scripofilie: het verzamelen en bestuderen van obligaties en aandeelbewijzen. Wanneer is scripofilie begonnen en waarom verzamelen mensen eigenlijk oude waardepapieren? Roger legt het uit.

Het begin van de scripofilie

Het verhaal gaat dat de New Yorkse effectenhandelaar R.M. Smythe al in de jaren 1920 de basis heeft gelegd voor de scripofilie. Het duurde echter nog enkele decennia voordat het in de jaren 1970 officieel als hobby werd beschouwd. Nu is er een wereldwijde verzamelaarsmarkt met aanzienlijke vraag naar oude obligaties en aandelen.

Waarom verzamelen mensen aandelen en obligaties?

Wereldwijd zijn duizenden verzamelaars op zoek naar zeldzame en gewilde aandelen en obligaties. Ze zien scripofilie niet alleen als een hobby, maar ook als goede investeringskans. Of ze zien schoonheid in de oude certificaten die gedrukt werden in verschillende kleuren, met mooie decoraties en sierlijk graveerwerk.

Maar naast de decoratieve waarde, is het belangrijkste criterium de historische betekenis van de oude aandelencertificaten. Elk certificaat is een stukje geschiedenis over een bedrijf en zijn activiteiten. Sommige bedrijven werden zeer succesvol, andere gingen al snel failliet of werden het middelpunt van een schandaal of fraude. Sommige bedrijven werden overgenomen en fuseerden met grotere bedrijven, of ze waren zeer succesvol tot het moment dat ze verdrongen werden door nieuwe technologieën.

De handtekeningen

Onder de scripofilisten bevinden zich ook enkele verzamelaars van handtekeningen. Sommige ondernemers, zoals John D. Rockefeller, verdienden een fortuin en werden wereldberoemd, maar ook ‘grote namen‘ zoals Albert Einstein investeerden af en toe in aandelen. De financiële geschiedenis kent veel interessante getuigen.

Alles online

Tegenwoordig vindt de aandelen- en obligatiehandel steeds vaker elektronisch plaats. Papieren certificaten zijn in de wereld van online brokers en daghandelaren niet meer praktisch. Nog een reden dus om deze kleine kunstwerkjes uit het verleden op waarde te schatten.

____________________

Neem eens een kijkje bij de obligaties en aandelen die we je deze week aanbieden.

Ontdek meer Curiosa | Aandelen en obligaties | Scripofilie

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!