Bijzondere kavels van deze week

Keuze van de expert: Nicolas Pereira selecteert de top-items uit de postzegel- en ansichtkaartenveilingen van deze week

Door Thomas | 27 februari 2019

In ’Keuze van de expert’ vertelt een van onze experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Deze week selecteert onze postzegelexpert, Nicolas Pereira, enkele bijzondere items uit onze postzegel- en ansichtkaartenveilingen voor je.

1. France 1947 - Epreuve Luxe - Yvert 780/783

De Wereldpostunie is 's werelds belangrijkste autoriteit betreffende postzaken en heeft vele internationale congressen over de hele wereld georganiseerd. Het is gebruikelijk om postzegelseries en blokken uit te geven om deze congressen te herdenken. Een voorbeeld van zulke postzegels kan deze week worden gevonden in de Franse postzegelveiling. Deze complete serie van luxe testzegels werd in 1947 uitgegeven door de Franse postdiensten, het jaar dat dit congres plaatsvond in Parijs.


2. België 1849 - Plaattest 40 c in uiteindelijke kleur - gedrukt op dun azuurblauw papier

Een postzegel maken kost enige tijd, met name met de beperkte technologie die men aan het eind van de 19e eeuw had. Voordat een postzegel klaar was voor de definitieve druk, werden verschillende kleurproeven, papiertests en andere keuzes bestudeerd en getest. Deze zeldzame Belgische medaillon plaat-testzegel van 1849, die je deze week kunt vinden in de Belgische postzegelveiling, heeft de uiteindelijk gekozen kleur en werd gedrukt op dun azuurblauw papier.


3. Württemberg 1875/1925 - Oude en zeer uitgebreide collectie – pfennigs

Baden-Württemberg was een van Duitslands tien staten vóór de eenwording van het land in 1871. De postzegels van deze oude Duitse staten zijn tegenwoordig erg populair onder Duitse verzamelaars! Deze week vind je in de Oude en klassieke Duitse postzegelveiling een uitgebreide collectie van postzegels van de staat Württemberg die een prominente plek verdient in een verzameling van oude Duitse staten.


4. Suriname 1923 - Regeringsjubileum Koningin Wilhelmina - NVPH 104/110

Suriname is bijna twee eeuwen lang, met uitzondering van twee Britse bezettingen, een Nederlandse kolonie geweest. In 1975 werd het land onafhankelijk. Het is geen verrassing dat veel Nederlandse postzegelverzamelaars belang hechten aan postzegels uit Suriname. In de Nederlandse postzegelveiling van deze week vind je vele interessante koloniale postzegels. Hieronder bevindt zich ook deze uitzonderlijke serie van postzegels van Koningin Wilhelmina van 1923, in postfrisse staat. De postzegels hebben geen gebreken en hebben nog steeds hun oorspronkelijke gom, zoals vermeld in het certificaat.


5. Laos, Zuid-Korea, Vietnam - Etnologie (etnische/etnografische ansichtkaarten) - Ansichtkaarten (serie van 63) - 1904

Aan het begin van de 20e eeuw werd het meeste nieuws en andere informatie die Europese bewoners ontvingen over verre landen verkregen via kranten. Maar ansichtkaarten speelden ook een grote rol bij het verkrijgen van inzichten in de afgelegen regio's van die tijd. Een goed voorbeeld zijn deze 20e-eeuwse ansichtkaarten uit Laos, Vietnam, en Zuid-Korea, die je deze week vindt in de Internationale ansichtkaartenveiling.

__________________ 

Ontdek meer Postzegels

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:  

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!