Bijzondere veilingen

Hoe Eric Toonen verliefd werd op het verzamelen van munten

Door Simone | 7 februari 2019

Dit jaar hebben we besloten voor Valentijnsdag te doen waar we het beste in zijn: onze liefde voor unieke en zeldzame objecten delen. Daarom hebben we enkele van onze enthousiaste experts, verkopers en gebruikers wat vragen gesteld. Vandaag delen we het verhaal van onze muntenexpert Eric Toonen en zijn liefde voor oude munten. Samen met zijn collega-experts stelde hij een speciale Valentijnscollectie samen.

Eric Toonen verzamelde vanaf zijn jeugd al tal van verschillende dingen, van oud speelgoed tot glaswerk en postzegels, maar zijn echte passie is het verzamelen van munten. Hij reist door Europa om de beste exemplaren te vinden en gelijkgestemde verzamelaars te ontmoeten.

Het begon allemaal in 1980. "Dit was een opmerkelijk jaar voor munten in Nederland, omdat koningin Juliana voor het laatst op de munten stond en de laatste cent werd geslagen. Dat heeft echt mijn interesse gewekt, en ik heb sommige munten van die periode bewaard. Al snel begon ik met het verzamelen van munten. Eerst de munten die uit de roulatie waren, maar naarmate mijn interesse in de geschiedenis van de ervan groeide, hoe meer ik op zoek ging naar oudere en betere munten.”

Wat Eric het mooist vindt aan munten verzamelen is dat het je veel leert over de wereldgeschiedenis en politiek. "Naarmate mijn collectie groeide besloot ik me te richten op een niche: de zogenaamde 'gevangenismunten'. Dit waren munten en penningen die in de vroege 19e eeuw werden geslagen voor gevangenissen, werkhuizen en kolonies voor zwervers en andere anti-socialen. Aangezien deze munten werden geslagen in kleine aantallen, werden teruggegeven en gemaakt werden van laagwaardige metalen die in de grond verslechteren, zijn ze zeer moeilijk te vinden, wat de zoektocht voor mij wat meer bijzonder maakt. Wanneer ik met muntenhandelaren door heel Europa praat in mijn zoektocht naar gevangenismunten, dan leg ik hen vaak uit wat het is, en daarmee breiden zij hun kennis uit."

Heb je net zo‘n passie voor munten als Eric? Goed nieuws! Samen met zijn collega-experts stelde hij deze week een speciale Valentijnscollectie voor u samen, die zeker een bezoek waard is.

____________________

Ontdek meer munten | bankbiljetten | postzegels

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!