Bijzondere kavels van deze week

De top-items uit de munten- en bankbiljettenveilingen van deze week

Door Thomas | 6 maart 2019

In ’Keuze van de expert’ vertelt een van onze experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Deze week selecteert onze muntenexpert, Eric Toonen, diverse bijzondere stukken uit onze munten- en bankbiljettenveilingen voor je.


Vijf munten uit de munten- en bankbiljettenveilingen van deze week

1. Romeinse Rijk - AV Aureus (goud, 20 mm, 4,66 g, 12 h), Trajan Decius (249-251 AD) - Rome - goud

In onze Antieke muntenveiling (exclusieve selectie) van deze week vind je deze zeldzame gouden Aureus van Trajan Decius (AD 249-251), geslagen in Rome. Op de voorzijde van de munt staat Trajan Decius met lauwerkrans en geharnaste buste en zijn hoofd naar rechts gekeerd. Het opschrift is ‘IMP C M Q TRAIANVS DECIVS AVG’, wat ‘Imperator Cæsar Messius Quintus Traianus Decius Augustus’ betekent. Op de andere zijde van deze opmerkelijke munt staat het opschrift ‘VBERITAS AVG’, wat staat voor ‘VBERITAS AVGVSTI, op een vruchtbaar keizerschap. Op deze kant zie je ook Ubertias, de personificatie van rijkdom en vruchtbaarheid, met een geldbuidel in haar rechterhand en een hoorn in haar linkerhand. Deze zeldzame uitgave met kwaliteitsaanduiding ZF was eerder eigendom van Leu Numismatik. Voor verdere referentie: Calicó 3299; Cohen 104; RIC 28.


2. België - 25 frank 1848 L.Wiener – goud

In onze speciale Belgische muntenveiling zijn deze week enkele zeer interessante munten te vinden. Een voorbeeld daarvan is deze zeldzame munt van 25 frank, L. Wiener-variatie, uitgegeven in 1848.


3. België - Brussel - dubbele soeverein - Philips IV 1641 - goud

Als je nog exclusievere munten zoekt, dan is onze Muntenveiling (NL/BE, exclusieve selectie) misschien iets voor jou. In deze veiling vind je een prachtige selectie van zowel gouden als zilveren munten. Een van die munten is deze gouden dubbele soeverein, geslagen onder Philips IV in 1641.


4. Spanje, Alfonso XIII (1886-1931), 100 peseta - Madrid - 1897. Ensayador SG-V. Magnífica. - goud

Wist je dat de Spaanse gouden munt met de grootste circulatie werd geslagen onder het bewind van Alfonso XIII? De 100 peseta van 32 gram werd eerder uitgegeven als een testmunt, tijdens de Spaanse voorlopige regering in 1870 en onder het bewind van Amadeo I. Deze prachtige munt is zeer goed bewaard gebleven en heeft nog wat van zijn oorspronkelijke glans. Je vindt deze zeldzame munt in onze muntenveiling (Spanje) van deze week.


5. Portugal - Monarquia - D. João V (1706-1750) - Meio Escudo (800 reis) 1730 - goud

Koning D. João van Portugal werd gezien als een machtige koning, bekend vanwege de ontwikkeling van de industrie en kunst in zijn land. Bij zijn absolutistische bewind hoorden uiteraard ook indrukwekkende gouden munten. De koning liet een buitengewone serie munten na, die nu beschouwd wordt als een van de belangrijkste series ter wereld! In onze muntenveiling (Portugal) van deze week vind je deze Meio Escudo (800 réis) uit 1730, in zeer goede staat. 

____________________  

Ontdek meer Munten | Bankbiljetten

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!