Bijzondere veilingen

Mozhgan en haar liefde voor sculpturen van Emmanuel Villanis

Door Simone | 11 februari

Dit jaar doen we voor Valentijnsdag waar we het beste in zijn: onze liefde voor unieke en zeldzame objecten delen. Daarom hebben we enkele van onze enthousiaste experts, verkopers en gebruikers een aantal vragen gesteld. Vandaag delen we het verhaal van verkoper Mozhgan Giesen-Moradi. Zij vertelt hoe ze verliefd werd op antiek, en in het bijzonder de beeldhouwwerken van Emmanuel Villanis.

Mozhgan woont in de buurt van Maastricht, een culturele hotspot gelegen tussen steden zoals Aken, Tongeren, Keulen, Luik en Hasselt, allemaal met Franse en Spaanse wortels. “Ik ben geboren in Iran en getrouwd met een Nederlandse man. Mijn multiculturele achtergrond en omgeving geven me veel mogelijkheden om mijn passie te volgen en te speuren naar mooie oude dingen. We vinden het heerlijk om oude, antieke stukken te kopen, zoals een prachtige klok uit de tijd van Lodewijk XVI of een perfect gemaakte bronzen art nouveau-buste, en vervolgens mensen de kans te geven die schoonheden bij hen thuis een plek te geven.”


De interesse in antiek ontstond tijdens het inrichten van haar huis. “Dat was nogal een uitdaging, want mijn man houdt van modern, eenvoudig en technisch perfect. Ik houd juist van warme kleuren en veel decoratieve elementen. Iraanse vrouwen houden van spiegels met gouden frames, mooie vloerkleden en marmeren vloeren. Maar ondanks onze verschillen wisten we een prachtig compromis te bereiken.” Toen hun huis (bijna) perfect was ingericht, ging de zoektocht naar kunst, sculpturen, klokken en ander antiek verder. Deze keer niet alleen voor henzelf. Met hulp van de kennis en expertise van een goede vriend, begonnen ze met kopen en verkopen.

Mozhgan houdt niet alleen van antiek vanwege het decoratieve aspect. “Als vrouw heb ik een zwak voor mooie dingen, ik word er gelukkig van. Maar antiek en kunst zijn meer dan dat. Ik zie antiek en kunst als een brug tussen ons en het verleden, bruggen die we in stand houden en bewaren voor de volgende generaties. Een wereld zonder kunst en antiek kan ik me nauwelijks voorstellen. Als psycholoog verdiep ik me in de innerlijke wereld van mensen. Ik heb bewondering voor de manier waarop kunstenaars iets van zichzelf leggen in de anatomie van mensen, dieren en soms in literatuur en de afbeelding van mythologische onderwerpen. Dat is zo indrukwekkend.”


Over één kunstenaar is Mozhgan in het bijzonder enthousiast: “Mijn liefde voor Emmanuel Villanis (Franse beeldhouwer, 1858-1914) ontstond twee jaar geleden, toen ik deze prachtige buste uit 1898 van een vrouw “Mignon” vond op een antiekmarkt in Tongeren. De gezichtsuitdrukking, de vrouwelijke vormen en de liefde voor detail zijn erg krachtig. Sindsdien ben ik op zoek naar meer werken van Villanis, zoals Sapho, Javotte en La Sybille. Deze kunstenaar is wereldwijd populair. Daarom wil ik graag meer van zijn werken kopen, om ze aan te kunnen bieden aan andere enthousiastelingen.”

Ben jij net zo‘n antiekliefhebber als Mozhgan? Dan hebben we goed nieuws! Onze experts hebben deze week een speciale Valentijnscollectie voor je samengesteld, inclusief enkele stukken uit de verzameling van Mozhgan.

____________________

Ontdek meer antiek | curiosa

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!