Trends

Fantastische vondsten: een 14kt gouden sigarettendoosje van Louis Kuppenheim

Door Femke Haitsma Mulier | 1 maart 2019

Men zegt dat er niets boven goud gaat, daarom lanceren onze antiekexperts een veiling exclusief voor antiek goud. Met een prachtige 14kt gouden sigarettendoosje verfraaid met 29 oude geslepen briljanten en een echte saffier die de miniatuur siert, gemaakt door de gerenommeerde Louis Kuppenheim. Onze expert Femke Haitsma Mulier vertelt ons meer.

Wat is er nu zo bijzonder aan dit luxe sigarettendoosje? Nou, Kuppenheim profiteerde van een toegenomen vraag naar fijn zilver en goud aan het begin van de 20e eeuw. Aangezien gouden voorwerpen van Kuppenheim een zeldzaamheid zijn en dit het enige bekende item is, is het waarschijnlijk in opdracht gemaakt. Daterend van eind jaren 20 of begin jaren 30, kun je je gemakkelijk voorstellen hoe een van F. Scott Fitzgerald‘s flappers zo‘n doosje cadeau kreeg van een verliefde magnaat.

Een detail van het sigarettendoosje gemaakt door Kuppenheim

Kuppenheim (1824-1889) begon zijn bedrijf samen met Heinrich Witzemann in 1854 onder de naam 'Lehmann sen' in Pforzheim, Duitsland. Drie jaar later ging hij in zijn eentje verder als 'Louis Kuppenheim'. Het bedrijf leverde zilveren en gouden objecten van hoge kwaliteit en vooral de kunst van het emailleren werd een van hun specialiteiten.

Er wordt zelfs gezegd dat Kuppenheim objecten maakte voor merken als Cartier en Boucheron, hoewel het bedrijf zich voornamelijk richtte op gebruiksvoorwerpen zoals rookaccessoires, kantoorartikelen en toiletartikelen. De hoge kwaliteit van Kuppenheim producten werd erkend en beloond met een gouden medaille op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs.

__________________ 

Vind objecten als deze in de Goudveiling van 1 maart tot en met 10 maart 2019.

Ontdek meer antiek | goud | zilver

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!