Bijzondere veilingen

Cristina Ortega‘s ware liefde voor Chinese en Japanse kunst

Door Thomas | 8 februari 2019

Dit jaar hebben we besloten voor Valentijnsdag te doen waar we het beste in zijn: onze liefde voor unieke en zeldzame objecten delen. Daarom hebben we enkele van onze enthousiaste experts, verkopers en gebruikers een aantal vragen gesteld. Vandaag deelt onze Aziatische kunstexpert Cristina Ortega haar verhaal over hoe ze ware liefde heeft gevonden in de Chinese en Japanse kunst.


Cristina's passie begon toen ze nog een klein meisje was. "Toen ik negen jaar oud was, bezocht ik voor de eerste keer Chinatown in San Francisco. Ik herinner me al deze verschillende geuren, kleuren en architectuur. Voor mij was het zeer magisch. Mijn vader ging vaak naar veilinghuizen en na mijn reis naar San Francisco vroeg ik hem steeds of ik mee mocht. Ik was gefascineerd door de verscheidenheid van Chinees porselein en de schitterende kleuren van het emaille. Het duurde niet lang voordat ik gek was op deze zoektochten naar schatten. De opwinding van het niet weten wat we mee naar huis zouden brengen was waarschijnlijk mijn grootste vreugde!”


“Ik zie mijn passie voor antiek als een gezonde verslaving. Het is een continue zoektocht naar nieuwe objecten en kennis. Het stopt gewoon nooit! Zelfs tijdens mijn vakantie moet ik gewoon naar iets nieuws op zoek gaan!”


Toen we Cristina vroegen van welk object ze het meest houdt, kostte het haar wat moeite om er één uit te pikken. "Mijn passie is niet per se voor de objecten zelf, maar meer over wat voor soort verhaal erachter zit. Ik heb het liefst objecten die raadselachtig voor me zijn. Sommige objecten hebben jaren bij mij in huis gestaan. Zolang ik niet precies weet wat ze zijn, moet ik ze houden. Ik was uren, dagen en soms wel jaren bezig om erachter te komen wat het achtergrondverhaal van een object is. Dit is een groot deel van mijn passie!”


Er is echter een object dat Cristina niet gauw zal vergeten. "Een van mijn meest memorabele vondsten is een grote Chinees onderbord dat ik op een rommelmarkt had gevonden. Een onderbord blijft op tafel staan totdat het dessert geserveerd wordt. Het was in drie stukken gebroken, maar ik moest het gewoon kopen omdat het ontwerp eruit zag als iets wat ik nog nooit had gezien! Het onderbord, hoewel gebroken, was prachtig gemaakt met blauw en wit porselein en was versierd met een fontein in Italiaanse stijl. Ik wist dat dit soort Europees graveerwerk vaak gekopieerd werd in China. Dankzij een vriend konden we een foto van het oorspronkelijke model vinden, dat een 17e-eeuwse Nederlandse gravure was. Helaas konden we geen verwijzingen vinden naar Chinees porselein met hetzelfde patroon. Een aantal weken later vonden we enkele referenties in een boek die behoorlijk op mijn onderbord leken. Nu is het onderbord volledig gerestaureerd en tentoongesteld in een museum!”


Gaat jouw hart ook sneller kloppen van antiek zoals bij Cristina? Voor Valentijnsdag hebben onze experts een speciale Aziatische Valentijnsveiling samengesteld.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!