Geschiedenis

Het ontrafelen van ‘s werelds oudste kunstvormen

Door Christine Wallerand-Barrat & Simone | 1 maart 2019

Beginnend bij een enkel draadje wol, linnen, zijde of katoen, legt antiekexpert Christine Wallerand-Barrat uit waarom textiel een van ‘s werelds oudste, en meest ondergewaardeerde kunstvorm is.

Hoewel het verzamelen van textiel in de 21e eeuw een steeds populairdere hobby is geworden, is het eigenlijk een eeuwenoude traditie. In feite is het misschien wel een van de vroegste verzamelde kunstvormen. Dat is niet verwonderlijk, als we bedenken dat oude textiel tot de prachtigste, meest veelzijdige en historische vormen van kunst en ambachten behoren die nog volop beschikbaar zijn.

Hoewel de oudste artefacten helaas uit elkaar zijn gevallen, is veel antiek textiel uitzonderlijk goed bewaard gebleven, draagbaar en zijn het zeer decoratieve exemplaren van artistiek vernuft, waarin vorm en functie gecombineerd worden, terwijl ander textiel zuiver decoratieve kunstwerken zijn die weinig nut hebben afgezien van het esthetische aspect.

In westerse culturen wordt breien, naaien en borduurwerk nog steeds vaak gezien als een ambacht in plaats van een kunstvorm, zelfs wanneer deze betrekking hebben op dezelfde onderwerpen als andere erkende kunstvormen. Dit is misschien wel omdat de technieken vaak werden geassocieerd met huiselijkheid en werden afgedaan als vrouwenwerk, en daardoor onzichtbaar voor het grotere publiek.

Detail van een met de hand geborduurd kleed

Vrouwen tussen de middeleeuwen en de 20e eeuw kregen vaak geen toegang tot de meer traditionele 'kunstvormen', omdat schrijven, schilderkunst en beeldhouwkunst als mannelijke bezigheden werden beschouwd. Wanneer vrouwen enige publieke erkenning voor hun werk konden krijgen, was het nooit in dezelfde mate als bij mannen.

Dus, op zoek naar een stem en een sociaal aanvaardbare manier om te communiceren, wendden veel vrouwen zich tot de textiel.

Er zijn vele verwijzingen door de geschiedenis heen waar vrouwen textiel als een communicatiemiddel gebruikten; ze borduurden hun eigen gecodeerde taal. Terugkijkend op kunstwerken gemaakt door de eeuwen heen, zul je ontdekken dat er eigenlijk zeer subversieve berichten in het weefsel verborgen zaten.

De afgelopen jaren is textiel weer in de publieke belangstelling gekomen, met vrouwen die textiel weer voor zich claimen als 'fiber art', boeken zoals 'The Subversive Stitch' in de vroege jaren 80 en huidige kunststromingen zoals wildbreien. De diversiteit van antiek textiel is ongeëvenaard, met behulp van kleurstoffen, verf, verdeeltechnieken, decoratieve borduursteken, weeftechnieken en andere creatieve processen worden de traditionele ideeën over wat textielkunst is ondermijnd.

Twee voorbeelden van 'wildbreien'

Ter ere van deze unieke en veelzijdige vorm van kunst lanceren we een nieuwe veiling, waarin je uitsluitend handgemaakte, met de hand genaaide, geborduurde, vervaardigde decoratieve en draagbare kledingstukken vindt.

__________________ 

Ontdek meer antiek | textiel | curiosa

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu