Bijzondere veilingen

Hoe een archeologie-expert Valentijnsdag ziet

Door Simone | 6 februari 2019

Dit jaar hebben we besloten voor Valentijnsdag te doen waar we het beste in zijn: onze gedeelde liefde voor unieke en zeldzame objecten vieren. Daarom hebben we enkele van onze enthousiaste experts, verkopers en gebruikers een aantal vragen gesteld over hun passie. Onze expert archeologie en natuurhistorie begon in plaats daarvan echter enthousiast te vertellen over Sint Valentijn en de Griekse mythologie. Als daar geen passie uit blijkt, weet ik het niet meer.

Peter Reynaers is onze expert archeologisch vondsten en overblijfselen. Al op jonge leeftijd werd hij verliefd op archeologie. Toen hij 4 jaar oud was, ging hij met zijn vader mee naar een archeologische opgraving in Zuid-Frankrijk. Zijn levenslange passie werd daar geboren. Later las hij over Toetanchamon, terwijl al zijn vrienden stripboeken lazen. Voor Valentijnsdag stelde hij deze speciale mineralenverzameling samen, schreef hij een gids over “liefdeskristallen” en deelde hij enkele weetjes over de oorsprong van Valentijnsdag. Je vindt ze hieronder.

Wie was Valentijn?

“Sint Valentijn van Rome was naar verluidt een katholieke martelaar uit de derde eeuw, die gedood en begraven werd op de dag die wij nu kennen als Valentijnsdag: 14 februari. Hoewel hij traditioneel gezien wordt als de beschermheilige van de “hoofse liefde”, werd hij in 1969 van de rooms-katholieke kalender verwijderd. Dat was een direct gevolg van het gebrek aan historische kennis over hem. Desondanks wordt hij in de christelijke wereld soms nog steeds gezien als beschermheilige van de liefde in het algemeen, vandaar dat de 14e deze naam kreeg: Valentijnsdag.”

Venus, godin van de liefde

“In Griekse en Romeinse tijden, was het niet Valentijn maar Venus (Grieks: Aphrodite) die geëerd werd als de ultieme liefdesgodin. Ze kreeg natuurlijk hulp van haar zoon Cupido (Grieks: Eros), die graag pijltjes naar mensen schoot die vervolgens getroffen werden door een overweldigende goddelijke liefde. Venus zelf zou geboren zijn uit de zee, zoals te zien is op het beroemde schilderij ‘De geboorte van Venus’ door Botticelli, waarop ze in een gigantische schelp staat.”

Vlinders

“Grieken en Romeinen hadden een andere manier om de liefde te vieren: vlinders! In de Griekse mythologie werden vlinders gezien als de meest etherische van alle wezens. In het Romeinse verhaal van Amor (Cupido/Eros) en Psyche (ziel) over onvoorwaardelijke liefde, werd Psyche vaak weergegeven als een prachtige vrouw met vlindervleugels.”

Ben jij net zo enthousiast over archeologie en natuurgeschiedenis als onze expert Peter? Samen met zijn collega-experts stelde hij deze week een speciale Valentijnsverzameling voor je samen, die de moeite waard is om te bekijken.

____________________

Ontdek meer archeologie en natuurhistorie | mineralen en meteorieten | vondsten en overblijfselen

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!