Bijzondere kavels van deze week

Keuze van de expert: Eric Toonen selecteert de top-items uit de munten- en bankbiljettenveiling van deze week

Door Thomas | 6 februari 2019

In ’Keuze van de expert’ vertelt een van onze experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Deze week selecteert onze muntenexpert, Eric Toonen, diverse bijzondere stukken uit onze munten- en bankbiljettenveilingen voor je.1. China - Foo Kien - 10 cent - Jaar 16 van de republiek (1927) - 'Dood van premier Sun Yat-sen' - zilver

Deze week in de Chinese en Oost-Aziatische muntenveiling vind je deze interessante 10 cent zilveren munt, die werd geslagen in de provincie Foo Kien (Fu Jian), in 1927. De munt is uitgegeven ter herdenking van de dood van Sun Yat-sen, die de pionier en de eerste leider van de Republiek China was. Chinezen noemen hem vaak de 'vader van de natie'. De voorzijde van deze munt toont het borstbeeld van Sun Yat-sen van voren, op de achterzijde zie je twee gekruiste vlaggen; een van de Republiek China en een van de Kuomintang-partij.


2. Syrië - 50 pond 1920 - SPECIMEN - Pick 9s - PMG 64 Choice UNC

De bankbiljettenveiling van deze week staat vol met opmerkelijke bankbiljetten! Een van de hoogtepunten is dit zeldzame SPECIMEN bankbiljet uit Syrië. Deze niet in omloop gebrachte 50 pond van 1920 komt uit de periode van het Franse koloniale bestuur en heeft een grading van PMG 64 Choice UNC.


3. Nederland - Utrecht - "scheepjesschelling" AV 6 stuiver 1786 – Goud

Deze gouden scheepjesschelling van 1786 vind je deze week in de Nederlandse en Belgische muntenverzameling (exclusieve selectie). De voorzijde van deze prachtige munt toont een Nederlands schip met volle zeilen, varend naar rechts. Eromheen zie je de zin "CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT", hetgeen ‘Eendracht doet het kleine groeien‘ betekent. De achterzijde toont een gekroond schild met de wapens van Utrecht, de datum en de waarde ervan (6S). Eromheen staat geschreven “MO:NO:ARG:ORDIN:TRAIECT”.


4. Romeinse rijk - AV Aureus, Titius Flavius Domitianus (AD 81-96) - AD 92-94 - Domitianus in een langzame vierspan - Goud

Een van de hoogtepunten van de Exclusieve antieke muntenveiling van deze week is deze aVF gouden aureus van Domitianus (AD 81-96) die werd geslagen in 90/91 n.Chr. Deze zeldzame variant heeft het gelauwerde hoofd van Domitianus naar rechts en heeft de inscriptie 'DOMITIANVS AVGVSTVS' (Domitianus Augustus) aan de voorkant. De achterkant van deze munt heeft de inscriptie 'GERMANICVS' (overwinnaar van de Germanen) en toont Domitianus in een vierspan met een lauriertak en een scepter. De exergue toont 'COS V', wat betekent dat Domitianus voor de vijfde keer consul was. Deze keizerlijke Aureus komt bij Naville Numismatics vandaan. Voor meer info, zie RIC 700. BMC 175. C 154 var. CBN 165. Calicó 844.

____________________ 
Ontdek meer Munten | Bankbiljetten


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!