Bijzondere veilingen

Een verkoper en zijn liefde voor Swarovski

Door Simone | 7 februari 2019

Dit jaar hebben we besloten voor Valentijnsdag te doen waar we het beste in zijn: onze liefde voor unieke en zeldzame objecten delen. Daarom hebben we enkele van onze enthousiaste experts, verkopers en gebruikers een aantal vragen gesteld. Vandaag vertelt een van onze verkopers hoe hij van Swarovski is gaan houden en een fervent verzamelaar en verkoper is geworden.

Het begon toen hij zijn vrouw ontmoette: “Voordat ik mijn vrouw leerde kennen in 1995, had ik nog nooit van Swarovski gehoord. In een van de kasten bij haar thuis had ze enkele stukken van de serie ‘kristallen herinneringen’.” Dit is een serie kleine Swarovski-items die oorspronkelijk ontworpen waren als cadeau. Al deze items verbeeldden iets nostalgisch: vintage speelgoed, zoals een schommelpaard of oude huishoudelijke voorwerpen. Ze waren heel klein maar ingewikkeld, met prachtige gouden details. “Ik besloot een Swarovski-collier en een bijpassende armband en oorbellen voor mijn vrouw te kopen voor kerst, en een druiventros voor Valentijnsdag. Daarna meldde ik ons tweeën aan bij de SCS (Swarovski Crystal Society).”

Door Swarovski te verzamelen doe je ook leuke contacten op, die soms zelfs eindigen in vriendschappen. “Het eerste item dat we kochten op eBay was de SCS Pegasus, die ik zelf ophaalde bij de verkoper in Eindhoven. Hij verkocht toen al een paar jaar via internet, en uiteindelijk werden we goede vrienden. Helaas is hij in de zomer van 2018 overleden.”

In de loop van de jaren heeft hij veel prachtige stukken gezien, maar zijn eerste bezoek aan Kristallwelten bleek nauwelijks te overtreffen. “In de zomer hadden we een uitstapje gepland naar Kristallwelten in Wattens, of ‘Swarovski Kristalwerelden’. Daar hoorden we twee mensen praten over Swarovski. We raakten in gesprek en ontdekten later dat de mannen Martin Zendron en Markus Langes-Swarovski waren, een ontwerper bij Swarovski en de achter-achterkleinzoon van de oprichter van het bedrijf. Na het diner werden we uitgenodigd bij Markus Langes thuis, vlakbij Kristallwelten. Hij liet ons zijn privécollectie zien. Wat ik daar zag, sprak echt tot de verbeelding: een levensgrote witte hengst bij de entree en een kroonluchter die een diameter had van minstens 3 meter. Op een andere dag gaf een van de werknemers ons een privé-rondleiding.”

Na drie maanden gingen ze voor een tweede keer, en opnieuw ontmoetten ze een interessante persoon. “Hij liet me enkele exclusieve items zien die in een beperkte wereldwijde oplage van 100 exemplaren waren gemaakt. Tegenwoordig reis ik 5 of 6 keer per jaar naar Oostenrijk om winkels en Kristallwelten te bezoeken, op zoek naar bijzondere en unieke stukken. Onze verzameling is inmiddels sterk gegroeid. We hebben 5 vitrinekasten. Ik had geregeld contact met een aantal Swarovski-winkels in Nederland, België, Luxemburg en Oostenrijk. Zo kon ik veel vintage-stukken op de kop tikken.”

Hij verwacht niet dat zijn passie snel zal overgaan. Sterker nog, hij inspireert de volgende generatie: “Naast mijn werk bij de ‘Nationale Munt’, ben ik bijna elk weekend met mijn zoon op pad. Hij is ook besmet met Swarovski-virus. Ik houd me al 24 jaar bezig met Swarovski, maar er bestaan veel stukken die ik nog niet gezien heb. Mijn passie voor Swarovski zal de rest van mijn leven blijven -- en ik hoop dat dat nog een lange tijd is!“

Tot slot heeft hij nog een advies voor verzamelaars: “Sluit een verzekering af, op basis van de huidige marktwaarde van Swarovski. Bewaar de verpakking ook, want dat is het bewijs dat stukken tot je verzameling behoorden, mocht er iets mee gebeuren. Je weet maar nooit.”

Ben jij net zo enthousiast over Swarovski als deze verkoper? Dan hebben we goed nieuws! Onze experts hebben deze week een speciale Valentijnscollectie voor je samengesteld en die is zeker een bezoekje waard.

____________________

Ontdek meer Swarovski | glas | kristal

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!