Tips veilingmeesters

Hoe expert Aude Fonlupt verliefd werd op klassieke kunst & veilingen

Door Simone | 7 februari

Dit jaar hebben we besloten voor Valentijnsdag te doen waar we het beste in zijn: onze liefde voor unieke en zeldzame objecten delen. Daarom hebben we enkele van onze enthousiaste experts, verkopers en gebruikers wat vragen gesteld. Klassieke kunst expert Aude Fonlupt heeft een brede interesse in kunst en antiek, maar er is één ding waar ze het meest van houdt: haar veilinghamer. Lees snel verder om te ontdekken waarom. Samen met haar collega-experts stelde zij ook een speciale Valentijnscollectie samen.

Aude Fonlupt was 18 jaar oud toen ze voor de eerste keer het Parijse Hôtel Drouot bezocht. "Ik werd direct verliefd op deze sfeer. Er waren zo veel kunstwerken en beeldhouwwerken van alle eeuwen. En zoveel verschillende mensen, verzamelaars, kunsthandelaren en koopjesjagers...”

Nadat ze rechten en kunstgeschiedenis studeerde aan La Sorbonne (Parijs), werd ze een van de jongste veilingmeesters met de leiding over de veilingen in Hôtel Drouot. "Het feit dat er in zo'n korte tijd van alles kan gebeuren in veilingen sprak me echt aan. Deze positieve eerste indruk werd bevestigd tijdens mijn eerste stage bij een prestigieus Franse veilinghuis. Vanaf dat moment ben ik steeds op zoek geweest naar schatten.”


Nu is ze een expert bij Catawiki, waar de zoektocht doorgaat. Ze houdt ervan op zoek te gaan naar het verhaal achter een object: waar komt het vandaan, waarom is het gemaakt van een bepaald materiaal en wie waren de vorige eigenaars? “Het voelt een beetje als reizen door de tijd voor elk object.”

Het object in haar eigen collectie waar ze het meest van houdt is haar veilinghamer. "Voor mij is het symbolisch. Ik wilde geen nieuwe hamer, ik was specifiek op zoek naar een oud exemplaar dat een overgang kon vertegenwoordigen; een concept dat in onze consumptiemaatschappij helaas soms vergeten wordt.”

Oude hamers zoals deze werden tot het begin van de 20e eeuw van ivoor en walvisbot gemaakt. Het ivoor heeft na verloop van tijd een geel patina gekregen en het heeft kleine beschadigingen door meer dan 100 jaar aan verkopen van kavels. "Hamers als deze zijn zeer zelden op de markt, maar gelukkig kreeg ik deze van een geweldige vriend en koopjesjager voor mijn allereerste veiling bij Drouot. Ik ben er zo trots op dat ik een hamer bezit die meer schilderijen en kunstwerken voorbij heeft zien komen dan ik zelf ooit zal zien!”

Heb je net zo‘n passie voor kunst als Aude? Goed nieuws! Samen met haar collega-experts stelde zij deze week een Valentijnscollectie voor je samen, die zeker een bezoek waard is.

____________________

Ontdek meer klassieke kunst | moderne kunst | antiek

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!